Κομισιόν: Οι συζητήσεις τρόικας - Ελλάδας συνεχίζονται

Δευτέρα, 01 Δεκεμβρίου 2014 14:08
UPD:14:45
EPA/OLIVIER HOSLET

«Μετά τις πρόσφατες συζητήσεις στο Παρίσι, υπήρξε προσέγγιση απόψεων, οι συζητήσεις συνεχίζονται με στόχο την ολοκλήρωση της αξιολόγησης» περιορίστηκε να επαναλάβει ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς, ερωτηθείς σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με την τρόικα. 

Πρόσθεσε πως το θέμα αναμένεται να συζητηθεί στο Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου.

Ως γνωστόν, η κυβέρνηση τελεί εν αναμονή της απάντησης της τρόικας και δηλώνει αισιόδοξη ότι θα υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές ώστε να ολοκληρωθεί επιτυχώς η αξιολόγηση και οι δύο πλευρές να περάσουν στη συνεδρίαση του Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου στη συζήτηση για την επόμενη ημέρα της ελληνικής οικονομίας και την προληπτική γραμμή στήριξης.

Μάλιστα αργά το βράδυ της Κυριακής ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μιλώντας στην εκπομπή «Report from Berlin» του πρώτου καναλιού της γερμανικής τηλεόρασης ARD, δήλωσε ότι οι υπουργοί Oικονομικών της Eυρωζώνης «θα συζητήσουν στις αρχές Δεκεμβρίου τους όρους της παροχής πιστωτικής γραμμής στην Ελλάδα», προεξοφλώντας επί της ουσίας ότι μέχρι τότε οι δύο πλευρές θα έρθουν σε μία μορφή συμφωνίας.

Χθες ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς από το Ναύπλιο προέβλεψε ότι οι δύσκολες ημέρες δεν θα διαρκέσουν πολύ, ενώ πηγή της Χαριλάου Τρικούπη έλεγε ότι η διαπραγμάτευση «είναι σκληρή και πολυεπίπεδη, αλλά θα ολοκληρωθεί έγκαιρα χωρίς δημοσιονομικά μέτρα λιτότητας, χωρίς μείωση μισθών και συντάξεων». Την ίδια ώρα από τα Ιωάννινα ο Αλ. Τσίπρας επιτέθηκε σε Σαμαρά - Βενιζέλο και έστειλε μήνυμα στους δανειστές ότι δεν πρόκειται να υπογράψει καμία συμφωνία.

Σε κάθε περίπτωση, στην συγκυβέρνηση επιθυμούν να υπάρξει συμφωνία, πριν από το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου, μία ημέρα μετά την ψήφιση το βράδυ της ερχόμενης Κυριακής στη Βουλή του προϋπολογισμού.

Όπως σημειώνουν, τα νέα μέτρα θα έρθουν στη Βουλή σε άλλο νομοσχέδιο και όχι στον προϋπολογισμό, ο οποίος ενέχει και ψήφο εμπιστοσύνης και ουδείς επιθυμεί να συμπέσει με τα νέα μέτρα. Κυβερνητικές πηγές αποκλείουν και την πιθανότητα να εκδοθεί Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, ώστε να αποφευχθεί μια κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή.

Τέλος, την ερχόμενη Παρασκευή και Σάββατο στην Αθήνα θα λάβει χώρα και το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας, παρουσία των Αντώνη Σαμαρά και Ευάγγελου Βενιζέλου και του τούρκου Πρωθυπουργού, Αχμέτ Νταβούτογλου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα