Νέες άδειες για έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας

Μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου των Α.Π.Ε. ετοιμάζει το ΥΠΑΝ
Πέμπτη, 22 Απριλίου 2004 13:55

Νέες άδειες παραγωγής για αιολικά πάρκα, μικρά υδροηλεκτρικά έργα και έργα βιομάζας, συνολικής ισχύος 199 MW, υπέγραψε ο αρμόδιος υφυπουργός Ανάπτυξης, Γιώργος Σαλαγκούδης, στο πλαίσιο της ταχείας προώθησης της πολιτικής για την ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Α.Π.Ε.).

Οι εν λόγω άδειες είχαν διαβιβαστεί από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας στον Υπουργό Ανάπτυξης κατά το διάστημα μεταξύ 19/5/2003 και 24/2/2004 και παρέμεναν σε εκκρεμότητα.

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης έχει δεσμευθεί να μην εμφανισθούν στο μέλλον τέτοιου είδους αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στη διεκπεραίωση των υποχρεώσεων του υπουργείου.

Η άδεια παραγωγής αποτελεί την αρχή μια μακράς γραφειοκρατικής διαδικασίας την οποία υποχρεούνται να ακολουθήσουν τα έργα Α.Π.Ε. προκειμένου να λάβουν την τελική άδεια εγκατάστασης. Το υπουργείο Ανάπτυξης εργάζεται ήδη για την μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου που διέπει τις Α.Π.Ε..

Βασικοί άξονες της μεταρρύθμισης αυτής θα είναι:

1. Η ουσιαστική απλοποίηση της αδειοδοτικής διαδικασίας σε όλα τα στάδια ανάπτυξης ενός έργου

2. Η αντικειμενοποίηση των κριτηρίων αξιολόγησης και αδειοδότησης ώστε να αποφεύγονται υποκειμενικές κρίσεις και καθυστερήσεις.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα