«Είναι γεγονός, ότι οι εισηγμένες εταιρίες είναι ο βασικός κρίκος της αγοράς, ίσως οι βασικότερος καθώς είναι αυτές που δημιουργούν την αξία και την φέρνουν την αγορά».
Αυτό τόνισε στον χαιρετισμό του στην τρίτη ετήσια τακτική συνέλευση Ενώσεως Εισηγμένων Εταιρειών στο Χρηματιστήριο Αθηνών ο κ. Παναγιώτης Αλεξάκης, Προέδρος του Χρηματιστηρίου Αθηνών.
Ο κ. Αλεξάκης ανέφερε επίσης τα εξής: «Το ελληνικό χρηματιστήριο, όπως και κάθε χρηματιστήριο, απαρτίζεται από ορισμένους βασικούς φορείς-συντελεστές. Όλοι μαζί συνεισφέρουν στην αγορά για να συναντηθεί η προσφορά και η ζήτηση, να αποκαλυφθεί η ορθή τιμή της κάθε μετοχής, όπου με βάση αυτή την τιμή λαμβάνονται οι επενδυτικές αποφάσεις από την πλευρά των εισηγμένων εταιριών αλλά και των επενδυτών. Και οι βασικοί αυτοί φορείς, πέρα από την εταιρία Χρηματιστήριο, η οποία φροντίζει για τρία πράγματα, την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς, το βάθος της και την πληροφόρηση των επενδυτών, είναι βεβαίως οι εισηγμένες εταιρίες, οι χρηματιστηριακές εταιρίες, οι ανάδοχοι και οι επενδυτές μικροί και μεγάλοι.
Όλοι οι επενδυτές, ημεδαποί και αλλοδαποί, ενεργοποιούνται με βάση τα θεμελιώδη τους στοιχεία και την ποιότητα της διακυβέρνησής τους. Οι ίδιες οι εισηγμένες έχουν πολλά να συνεισφέρουν στην λειτουργία και στο θεσμικό πλαίσιο της χρηματιστηριακής αγοράς καθώς, κάθε μέρα, αυτών πάνω από όλα τα συμφέροντα διαμορφώνονται στη χρηματιστηριακή αγορά. Με την έννοια αυτή νοιώθω πολύ χαρούμενος αλλά και ικανοποιημένος από τη δημιουργία, τα τελευταία 3 χρόνια της ΕΕΕΧΑ, που εκπροσωπεί μια μεγάλη ομάδα των εισηγμένων εταιριών, με την οποία το ελληνικό χρηματιστήριο βρίσκεται σε μια συνεχή και γόνιμη συνεργασία. Θα έλεγα ότι η συνεργασία μαζί της είναι και αρμονική καθώς έχουμε διαπιστώσει και από την καθημερινή συνεργασία αλλά και από την συμμετοχή της Ένωσης στο Δ.Σ. του ΧΑ, ότι η ΕΕΕΧΑ έχει αφουγκραστεί όλες εκείνες τις απαιτήσεις που προστάζουν οι καιροί. Αναφέρομαι ιδιαίτερα στη ραγδαία επερχόμενη ολοκλήρωση της ευρωπαϊκής αγοράς κεφαλαίου και στον εντεινόμενο ανταγωνισμό μεταξύ των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, αλλά και τις συνέπειες από την ισχυρή πλέον διεθνοποίηση που χαρακτηρίζει το ελληνικό χρηματιστήριο. Στην αγορά μας συμμετέχουν με αυξανόμενους ρυθμούς οι ξένοι επενδυτές. Αποτελούν το 33% της συνολικής κεφαλαιοποίησης της αγοράς και περίπου το 37% του ημερησίου τζίρου στις συναλλαγές. Επιπροσθέτως, αυτοί οι επενδυτές αλλά σταδιακά και οι έλληνες επενδυτές είναι ώριμοι επενδυτές, επενδυτές αναπτυγμένων αγορών.
Κάτω από αυτές τις εξελίξεις, σε μια χρηματιστηριακή αγορά στην οποία δεν υπάρχουν εμπόδια εισόδου και εξόδου για κανένα βασικό συντελεστή της το ζητούμενο είναι να τη διακρίνει πάντοτε η ακεραιότητα. Ακεραιότητα σημαίνει διαφάνεια, εύρυθμη λειτουργία, βάθος και ικανοποιητική ρευστότητα στην αγορά. Έτσι η αγορά γίνεται ελκυστική, δηλαδή να παραμένουν σε αυτή όλοι οι βασικοί συντελεστές της και προσφέρει στις επιχειρήσεις, στους επενδυτές και στην οικονομία της χώρας, αλλά και στην πορεία η ελληνική αγορά μπορεί να ολοκληρωθεί χωρίς εμπόδια στην μεγάλη ευρωπαϊκή αγορά. Και στον συνεχή αυτό στόχο, δύο είναι κατά την γνώμη μου οι λέξεις «κλειδιά»: Ποιότητα, εναρμόνιση. Ποιότητα, για όλους τους συντελεστές, στη λειτουργία της αγοράς, στις χρηματιστηριακές εταιρίες, στους αναδόχους, στις εισηγμένες εταιρίες. Εναρμόνιση των θεσμών αλλά και των πρακτικών λειτουργίας της αγοράς μας με το κανονιστικό πλαίσιο και τις πρακτικές και τεχνικές που ισχύουν και στις άλλες ευρωπαϊκές αγορές.
Με την ευκαιρία αυτή αναφέρομαι και στο θέμα που πρόκυψε με τον διεθνή παροχέα χρηματιστηριακών δεικτών FTSE. Στην νέα ταξινόμηση που επιτελεί για 46 κεφαλαιαγορές έχει ορισμένες παρατηρήσεις για τεχνικής φύσεως θέματα και για την δική μας αγορά. Όλοι οι φορείς αλλά και το ΔΣ της ΕΧΑΕ είμαστε αποφασισμένοι να το αντιμετωπίσουμε στο άμεσο μέλλον έτσι ώστε να παραμείνει η αγορά μας ως ώριμη και αναπτυγμένη. Αλλωστε, όπως συμβαίνει σε κάθε εταιρία, υπάρχει δυναμισμός στο κάθε θέμα, δεν είναι τίποτα στατικό και πρέπει να προσαρμοζόμαστε.
Είμαι βέβαιος ότι η συνεργασία της ΕΕΕΧΑ με το ΧΑ θα αποδειχθεί εξίσου γόνιμη και στο μέλλον για την επίτευξη αυτών των στόχων. Πέρυσι θυμάμαι, και με δεδομένο ότι ένα πλήθος μέτρων είχε ληφθεί τα προηγούμενα χρόνια, η Ένωση είχε εκφράσει την ανάγκη αφομοίωσής τους, πριν υπάρξουν νέες αποφάσεις. Αναφέρομαι εδώ στην εταιρική διακυβέρνηση, στην κωδικοποίηση της κεφαλαιαγοράς, στον Μεσολαβητή Κεφαλαιαγοράς, στην λογιστική τυποποίηση και τον έλεγχο, στα διεθνή λογιστικά πρότυπα και στις κατευθύνσεις και οδηγίες για την διαφάνεια της αγοράς. Εδώ, ωστόσο, θέλω να αναφέρω τις αλλαγές που έρχονται μέσω νέων Κοινοτικών Οδηγιών, οι οποίες βρίσκονται στη κατεύθυνση της οριστικοποίησης, αλλά και εκείνες τις ενέργειες που έχουμε ξεκινήσει μαζί με την Ένωση και που πρέπει να ολοκληρώσουμε. Αναφέρομαι στην κοινή προσπάθεια όλων για την εφαρμογή των διεθνών προτύπων χρηματοοικονομικής πληροφόρησης (πρώην ΔΛΠ), όπου σε συνεργασία και με την αρμόδια Γενική Διεύθυνση του Υπουργείου Οικονομίας θα πρέπει να οριστικοποιηθούν ορισμένα εναπομένοντα θέματα, στην πορεία αυτού του έτους για την εφαρμογή τους. Το ΧΑ, είναι έτοιμο να φιλοξενήσει συνεχείς ενημερωτικές ημερίδες προς τις εισηγμένες εταιρίες για το σκοπό της έγκαιρης και σωστής προετοιμασίας τους.
Επίσης, όπως γνωρίζετε, μετά την πλήρη μεταβίβαση των απομενόντων αρμοδιοτήτων διοικητικού χαρακτήρα από το ΧΑ στην Ε.Κ με τον Ν.3152/2003 αλλά και την πλήρη ιδιωτικοποίηση του Ομίλου Ελληνικά Χρηματιστήρια Α.Ε., που ακολούθησε, το Χρηματιστήριο για πρώτη φορά στην ιστορία του συντάσσει, έχει σχεδόν ολοκληρώσει τον κανονισμό, ο οποίος αφενός μεν κωδικοποιεί το διάσπαρτο κανονιστικό πλαίσιο ανά ενότητες που αφορούν τον κάθε συντελεστή της αγοράς, αφετέρου δε προσθέτει ορισμένα νέα στοιχεία. Με την ΕΕΕΧΑ εργαστήκαμε από κοινού στα αρχικά κείμενα που παρουσίασε το ΧΑ, η Ένωση συνεισέφερε πολύ για το σκοπό αυτό. Πιστεύω ότι σύντομα ο κανονισμός θα αποσταλεί προς έγκριση στην ΕΚ, η οποία στη συνέχεια θα τον εξετάσει για όσο διάστημα κρίνει σκόπιμο. Πάντως, και αυτό το σημαντικό έργο θα ολοκληρωθεί εντός του έτους, θα το πληροφορηθούν όλοι οι φορείς και οι επενδυτές εδώ και στο εξωτερικό και θα συντελέσει σε ένα σύγχρονο ελληνικό χρηματιστήριο.
Με την Ένωση συζητάμε και άλλα θέματα, όπως, delisting και squeeze out, spin offs, κοινοί κωδικοί αριθμοί, θέματα είσπραξης μερισμάτων και κληρονομιάς μετοχών όπου το ΚΑΑ μπορεί να διευκολύνει πολύ, έχουμε σχεδόν εβδομαδιαία επικοινωνία. Είμαι βέβαιος ότι θα συνεχίσουμε προς την κατεύθυνση αυτή.
Κλείνοντας απευθύνω συγχαρητήρια στην ΕΕΕΧΑ για την Γενική Συνέλευση και το έργο της που είναι για το καλό όλων μας, εύχομαι κάθε επιτυχία στις εισηγμένες εταιρίες μας κατά το 2004, υπόσχομαι το ΧΑ να είναι πάντοτε συμπαραστάτης στο έργο τους και στο στόχο της μεγιστοποίησης της αξίας τους.
Τέλος, εκφράζω και μία ευχή, όπως είναι γνωστόν, πέραν της ΕΕΕΧΑ υπάρχει και ένας ακόμη σύνδεσμος εισηγμένων εταιριών, ο ΣΕΙΣΕΤ με τον οποίο το Χρηματιστήριο επίσης συνεργάζεται αποτελεσματικά για τα πιο πάνω θέματα. Επειδή πιστεύω ότι η συνεργασία και η ένωση φέρνουν ακόμα μεγαλύτερο αποτέλεσμα για τον κοινό σκοπό αλλά και βελτιώνουν την ποιότητα, τολμώ να ευχηθώ του χρόνου τέτοια μέρα να έχουμε όλες τις εισηγμένες εταιρίες σε μια Ένωση».