Στις 25/11 η συζήτηση για τον φιλικό διακανονισμό ΟΛΠ - ΣΕΠ

Τρίτη, 11 Νοεμβρίου 2014 14:01
UPD:14:02
EUROKINISSI/ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΝΟΜΙΚΟΥ

Ο πρόεδρος του ΟΛΠ Γιώργος Ανωμερίτης (αριστερά) είπε κατά τη σημερινή γενική συνέλευση ότι ο Οργανισμός δεν φέρνει κανένα εμπόδιο στη συμφωνία του φιλικού διακανονισμού.

Στις 25 Νοεμβρίου θα συζητηθεί τελικά στη γενική συνέλευση των μετόχων του ΟΛΠ, ο φιλικός διακανονισμός με τη ΣΕΠ (θυγατρική της COSCO), που αφορά την αναβάθμιση του δυτικού προβλήτα ύψους 230 εκατ. ευρώ.

Ο πρόεδρος του ΟΛΠ Γιώργος Ανωμερίτης είπε κατά τη σημερινή γενική συνέλευση ότι ο Οργανισμός δεν φέρνει κανένα εμπόδιο στη συμφωνία του φιλικού διακανονισμού και ότι έπρεπε να φέρει την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για το θέμα, προκειμένου η διαδικασία να εγκριθεί από τους μετόχους.

Όπως εξήγησε, έπειτα από αίτημα του βασικού μετόχου, που είναι το ΤΑΙΠΕΔ (κατέχει το 74,14% των μετοχών του Οργανισμού), το θέμα θα συζητηθεί σε νέα γενική συνέλευση των μετόχων στις 25 του μήνα.

Στο θέμα του φιλικού διακανονισμού παρουσιάστηκε «εμπλοκή» καθώς η κινεζική πλευρά ΣΕΠ - COSCO φέρεται να αντιδρά στη μία από τις δύο παρεμβάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τον φιλικό διακανονισμό, η οποία αφορά το ελάχιστο εγγυημένο αντάλλαγμα.

Η κινεζική πλευρά ζητά ηδιαμόρφωση του ελάχιστου εγγυημένου ανταλλάγματος που καταβάλλει κάθε χρόνο στον ΟΛΠ να συνδεθεί με τα επίπεδα του ΑΕΠ, που ήταν διαφορετικά το 2009 στην Ελλάδα, όταν υπεγράφη η σύμβαση παραχώρησης προς την κινεζική πλευρά, και διαφορετικά σήμερα, που η χώρα έχει επηρεαστεί σημαντικά από την οικονομική κρίση.

Το Ελεγκτικό Συνέδριο που ενέκρινε το θέμα του φιλικού διακανονισμού ζητά το εγγυημένο αντάλλαγμα να ανασταλεί για επτά χρόνια έως το 2021, όσο διαρκούν τα έργα του ΣΕΠ - COSCO στο δυτικό τμήμα του προβλήτα 3 και να συνεχίσει να ισχύει μετά κανονικά, αφού τεθεί σε λειτουργία το δυτικό τμήμα του προβλήτα 3 στον Πειραιά.

Το θέμα του φιλικού διακανονισμού συζητήθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, και στη συνάντηση που είχε χθες στον ΟΛΠ ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης με τον κ. Ανωμερίτη.

Η συμφωνία του φιλικού διακανονισμού, αν εγκριθεί τελικά από τους μετόχους του Οργανισμού, θα πρέπει να εγκριθεί στη συνέχεια από τη Βουλή και να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Πηγή: ΑΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΟΛΠ



Σχολιασμένα