Ασιατικά Χρηματιστήρια

Δευτέρα, 19 Απριλίου 2004 07:01

ΠΤΩΤΙΚΑ κινούονται οι ιαπωνικές μετοχές. Τις μεγαλύτερες απώλειες σημειώνουν οι μετοχές της UFJ Holdings Inc., οδηγώντας την πτώση του κλάδου των τραπεζών, μετά την απαξίωση στην οποία θα προβεί, προκειμένου να καλύψει το μέγεθος των επισφαλών της δανείων, στο πλαίσιο του ελέγχου που πρόκειται να διεξαχθεί, σύμφωνα με δημοσίευμα.

Ο Topix έχανε ποσοστό 2,1%, φθάνοντας στις 1.170,65 μονάδες, στις 11 π.μ. στο Τόκυο, τοπική ώρα, με τον δείκτη των τραπεζών να υποχωρεί κατά 6,5%, σημειώνοντας τις μεγαλύτερες απώλειες μέσα σε χρονικό διάστημα έξι μηνών. Μέχρι σήμερα ο δείκτης Topix των τραπεζών, είχε την τέταρτη καλύτερη επίδοση ανάμεσα σε 33 κλάδους φέτος, κερδίζοντας ποσοστό της τάξης του 28%, καθώς επικρατούσε έντονη αισιοδοξία για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας, η οποία θα οδηγούσε στη μείωση των επισφαλών δανείων.

«Το δημοσίευμα στην εφημερίδα, αυξάνει την ανησυχία ότι περισσότερα επισφαλή δάνεια θα μείνουν ακάλυπτα», ανέφερε ο Takashi Kamiya, ο οποίος διαχειρίζεται 16 δισ. δολ. σε μετοχές με την T&D Asset Management Co., στο Τόκυο, συμπληρώνοντας : «Οι μετοχές των τραπεζών έχουν σημειώσει σημαντική άνοδο».

Ο Morgan Stanley Capital International Asia-Pacific Index, τον οποίον αποτελούν περισσότερες από 850 μετοχές εταιρειών της περιφέρειας, υποχωρούσε κατά 0,9%. Οι ιαπωνικές μετοχές αποτελούν περίπου τα 2/3 της αξίας των μετοχών του δείκτη.

Ανοδικά κινούντο οι δείκτες στην Αυστραλία, τη Ν. Ζηλανδία, την Ταϊβάν, τη Σιγκαπούρη και τις Φιλιππίνες, ενώ απώλειες σημείωναν οι δείκτες στη Ν. Κορέα, τη Μαλαισία, το Χονγκ Κονγκ και την Κίνα.

Ο δείκτης MSCI Asia-Pacific, εκτός του δείκτη της Ιαπωνίας, κέρδιζε ποσοστό 0,2%, μετά το σχόλιο ενός από τα μέλη της Federal Reserve Bank, του Alfred Broaddus, ο οποίος καθησύχασε τους επενδυτές ότι η κεντρική τράπεζα θα προχωρήσει στην αύξηση των βασικών επιτοκίων δανεισμού, το συνοτομότερο μέσα στο επόμενο τρίμηνο.

Την εβδομάδα που πέρασε, ο MSCI Asia Pacific - εκτός του δείκτη της Ιαπωνίας - υποχωρούσε κατά 2,4%, καθώς έντονη ανησυχία επικρατούσε σχετικά με την αύξηση των βασικών επιτοκίων δανεισμού από τη Fed, κάτι που θα περιόριζε τα έσοδα των εξαγωγικών εταιρειών, οδηγώντας σε παρεμφερείς αυξήσεις και τα βασικά επιτόκια δανεισμού μερικών από τις ασιατικές οικονομίες.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα