Γνώμη: Οπως πάντα χωρίς σχέδιο

Πέμπτη, 13 Νοεμβρίου 2014 07:00
UPD:29/11/2014 00:00
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Προφανώς οι ελεγκτές ζουν μακριά από την ελληνική πραγματικότητα. Η κυβέρνηση όμως

Από την έντυπη έκδοση

Ενα θέμα από την πλούσια ατζέντα των διαφορών κυβέρνησης - τρόικας είναι και οι πλειστηριασμοί της πρώτης κατοικίας. Το ισχύον καθεστώς προβλέπει πως οι τράπεζες δεν εκπλειστηριάζουν κατοικίες που έχουν αποκτηθεί με δάνειο ως πρώτη κατοικία, υπό ορισμένες προϋποθέσεις. Το καθεστώς αυτό λήγει κάθε τέλος του έτους και συνήθως ανανεώνεται για έναν ακόμη χρόνο.

Η τρόικα ζήτησε τον τερματισμό της προστασίας της πρώτης κατοικίας, όπως έπραττε και στις προηγούμενες αξιολογήσεις αλλά κάθε φορά υποχωρούσε. Τώρα επέμεινε λίγο περισσότερο και το υπενθύμισε ξανά στην κυβέρνηση με e-mail που απέστειλε.
Προφανώς οι ελεγκτές ζουν μακριά από την ελληνική πραγματικότητα. Η κυβέρνηση όμως;

Η τρόικα πίεζε για το συγκεκριμένο θέμα από το καλοκαίρι, θεωρώντας πως με τον τρόπο αυτό θα περιοριστούν τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια, λες και θα λυνόταν το πρόβλημα εάν η τράπεζα έπαιρνε τα σπίτια κάποιων που πραγματικά δεν έχουν να πληρώσουν. Και μετά τι θα τα έκανε;

Η κυβέρνηση, όμως, ήταν απαθής ή αδιαφορούσε, όχι μόνο για τους πλειστηριασμούς αλλά για το σύνολο της ατζέντας και τώρα, υπό την πίεση των δεκάδων ανοιχτών ζητημάτων, υπήρχε κίνδυνος να υποχρεωθεί να άρει και την απαγόρευση έναντι ανταλλάγματος για κάποια άλλη εκκρεμότητα. Την έβγαλε από τη δύσκολη θέση η ίδια η αγορά. Βγήκε το βράδυ της Τρίτης ο πρόεδρος του Ομίλου της Πειραιώς Μιχ. Σάλλας και έβαλε τα πράγματα στη θέση τους.

«Κοιτάξτε, οι τράπεζες σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελαν να φορτωθούν χαρτοφυλάκιο των 100, των 50, των 70 χιλιάδων και κατά συνέπεια νομίζω ότι δεν υπάρχει τέτοιο θέμα ούτε αντιμετωπίζεται από τη δική μας πλευρά θέμα πλειστηριασμών σε αυτή τη φάση».

Το συμπέρασμα είναι πως αν η κυβέρνηση ρωτούσε τις τράπεζες για τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας, θα είχε κλείσει προ πολλού ένα από «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης. Αυτό έκλεισε, με τα υπόλοιπα τι γίνεται;

Υπάρχει κάποιο σχέδιο, κατ’ αρχάς να έρθουν πρώτα οι ελεγκτές στην Αθήνα και στρατηγική για το τι θέλουμε να βγει από τη διαπραγμάτευση;

Ο Γιώργος Προβόπουλος, ο πρώην κεντρικός τραπεζίτης, δήλωσε προχθές πως στην αρχή του προγράμματος το λεγόμενο δημοσιονομικό μείγμα που πρότεινε η τρόικα και εφάρμοσε η κυβέρνηση ήταν λανθασμένο, εξηγώντας πως αύξησε δραματικά τους φόρους και δεν μείωσε τις δαπάνες.

«Ακόμα και τώρα φοβάμαι ότι δεν υπάρχει εθνικός σχεδιασμός και τότε το παιχνίδι το παίρνει ο άλλος (η τρόικα) πάνω του» πρόσθεσε. Αν σκεφτούμε τη διαχείριση των τελευταίων 30 ημερών από κυβέρνηση και αντιπολίτευση για τη μεταμνημονιακή εποχή, δυστυχώς, έχει δίκιο.

ΠΑΝΟΣ Φ. ΚΑΚΟΥΡΗΣ - [email protected]



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα