Εν αναμονή της ανακοίνωσης συνεργασίας Sanofi-Aventis

Μετά την άρνηση της προσφοράς της ελβετικής Novartis
Δευτέρα, 26 Απριλίου 2004 08:11
UPD:08:12

ΣΥΜΦΩΝΙΑ συνεργασίας ενδέχεται να ανακοινώσουν σήμερα οι δύο μεγαλύτερες φαρμακοβιομηχανίες της Γαλλίας, Aventis SA και Sanofi-Synthelabo SA, μετά την αύξηση της προσφοράς της Sanofi και την άρνηση της γαλλικής κυβέρνησης για μία προσφορά από την ελβετική Novartis.

Η Sanofi, υπερίσχυσε της μεγαλύτερης γαλλικής ανταγωνίστριάς της, αυξάνοντας την προσφορά των 47 δισ. ευρώ (55,7 δισ. δολ.), σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Γάλλου υπουργού Οικονομικών, Nicolas Sarkozy, ο οποίος πιέζει τις δύο εταιρείες να συνεργαστούν. Η Novartis, ανακοίνωσε χθες ότι αποχωρεί μετά την γαλλική παρέμβαση υπέρ της Sanofi.

Μία συνεργασία ανάμεσα στις δύο γαλλικές φαρμακοβιομηχανίες, θα δημιουργήσουν την τρίτη σε μέγεθος φαρμακοβιομηχανία του κόσμου, μετά την αμερικανική Pfizer Inc. και τη βρετανική GlaxoSmithKline Plc. H Sanofi, με έδρα το Παρίσι, η οποία είναι έτοιμη να κατοχυρώσει το test αίματος Plavix, το υπ' αριθμόν δύο σε πωλήσεις προϊόν της, θα αυξήσει σημαντικά τις πωλήσεις της στις ΗΠΑ με την εξαγορά της Aventis.

«Η εξέλιξη αυτή λύνει πολιτικά προβλήματα», ανέφερε ο Florent Cespedes, αναλυτής της Natexis Bleichroeder στο Παρίσι, συμπληρώνοντας : «Η νέα εταιρεία θα είναι χρεωμένη αλλά δεν θα είναι αδρανής και θα εξαρτάται λιγότερο από τις πωλήσεις του Plavix».

Η συμφωνία μεταξύ των δύο γαλλικών φαρμακοβιομηχανιών επετεύχθη μετά τη συνάντηση των διοικητικών τους συμβουλίων το Σαββατοκύριακο. Ο εκπρόσωπος της Aventis, Tony Roddam, αρνήθηκε να κάνει σχόλιο και οι εκπρόσωποι της Sanofi, Jean-Marc Povdin και Nicole Cranois δεν απάντησαν στα τηλεφωνήματα που δέχθηκαν για σχολιασμό του θέματος.

Η νέα προσφορά της Sanofi είναι υψηλότερη κατά 14% από την πρώτη που έκανε και περιλαμβάνει περισσότερα μετρητά, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, που επικαλέστηκε καλά πληροφορημένες με το θέμα, πηγές. Ο εκπρόσωπος του Γάλλου υπουργού Οικονομικών, που ζήτησε να διατηρηθεί η ανωνυμία του, δεν επιβεβαίωσε την τιμή εξαγοράς.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times και με ανθρώπους που σχετίζονται με τις διαπραγματεύσεις, η Sanofi θα καταβάλει 55 δισ. ευρώ για την Aventis. Υπό τους όρους της συμφωνίας, η Sanofi θα καταβάλει πέντε μετοχές της συν 120 ευρώ για κάθε έξι μετοχές της Aventis, αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Η Sanofi θα αποσπάσει την έγκριση της Ευρωπαϊκής Ενωσης να προχωρήσει στην εξαγορά της Aventis, μετά στη συμφωνία που έκανε να προβεί στην πώληση μερικών σημάτων της, η κατοχή των οποίων αντίκεινται στους κανόνες του υγιούς ανταγωνισμού, αναφέρουν πληροφορίες.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα