Σε πλήρη εξέλιξη η διαπραγμάτευση με την τρόικα

Τετάρτη, 12 Νοεμβρίου 2014 10:34
UPD:10:36
FOSPHOTOS/Panayiotis Tzamaros

Αν υπάρξει συμφωνία με την τρόικα δεν αποκλείεται, ενδεχομένως και μέσα στο Σαββατοκύριακο ή στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, η έλευσή της στην Αθήνα όπως ανέφερε αξιωματούχος των Βρυξελλών. Είναι κάτι που θα εξαρτηθεί από την απάντηση της Αθήνας.

A- A A+

Σε πλήρη εξέλιξη είναι αυτή τη στιγμή η διαπραγμάτευση με την τρόικα, από την οποία θα εξαρτηθεί και η ημερομηνία έλευσης των εκπροσώπων των δανειστών στην Αθήνα.

Και μπορεί, σύμφωνα με ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος, τα μηνύματα από Ευρώπη και ΔΝΤ «περισσότερο να συσκοτίζουν και λιγότερο να ρίχνουν φως στην ημερομηνία έλευσης της τρόικας», ωστόσο η κυβέρνηση, οι συνεργάτες του Πρωθυπουργού και το ΥΠΟΙΚ «έχουν μια πλήρη εικόνα των όσων ζητούν οι δανειστές, την ίδια ώρα που και οι εκπρόσωποι της τρόικας έχουν ενημέρωση από την Αθήνα και περιμένουν απαντήσεις επί συγκεκριμένων θεμάτων».

Χθες η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη ούτε επιβεβαίωσε ούτε διέψευσε τη λίστα με τις απαιτήσεις της τρόικας που είδε το φως της δημοσιότητας λέγοντας απλά ότι η ανταλλαγή αλληλογραφίας με τους δανειστές είναι συνήθης πρακτική.

Η εκπρόσωπος πάντως της Κομισιόν Μίνα Αντρέεβα, γνωστοποίησε χθες ότι ο προϋπολογισμός του 2015, τα «κόκκινα» δάνεια, η είσπραξη φόρων και τα δημόσια έσοδα είναι μεταξύ όσων βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα της τρόικας.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Κυβερνητικό στέλεχος, σημειώνει ότι το μεν θέμα του προϋπολογισμού του 2015 είναι «πολύπαραγοντικό» και δύσκολα λύνεται τις επόμενες ημέρες και μέχρι τις 8 Δεκεμβρίου, η είσπραξη φόρων και τα δημόσια έσοδα υπακούουν στην παραπάνω λογική, άρα απομένουν οι ρυθμίσεις για τα «κόκκινα» δάνεια. «Κάπως έτσι», προσθέτει το ίδιο στέλεχος, «φτάσαμε στη χθεσινή σύσκεψη, υπό τον Πρωθυπουργό με τους επικεφαλής των τεσσάρων συστημικών τραπεζών».

Η ρύθμιση για τα χρέη προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, οι 100 δόσεις και κυρίως το γεγονός ότι η ερμηνευτική εγκύκλιος ήταν ακόμη πιο «γενναιόδωρη» από τις αρχικές ανακοινώσεις, «θορύβησε τους δανειστές», συνεχίζει το ίδιο στέλεχος, «με αποτέλεσμα να αντιδρούν στη ρύθμιση για τα ανεξόφλητα επιχειρηματικά δάνεια προς τις τράπεζες και κυρίως για την επικείμενη ρύθμιση για τα στεγαστικά δάνεια που έχει προαναγγείλει η κυβέρνηση».

Σε πρώτη φάση πάντως, όπως επιβεβαίωσε και ο πρόεδρος και διευθύνων της Τράπεζας Πειραιώς, Μιχάλης Σάλλας εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, «οι τράπεζες είναι έτοιμες και σε τεχνικό επίπεδο να αρχίσουν την εφαρμογή του νόμου για τα κόκκινα δάνεια, αμέσως μετά την ψήφισή του από τη Βουλή».

Αν υπάρξει συμφωνία με την τρόικα δεν αποκλείεται, ενδεχομένως και μέσα στο Σαββατοκύριακο ή στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, η έλευσή της στην Αθήνα όπως ανέφερε αξιωματούχος των Βρυξελλών. Είναι κάτι που θα εξαρτηθεί από την απάντηση της Αθήνας.

Τέλος, ένα ακόμη στοιχείο των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων είναι και η δήλωση του ίδιου αξιωματούχου ότι θα μπορούσε να υπάρξει μια «σχετική ελαστικότητα», ώστε η εφαρμογή ορισμένων θεμάτων να μεταφερθεί στο 2015.

Για την Αθήνα είναι προφανές ότι το «καυτό» θέμα ακούει στο όνομα ασφαλιστικό. Όπως λέει κυβερνητικός βουλευτής, με γνώση του αντικειμένου, η Αθήνα «μάλλον έχει καταφέρει να βγάλει από την ατζέντα το ασφαλιστικό ή τουλάχιστον να το μεταθέσει για το δεύτερο εξάμηνο του 2015». Άλλωστε μόλις χθες ο διοικητής του ΙΚΑ Ροβέρτος Σπυρόπουλος ζήτησε «εδώ και τώρα εθνικό διάλογο» για το μείζον θέμα των ασφαλιστικών ταμείων.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή