Αμυνα και έλλειψη κατεύθυνσης

Υποτονικότητα και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού
Σάββατο, 17 Απριλίου 2004 00:01
UPD:17:44

ΧΩΡΙΣ συγκεκριμένη κατεύθυνση κινήθηκε η χρηματιστηριακή αγορά της Ν.Υόρκης την τελευταία ημέρα της εβδομάδας ενώ η Ευρώπη εμφανίσθηκε αμυντική.

Τα διεθνή χρηματιστήρια κινήθηκαν υποτονικά και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού λόγω της μικτής εικόνας που εμφάνισαν τα στοιχεία για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας ενώ η ανακοίνωση απογοητευτικών οικονομικών αποτελεσμάτων από κολοσσούς όπως η IΒΜ και η Nokia και άλλες δεικτοβαρείς εταιρείες έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην ψυχολογία των επενδυτών.

Στο επιφυλακτικό κλίμα που επικράτησε συνέβαλε και η ανακοίνωση αρνητικών στοιχείων για τη βιομηχανική παραγωγή και το καταναλωτικό κλίμα στις ΗΠΑ.

Τα απογοητευτικά οικονομικά στοιχεία της IBM και της Nokia επηρέασαν τις μετοχές του κλάδου υψηλής τεχνολογίας με τις μετοχές τους να σημειώνουν σημαντικές απώλειες με πτώση 2,7% και 7,8% αντίστοιχα.

Η χρηματιστηριακή αγορά ανησυχεί ότι η Fed θ' αρχίσει να αυξάνει τα επιτόκια νωρίτερα απ' ό,τι αρχικά είχε προβλεφθεί για να αποθερμάνει την οικονομία γεγονός που επηρέασε το κλίμα στις χρηματιστηριακές αγορές τις προηγούμενες ημέρες.

Τα οικονομικά μεγέθη που ανακοινώθηκαν στις ΗΠΑ ήταν μικτά καθώς τα στοιχεία για την αγορά κατοικιών αντιστάθμισαν την αρνητική εξέλιξη στη βιομηχανική παραγωγή και το καταναλωτικό κλίμα.

Στην Ευρώπη οι χρηματιστηριακοί δείκτες κινήθηκαν ανοδικά καθώς οι επενδυτές στράφηκαν σε αμυντικούς κλάδους όπως σε μετοχές εταιρειών αναψυκτικών και καπνού αλλά τα στοιχεία της Nokia περιόρισαν τα αρχικά κέρδη.

Αρχικά οι αγορές κινήθηκαν με πρωταγωνιστές στα κέρδη τις μετοχές των κλάδων φαρμακοβιομηχανίας και αυτοκινητοβιομηχανίας, λόγω των προσδοκιών ότι μια αύξηση επιτοκίων θα ευνοήσει τις εξαγωγές σ' αυτούς τους τομείς.

Η μετοχή της εταιρείας αναψυκτικών Diageo ενισχύθηκε κατά 4,2% ενώ η μετοχή της καπνοβιομηχανίας Gallaher ενισχύθηκε κατά 3,3%. Επίσης αμυντικές μετοχές στον κλάδο φαρμακοβιομηχανίας σημείωσαν σημαντικά κέρδη όπως του γερμανικού ομίλου Merck του οποίου η μετοχή ενισχύθηκε κατά 4,7%.

Πιέσεις ασκήθηκαν στις μετοχές του τομέα τηλεπικοινωνιών έπειτα από προειδοποίηση της Nokia γα τα απογοητευτικά αποτελέσματα του δευτέρου τριμήνου, γεγονός που ανέκοψε το ρυθμό ανόδου των τιμών.

Ο δείκτης FTSE Eurotop 300 ενισχύθηκε κατά 0,50% για να κλείσει στις 1.013,97 μονάδες ενώ ο δείκτης DJ Euro Stoxx 50 έκλεισε με άνοδο 0,40% στις 2.866,95 μονάδες. Στο χρηματιστήριο του Τόκυο ο δείκτης Nikkei έκλεισε με άνοδο 0,20% στις 11.824,56 μονάδες.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα