Ασιατικά Χρηματιστήρια

Πέμπτη, 22 Απριλίου 2004 07:01
UPD:07:09

ΑΝΟΔΙΚΑ κινούνται οι ασιατικές μετοχές. Τα υψηλότερα κέρδη σημειώνουν οι μετοχές της Nissan Motor Co. και της Taiwan Semiconductor Manufacturing Co., καθώς τα μεγαλύτερα έσοδα των εταιρειών στις ΗΠΑ, όπως της Ford Motor Co. και της Qualcomm Inc., τόνωσαν την αισιοδοξία για τον ρυθμό ανάπτυξης της μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο.

Ο Morgan Stanley Capital International Asia-Pacific Index, κέρδιζε ποσοστό 0,2%, φθάνοντας στις 95,28 μονάδες στις 11:22' π.μ. στο Τόκυο, τοπική ώρα. Οι δείκτες σε όλες τις ανοιχτές αγορές της Ασίας σημείωναν κέρδη, εκτός από τους δείκτες στην Αυστραλία, τη Ν. Ζηλανδία και την Κίνα.

«Τα έσοδα των εταιρειών στις ΗΠΑ, καταδεικνύουν ότι η οικονομία βρίσκεται σε δρόμο έντονης ανάκαμψης, η οποία θα δώσει νέες δυνατότητες στους εξαγωγείς», ανέφερε ο Yoji Takeda, ο οποίος διαχειρίζεται 250 εκατ. δολ. σε ιαπωνικές μετοχές με την RBC Investment Management (Asia) Ltd., στο Χονγκ Κονγκ.

Τα καλύτερα - απ'ό,τι αναμένετο - κέρδη στη Ν. Υόρκη κατά τη διάρκεια της νύχτας βοήθησαν στον περιορισμό των ανησυχιών, ότι το μεγαλύτερο κόστος δανεισμού θα περιορίσει στο μέλλον την αύξηση της κερδοφορίας των εταιρειών. Περίπου το 74% των 189 μετοχών εταιρειών που απαρτίζουν τον δείκτη Standard & Poor's 500, οι οποίες ανακοίνωσαν τα αποτελέσματά τους το πρώτο τρίμηνο, υπερέβησαν τις εκτιμήσεις των οικονομικών αναλυτών, σύμφωνα με την Thomson Financial.

Ο MSCI Asia Pacific έχασε συνολικά ποσοστό 3,5%, μετά από την υψηλότερή του άνοδο στις 7 Απριλίου, καθώς έντονη ανησυχία επικράτησε ότι η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ θα προχωρήσει στην αύξηση των βασικών επιτοκίων δανεισμού.

Οι κινεζικές εταιρείες, βρέθηκαν ανάμεσα σε εκείνες των οποίων οι μετοχές σημείωναν απώλειες, καθώς έντονη είναι η αίσθηση που επικρατεί, ότι η χώρα θα λάβει μέτρα, προκειμένου να περιορίσει την έντονη οικονομική ανάπτυξη. Χθες το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, κάλεσε την Κίνα να κάνει και άλλες κινήσεις, προκειμένου να αποφευχθεί η υπερθέρμανση της οικονομίας.

Ο δείκτης Nikkei αναρριχήθηκε κατά 0,5% και ο Topix κέρδιζε ποσοστό 0,6%, με τις μετοχές των αυτοκινητοβιομηχανιών και των εταιρειών που σχετίζονται με τον κλάδο των κομπιούτερ να αποτελούν περισσότερο από το 1/3 των συνολικών κερδών του δείκτη.

Οι μετοχές της Nissan, της τρίτης σε μέγεθος αυτοκινητοβιομηχανίας της Ιαπωνίας, κέρδιζε 2,6%, φθάνοντας στα 1.264 γιέν η μία. Οι μετοχές της Toyota Motor Corp., της οποίας το 80% των λειτουργικών κερδών προέρχεται από τη Β. Αμερική, σημείωναν άνοδο 3%, φθάνοντας στα 4.120 γιέν η μία.

Οι μετοχές της Ford, της δεύτερης σε μέγεθος αυτοκινητοβιομηχανίας των ΗΠΑ, σημείωνε άνοδο σε ποσοστό 10%, μετά την ανακοίνωσή της ότι τα κέρδη της το πρώτο τρίμηνο είναι 96 σεντς ανά μετοχή, υψηλότερα της πρόβλεψης των οικονομικών αναλυτών της Thomson, οι οποίοι εκτιμούσαν ότι αυτά θα ανέλθουν σε 44 σεντς ανά μετοχή.

Οι μετοχές της Taiwan Semiconductor Manufacturing κινούντο ανοδικά, μετά την ανακοίνωση της δεύτερης σε μέγεθος κατασκευάστριας μικροτσίπ στον κόσμο, Qualcomm Inc., ότι τα κέρδη της το δεύτερο τρίμηνο θα σημειώσουν άνοδο μετά την αύξηση της ζήτησης των κινητών τηλεφώνων που κάνουν χρήση της τεχνολογίας της.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα