«Τρέχει» τη συνταγματική αναθεώρηση το Μαξίμου

Τετάρτη, 12 Νοεμβρίου 2014 16:11
UPD:18:35
EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Αν διαλυθεί η παρούσα Βουλή λόγω αδυναμίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας πριν προλάβει να ψηφίσει τη Συνταγματική Αναθεώρηση, οι αλλαγές θα πάνε μια κοινοβουλευτική περίοδο πίσω.

A- A A+

Η κυβέρνηση αποφάσισε να «τρέξει» τις διαδικασίες για την αναθεώρηση του Συντάγματος και για τον σκοπό αυτό αύριο Πέμπτη το απόγευμα θα συνεδριάσει η επιτροπή της ΝΔ για τη συνταγματική αναθεώρηση με τη συμμετοχή όλων των βουλευτών και παρουσία του Πρωθυπουργού.

Για το θέμα ο κ. Σαμαράς είχε συνάντηση με τον βουλευτή και πρώην υπουργό της Νέας Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, ο οποίος έχει αναλάβει την προετοιμασία των προτάσεων του κόμματος, που σύμφωνα με πληροφορίες θα κατατεθούν στη Βουλή πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Πρόκειται επί της ουσίας για προτάσεις στις οποίες έχει αναφερθεί ο Πρωθυπουργός τον περασμένο Μάιο, λίγο πριν τις ευρωεκλογές, κάνοντας μάλιστα λόγο για προτάσεις που μπορούν να ανοίξουν τον δρόμο για τη «Νέα Μεταπολίτευση που θα οδηγήσει στη Νέα Ελλάδα».

Όπως είχε πει τότε ο κ. Σαμαράς, «μέσα από την κρίση, που βιώνουμε αυτόν τον καιρό, προβάλλει η ιστορική ανάγκη για μεγάλες και βαθιές τομές στη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματός μας».

Άξονας των προτάσεων της ΝΔ είναι η εξισορρόπηση και η σταθερότητα του πολιτικού συστήματος με τη δημιουργία ουσιαστικών αντίβαρων στον πρωθυπουργοκεντρικό σημερινό χαρακτήρα του, η διαφάνεια στην πολιτική ζωή και η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του ελληνικού λαού στους θεσμούς και το πολιτικό προσωπικό που τους υπηρετεί, η πιο αποτελεσματική προστασία των κοινωνικών αγαθών και των ατομικών δικαιωμάτων και η συμβολή στην ανταγωνιστικότητα της εθνικής οικονομίας.

EUROKINISSI/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Για το θέμα ο κ. Σαμαράς είχε συνάντηση με τον βουλευτή και πρώην υπουργό της Νέας Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, ο οποίος έχει αναλάβει την προετοιμασία των προτάσεων του κόμματος.

Μεταξύ των προτάσεων του κόμματος περιλαμβάνεται και η ενίσχυση του ρυθμιστικού ρόλου του Προέδρου της Δημοκρατίας, η θέσπιση χρονικών ορίων ως προς τη θητεία του Πρωθυπουργού, η θέσπιση χρονικών ορίων ως προς τις θητείες των Περιφερειαρχών, των Δημάρχων και των Συνδικαλιστών, το ασυμβίβαστο του αξιώματος του Υπουργού με εκείνο του Βουλευτή, η επανεξέταση του αριθμού των Βουλευτών και των Βουλευτών Επικρατείας, η αναθεώρηση της διάταξης για την αποσβεστική προθεσμία ως προς την ποινική ευθύνη των Υπουργών και ιδίως την κατάργησή της όπως ισχύει σήμερα και η αναθεώρηση της διάταξης για την ασυλία των Βουλευτών, ώστε να περιορισθεί αποκλειστικά στα όρια της άσκησης των κοινοβουλευτικών καθηκόντων τους.

Θυμίζουμε ότι οι όποιες αποφάσεις της παρούσας Βουλής για τη συνταγματική Αναθεώρηση θα τεθούν σε ισχύ από τη μεθεπόμενη Βουλή.

Συνεπώς αν διαλυθεί η παρούσα Βουλή λόγω αδυναμίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας πριν προλάβει να ψηφίσει τη Συνταγματική Αναθεώρηση, οι οποίες αλαλγές θα πάνε μια κοινοβουλευτική περίοδο πίσω.

Το γεγονός αυτό αναμένεται να ενταχθεί στη φαρέτρα της κυβέρνησης κυρίως έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, σε περίπτωση που ο τελευταίος επιμείνει στην στην απόφασή του για πρόωρη προσφυγή στην κάλπη λόγω αδυναμίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή