Η βία στη Μ. Ανατολή πυροδοτεί νέο ράλι του αργού

Δευτέρα, 19 Απριλίου 2004 19:43

Η κλιμακούμενη ένταση στη Μέση Ανατολή πυροδότησε νέο ράλι στις τιμές του αργού, κι ενώ είναι «σφικτά» τα αποθέματα βενζίνης στις ΗΠΑ, αναμένεται να αυξηθεί η ζήτηση κατά τις καλοκαιρινές διακοπές, αλλά και να διατηρηθεί η υψηλή ζήτηση από την Κίνα.

Στην αγορά του Λονδίνου, η τιμή του αργού αυξήθηκε κατά 28 σεντς, στα 33,92 δολάρια το βαρέλι. Το αμερικανικού τύπου ακρίβηνε κατά 23 σεντς, στα 37,97 δολάρα το βαρέλι, λίγα σεντς κάτω από το ρεκόρ 13 ετών που κατέγραψε τον περασμένο μήνα.

Αναλυτές της PFC Energy σε έκθεση, διευκρινίζει ότι το επασφάλιστρο του πολιτικού κινδύνου στις τιμές του πετρελαίου έχει αυξηθεί σημαντικά τις τελευταίες εβδομάδες ως αποτέλεσμα της αμερικανικής και της ισραηλινής πολιτικής, οι οποίες έχουν γίνει πολύ δυσμενώς δεκτές σε όλη τη Μέση Ανατολή.

Ο πρόεδρος του καρτέλ Πουρνόμο Γιουσγιαντόρο δήλωσε σήμερα ότι η ημερήσια παραγωγή είναι πάνω από τα επιτρεπόμενα όρια με σκοπό να «παγώσουν» οι τιμές, και ο υπουργός Πετρελαίου του Ιράν Μπιτζάν Ζανγκανέχ εκτίμησε ότι «οι τιμές δεν οφείλονται στα θεμελιώδη της αγοράς», προσθέτοντας ότι «ακριβώς αυτή τη στιγμή δεν είναι στο χέρι του ΟΠΕΚ να ελέγξει τις τιμές».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα