Deutsche Bank- Merrill Lynch : Πώληση μετοχών της Dongfeng Motor

Τρίτη, 20 Απριλίου 2004 08:07

Την Deutsche Bank AG και τη Merrill Lynch & Co, προσέλαβε η κινεζική αυτοκινητοβιομηχανία, Dongfeng Motor Corp., για την πώληση μετοχών της, αξίας περίπου ενός δισ. δολ., με στόχο την χρηματοδότησή της για να ανταγωνιστεί τις ξένες αυτοκινητοβιομηχανίες, στην ταχύτερα αναπτυσσόμενη αγορά αυτοκινήτου στον κόσμο, σύμφωνα με τραπεζίτες.

Την πώληση θα διαχειριστεί και η China International Capital Corp., η μεγαλύτερη επενδυτική τράπεζα της Κίνας, τόνισαν οι τραπεζίτες, οι οποίοι θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους. Η Dongfeng έχει εταιρείες venture με την Honda Motor Co., τη Nissan Motor Co. και την PSA Peugeot Citroen.

Η Dongfeng μαζί με τους εταίρους της, ανταγωνίζεται αυτοκινητοβιομηχανίες όπως τη General Motors Corp. στην κινεζική αγορά, όπου οι πωλήσεις αυτοκινήτων ενδέχεται να τριπλασιαστούν φθάνοντας στα 5,8 εκατ. οχήματα μέχρι το 2010, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Mckinsey & Co.

Αυτή η πώληση είναι η πέμπτη της Merrill Lynch στην Κίνα και η τέταρτη της Deutsche Bank, την περίοδο που οι κινεζικές εταιρείες σκοπεύουν να πουλήσουν περίπου 16 δισ. δολ. σε μετοχές.

«Ηταν ένα πολύ καλό έτος για τις τράπεζες», ανέφερε ο Bryan Yip, σύμβουλος επενδύσεων ύψους 2,5 δολ. σε μετοχές με την Standard Life Investments Ltd., συμπληρώνοντας : «Οι πωλήσεις των αυτοκινητοβιομηχανιών είναι πολύ ισχυρές και φαίνεται να «ανοίγουν» την όρεξη για την αγορά των μετοχών τους».

Η αγορά αυτοκινήτων της Κίνας κινείται ανοδικά εξ αιτίας της οικονομικής ανάπτυξης που είναι κατά μέσον όρο 9% το έτος μέσα στην τελευταία δεκαετία. Η Dongfeng Motor σχεδιάζει τη διαπραγμάτευση των μετοχών της στο Χονγκ Κονγκ το νωρίτερο φέτος, αντλώντας συνολικά 750 έως ένα δισ. δολάρια, σύμφωνα με τους τραπεζίτες.

Οσον αφορά στις πωλήσεις της αυτοκινητοβιομηχανίας, αυτές πέρυσι αυξήθηκαν σε ποσοστό της τάξης του 13%, φθάνοντας στα 469.000 οχήματα. Η παραγωγή αυξήθηκε επίσης κατά 13%, φθάνοντας στα 473.000 οχήματα.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της διοίκησής της, η Dongfeng σκοπεύει να αποκτήσει το 18% του μεριδίου της εσωτερικής αγοράς αυτοκινήτων στην Κίνα μέχρι το 2006, φθάνοντας πωλήσεις 12 δισ. δολαρίων.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα