Ασιατικά Χρηματιστήρια

Τετάρτη, 21 Απριλίου 2004 07:01

ΑΝΟΔΙΚΑ κινούνται οι ιαπωνικές μετοχές, μετά την ανακοίνωση της Tokyo Steel Manufacturing Co., ότι τα καθαρά της κέρδη ενδέχεται να υπερδιπλασιαστούν την τρέχουσα χρήση, καθώς η ζήτηση από την Κίνα αυξάνεται.

«Οι μετοχές των εταιρειών χάλυβα και ιδιαίτερα της Tokyo Steel σημειώνουν κέρδη, επειδή αυξάνουν τα έσοδά τους και η προοπτική της πορείας τους είναι καλή το τρέχον τρίμηνο», ανέφερε ο Koichi Ogawa, ο οποίος διαχειρίζεται 8,6 δισ. δολ. σε μετοχές με την Daiwa SB Investments Ltd., στο Τόκυο.

Ο δείκτης Nikkei κέρδιζε 9,38 μονάδες, φθάνοντας στις 11.961,64 μονάδες στις 11 π.μ. στο Τόκυο, τοπική ώρα. Ο δείκτης Topix σημείωνε άνοδο 0,1%. Και οι δύο δείκτες ταλαντεύθηκαν μεταξύ κερδών και απωλειών, καθώς οι επενδυτές εξακρίβωσαν τις επιπτώσεις των σχολίων του διοικητή της Ferderal Reserve των ΗΠΑ, Alan Greenspan, στα βασικά επιτόκια δανεισμού.

Ο Morgan Stanley Capital International Asia-Pacific Index, υποχωρούσε κατά 0,7%. Πτωτικά κινούντο οι δείκτες στην Αυστραλία, τις Φιλιππίνες, το Χονγκ Κονγκ, την Κίνα, ενώ σημείωναν κέρδη στη Ν. Ζηλανδία, τη Ν. Κορέα και την Ταϊβάν.

Οι μετοχές της Tokyo Steel αναρριχήθηκαν σε ποσοστό της τάξης του 20%, φθάνοντας στα 1.808 γιέν η μία, μετά την πρόβλεψη ότι τα καθαρά της κέρδη θα ανέλθουν σε 27 δισ. γιέν (248,5 εκατ. δολ.) τη χρήση που λήγει στις 31 Μαρτίου του 2005, έναντι 12,5 δισ. γιέν που ήταν πριν από ένα χρόνο. Οι μετοχές της Nippon Steel Corp. της μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής χάλυβα της Ιαπωνίας, κέρδιζαν 3,2%, φθάνοντας στα 257 γιέν η μία.

Η ανησυχία για μια πιθανή αύξηση των βασικών επιτοκίων δανεισμού στην Κίνα και τις ΗΠΑ, ώθησαν κατά 3,6% χαμηλότερα τον δείκτη MSCI Asia- Pacific, από τις 7 Απριλίου, ημερομηνία κατά την οποία ο δείκτης έφθασε στα υψηλότερα επίπεδα μέσα στο έτος.

Ο Alan Greenspan κατά την ομιλία του ανέφερε ότι έχει εμπιστοσύνη στην πορεία της οικονομίας και ο φόβος του αποπληθωρισμού δεν αποτελεί πλέον πρόβλημα.

Μετά από αυτό το σχόλιο, οι επενδυτές θεώρησαν ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ ενδέχεται να αυξήσει τα βασικά επιτόκια δανεισμού πιο σύντομα από ό,τι προβλέπετο, με αποτέλεσμα ο Standard & Poor's 500 να σημειώσει τις μεγαλύτερες απώλειες μέσα σε χρονικό διάστημα επτά μηνών.

Απώλειες 2% σημείωναν οι μετοχές της TDK Corp., φθάνοντας στα 7.200 γιέν η μία. Η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής μαγνητικών κεφαλών της Ιαπωνίας, για σκληρούς δίσκους, εισπράττει περίπου τα 2/3 των εσόδων της, από τις πωλήσεις της στο εξωτερικό.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα