Γνώμη: «Μύρισαν» εκλογές

Παρασκευή, 14 Νοεμβρίου 2014 07:00
UPD:07:00
EUROKINISSI/ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ ΘΑΝΑΣΗΣ

Η αντιπολίτευση διαπίστωσε μετά τις εκλογές του Μαΐου πως η ισχύς των κομμάτων της συγκυβέρνησης μειώθηκε και ήταν φυσικά γνωστό σε όλους πως σε λιγότερο από ένα χρόνο η εκλογή του Προέδρου θα μπορούσε να αποτελέσει αφορμή για πρόωρες εκλογές.

Από την έντυπη έκδοση

Το πόσο άλλαξαν οι καιροί μπορούμε να το καταλάβουμε από πολλά πράγματα της καθημερινότητας.

Ωστόσο, αυτή διαφέρει αναλόγως του επαγγέλματος αν αυτό ασκείται, γιατί είναι πολλοί οι άνεργοι, αλλά και του τόπου διαμονής, αν υπάρχει, αφού έχουν αυξηθεί και οι άστεγοι. Καθώς η κρίση επέδρασε διαφορετικά στις πόλεις από τα χωριά και ακόμα διαφορετικότερα στην πρωτεύουσα.

Σε αυτή μετράει πολύ η συνοικία, όπως φαίνεται από την αξία του τετραγωνικού σε ένα ακίνητο με βάση τις πωλήσεις διαμερισμάτων που υλοποιούνται και όχι βέβαια βάσει αντικειμενικών αξιών.

Υπάρχουν όμως και καταστάσεις που από αυτές όλοι ανεξαιρέτως οι Ελληνες μπορούν να καταλάβουν πού μας έφερε αυτή η κρίση χρέους διαρκείας. Δεν αμφιβάλλει κανένας, πλην των κυβερνώντων μπροστά στις κάμερες, πως η χώρα έχει εισέλθει σε προεκλογική περίοδο.

Γιατί; Διότι η αντιπολίτευση διαπίστωσε μετά τις εκλογές του Μαΐου πως η ισχύς των κομμάτων της συγκυβέρνησης μειώθηκε και ήταν φυσικά γνωστό σε όλους πως σε λιγότερο από ένα χρόνο η εκλογή του Προέδρου θα μπορούσε να αποτελέσει αφορμή για πρόωρες εκλογές.

Με εργαλείο τις δημοσκοπήσεις, μέρα με τη μέρα η ρητορική της αντιπολίτευσης έγινε επιθετική και η λογική των απαντήσεων που επέλεξαν από τη συγκυβέρνηση οδήγησε στο να δεχθεί η κοινωνία την πρόκληση των εκλογών την άνοιξη. Και με δεδομένη τη δυσαρέσκεια των πολιτών μετά τα έξι χρόνια ύφεσης και σκληρής λιτότητας, η αποδοχή της κυβερνητικής πολιτικής είναι αναμενόμενο πως θα εμφανίζει κάμψη.

Την έλαβαν υπόψη οι κυβερνώντες. Συσκέφθηκαν πιθανώς επ’ αυτού και αποφάσισαν να εμφανίσουν άτυπα μέρος από το προεκλογικό τους «πακέτο». Αυτό περιλαμβάνει μια σειρά από ελαφρύνσεις για τους πολίτες που δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τις υποχρεώσεις τους προς το κράτος και τα ασφαλιστικά ταμεία. Παράδειγμα, οι δόσεις για τα ληξιπρόθεσμα.

Επίσης, ξεκίνησαν και τη διαδικασία των μειώσεων των φόρων που πρόσφατα θεσμοθετήθηκαν. Κάποτε, στην περίοδο των προεκλογικών υποσχέσεων, οι πολίτες είχαν να διαλέξουν από μια βεντάλια παροχών που προσέφεραν τα κόμματα εξουσίας. Με αυξήσεις σε μισθούς, συντάξεις, επιδόματα και επιδοτήσεις αγροτικών προϊόντων, καταλήγοντας με τη γενική υπόσχεση για καλύτερες μέρες για εμάς και τα παιδιά μας.

Τώρα η κυβέρνηση έχει να υποσχεθεί καλύτερες ρυθμίσεις στις πληρωμές οφειλών και η αντιπολίτευση κάνει εκπτώσεις στην αρχική της υπόσχεση πως θα επιστρέψουν τα πράγματα στα προ μνημονίου επίπεδα.

Υπόσχεται καλύτερη διαπραγμάτευση με τους δανειστές και ειδοποιεί την κυβέρνηση να μην τολμήσει στην ουσία να κάνει τίποτε ώς τις εκλογές. Της ρίχνει το μπαλάκι, αφήνοντας στην πραγματικότητα να εννοηθεί ότι κάθε καθυστέρηση στην εκλογική αναμέτρηση γίνεται με υπαιτιότητα της κυβέρνησης και παρατείνει το κυβερνητικό κενό.

Το χρηματοδοτικό κενό της τσακισμένης οικονομίας ενδιαφέρει κάποιον από εκείνους που και σήμερα υπόσχονται ότι μόνοι τους θα φέρουν καλύτερες μέρες;

ΚΩΣΤΑΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ - [email protected]



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα