Επεσαν οι τόνοι για τα επιτόκια

Κατευναστικός ο Γκρίνσπαν, ανακούφιση στις αγορές
Πέμπτη, 22 Απριλίου 2004 00:01
UPD:06:34

Η ΟΜΙΛΙΑ του Γκρίνσπαν ήταν τελικά κατευναστική για τις κεφαλαιαγορές καθώς ο πρόεδρος της Fed υπαινίχθηκε μεν αύξηση επιτοκίων αλλά όχι τόσο σύντομα όσο είχαν φοβηθεί οι επενδυτές.

Οι αμερικανικοί οικονομικοί δείκτες εμφάνισαν τάσεις ανάκαμψης καθώς εξαλείφθηκε εν μέρει η αγωνία των επενδυτών από την αναμενόμενη ομιλία του προέδρου της Fed στην οικονομική επιτροπή του Κογκρέσου, με πρωταγωνιστές στα κέρδη τη Motorola και της Daimler.

Οι δηλώσεις του Γκρίνσπαν λειτούργησαν ως κατευναστικό για τις αγορές μετά τα δυσάρεστα μηνύματα που πήραν οι επενδυτές από την πρώτη κατάθεση η οποία οδήγησε τους χρηματιστηριακούς δείκτες στο κόκκινο.

Στη Γουόλ Στριτ πρωταγωνίστρια στην άνοδο ήταν η μετοχή της Motorola η οποία έκλεισε υψηλότερα κατά 19,22% και αναδείχθηκε η πιο δημοφιλής και με τα μεγαλύτερα κέρδη του NYSE. Η Motorola- η δεύτερη σε μέγεθος εταιρεία κινητής τηλεφωνίας στον κόσμο-ανακοίνωσε τριπλασιασμό των κερδών της και αύξηση του μεριδίου της στην αγορά κινητών τηλεφώνων.

Οι μετοχές του τομέα χαλυβουργικής και μετάλλων και ορυχείων υποχώρησαν καθώς η σημαντική ενίσχυση του δολαρίου περιόρισε τη ζήτηση από Ευρωπαίους καταναλωτές.

Κέρδη σημείωσε η μετοχή της αυτοκινητοβιομηχανίας Ford η οποία ενισχύθηκε κατά 9% μετά την αναβάθμιση των προοπτικών της παρασύροντας στην άνοδο και την αυτοκινητοβιομηχανία DaimlerChrysler.

Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), κέρδισε 2,77 μονάδες, ποσοστό 0,03%, φθάνοντας στςι 10.317,27 μονάδες. Με άνοδο 17,00 μονάδων, ποσοστό 0,86%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 1.995,63 μονάδες.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κινήθηκαν πτωτικά αλλά ανέκαμψαν από τα χαμηλά της ημέρας μετά τις δηλώσεις του Αλαν Γκρίνσπαν σύμφωνα με τις οποίες η επικείμενη αύξηση των επιτοκίων δεν θα γίνει τόσο σύντομα όσο είχαν αρχικά φοβηθεί λόγω ανησυχιών για αναζωπύρωση των πληθωριστικών πιέσεων.

Ανακοινώσεις θετικών εταιρικών στοιχείων και προοπτικές έδωσαν κάποια υποστήριξη στην αγορά δίνοντας ώθηση σε μετοχές όπως του ομίλου τροφίμων Nestle και της αυτοκινητοβιομηχανίας Ford.

Στις χθεσινές δηλώσεις του ο Γκρίνσπαν δήλωσε ότι η αμερικανική οικονομία διανύει μια περίοδο σταθερής ανάπτυξης η οποία θα απαιτήσει υψηλότερα επιτόκια για να διατηρηθούν σταθερές οι τιμές αλλά δεν προσδιόρισε τη χρονική στιγμή αφήνοντας να εννοηθεί ότι η αύξηση δεν θα γίνει τόσο σύντομα. Οι ελαφρές ανοδικές τάσεις της Ν. Υόρκης ανέσυραν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια πάνω από τα αρχικά χαμηλά τους επίπεδα.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα