Sony Corp. : Πέντε δισ. δολ. για την Metro-Goldwyn-Mayer

Πέμπτη, 22 Απριλίου 2004 08:13

ΠΕΝΤΕ ΔΙΣ. ΔΟΛ. θα προσφέρει η δεύτερη σε μέγεθος εταιρεία ηλεκτρονικών στον κόσμο, Sony Corp., μαζί με δύο φίρμες εξαγοράς εταιρειών, προκειμένου να αγοράσουν τα στούντιο παραγωγής κινηματογραφικών ταινιών της Metro-Goldwyn-Mayer Inc.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Sony, η Texas Pacific Group και η Providence Equity Partners, θα επενδύσουν το ποσόν του 1,5 δισ. δολ. σε μετρητά και με το υπόλοιπο ποσόν θα χρηματοδοτήσουν το χρέος.

Η Sony με έδρα το Τόκυο, έχει ήδη στην κυριότητά της την Pictures Entertainment, η οποία έχει το στούντιο της Columbia Pictures.

Η συναλλαγή θα διπλασιάσει τον αριθμό των ταινιών της Sony, σε περίπου 8.000 έργα, προσθέτοντας τις ταινίες της MGM, συμπεριλαμβανομένων και των ταινιών του James Bond. Επίσης θα αυξήσει τα τηλεοπτικά της προγράμματα των 85.000 ωρών με τις 10.000 ώρες προγραμμάτων της MGM TV, συμπεριλαμβανομένων και των επεισοδίων της σειράς «The Outer Limits. Με την απόκτηση αυτών των περιουσιακών στοιχείων, η Sony θα απορροφήσει το ενεργητικό της MGM, το οποίο σύμφωνα με αναλυτές θα κυμανθεί από 150 εκατ. έως 200 εκατ. δολ. φέτος.

«Αυτή είναι μια καλή εξέλιξη για τη Sony», ανέφερε ο Mark Greenberg, ο οποίος διαχειρίζεται 938 εκατ. δολ. σε μετοχές με την Invesco Leisure Fund και κατέχει περισσότερες από 750.000 μετοχές της MGM, συμπληρώνοντας: «Η αξία της MGM είναι η μεγαλύτερη που έχει εμφανίσει ποτέ μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο στο Hollywood και αυτό είναι λογικό».

Η MGM εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται ότι ακόμη προτείνει στο διοικητικό συμβούλιο τη διανομή μερίσματος για οκτώ δολάρια ανά μετοχή.

Οι μετοχές της MGM κέρδισαν 2,10 δολ., ποσοστό 12%, φθάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα 52 εβδομάδων και στα 19,75 δολ. η μία στο Χρηματιστήριο της Ν. Υόρκης, μετά την είδηση που μετέδωσε το Reuters, ότι η εταιρεία βρίσκεται στο στάδιο των διαπραγματεύσεων με τη Sony. Συνολικά φέτος οι μετοχές της MGM έχουν σημειώσει άνοδο σε ποσοστό 16%.

Πέρυσι η MGM εμφάνισε ζημίες ύψους 161,8 εκατ. δολ. και πωλήσεις 1,88 δισ. δολ. Τα αποτελέσματα για το πρώτο τρίμηνο του έτους θα ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα και συγκεκριμένα στις 29 Απριλίου.

Για τη χρήση που έληξε στις 31 Μαρτίου, η Sony εισέπραξε 813 εκατ. δολ. (88 δισ. γιέν) από πωλήσεις ύψους 68,5 δισ. δολ. Τα λειτουργικά της κέρδη από τη δραστηριότητά της στη βιομηχανία των ταινιών μειώθηκε σε ποσοστό 82%, φθάνοντας τα 5,6 δισ. γιέν το τρίμηνο που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου του 2003, όπου ανακοινώθηκαν για τελευταία φορά οικονομικά στοιχεία.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα