Γνώμη: Αστοχίες, λάθη και αδιέξοδο

Τρίτη, 11 Νοεμβρίου 2014 07:00
Eurokinissi/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Το ερώτημα είναι γιατί αφέθηκαν όλα τελευταία στιγμή και όσο γίνεται πιο κοντά στην προεκλογική περίοδο.

Από την έντυπη έκδοση

Αυτή η ιστορία κάθε φορά που πρόκειται να επιστρέψει η τρόικα έχει αρχίσει να κουράζει όλους εμάς που την παρακολουθούμε, αλλά πιθανότατα όχι τους άμεσα εμπλεκόμενους.

Γιατί υπάρχει αυτή η διελκυστίνδα μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας;

Επειδή απλά η κυβέρνηση αρνείται να εφαρμόσει όσα είχε συμφωνήσει με την τρόικα τον περασμένο Μάρτιο.

Η συγκεκριμένη συμφωνία αποτυπώθηκε στο ισχύον «μνημόνιο» και οι ελεγκτές περιμένουν να υλοποιηθεί για να προχωρήσουν με τη σειρά τους στα επόμενα βήματα, που είναι η εκταμίευση των 7,1 δισ. ευρώ και το πλαίσιο που θα διέπει το δανεισμό και την εποπτεία της Ελλάδας από τον Ιανουάριο του 2015.

Οι συγκεκριμένες δεσμεύσεις υπάρχουν, όχι μόνο στο πολυσέλιδο μνημόνιο, αλλά και στο λιτό ανακοινωθέν του Eurogroup, που πραγματοποιήθηκε την 1η Απριλίου στην Αθήνα στο Ζάππειο Μέγαρο.

Τότε η κυβέρνηση, προκειμένου να εισπράξει 8,3 δισ. ευρώ (σε τρεις δόσεις), δεσμεύτηκε για την επαναξιολόγηση της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος και να προχωρήσει σε σχετική μελέτη, στην οποία θα καταγραφούν οι προοπτικές των ασφαλιστικών ταμείων, αλλά κυρίως οι ανάγκες για τη λήψη νέων μέτρων.

Δεσμεύτηκε επίσης για την ένταξη στο επικουρικό ταμείο ιδιωτικού τομέα (ΕΤΕΑ) όλων των επικουρικών ταμείων του Δημοσίου, δεσμεύθηκε για τις απολύσεις από το Δημόσιο, για τις μειώσεις μισθών στο Δημόσιο (των υψηλόμισθων) αλλά και να λάβει πρόσθετα μέτρα για να καλύψει πιθανές επιπτώσεις στα δημοσιονομικά μεγέθη, εφόσον προκύψουν αποφάσεις δικαστηρίων που θα ανατρέπουν την εισοδηματική πολιτική.

Ακόμη, για τα εργασιακά συμφωνήθηκε πως εφόσον δεν αποφέρει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα η συμφωνία για το καθεστώς των ομαδικών απολύσεων, τότε το σύστημα θα πρέπει «να ευθυγραμμιστεί με εκείνα που ισχύουν στην Ε.Ε., μέσω νόμου που θα υιοθετηθεί το φθινόπωρο του 2014».

Αυτά ήταν γνωστά. Επίσης γνωστή ήταν και η ημερομηνία της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας και η μεγάλη πιθανότητα να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές.

Το ερώτημα είναι γιατί αφέθηκαν όλα τελευταία στιγμή και όσο γίνεται πιο κοντά στην προεκλογική περίοδο.

Η πιο πιθανή απάντηση είναι η πίεση που δέχτηκε η κυβέρνηση από τις δημοσκοπήσεις από το Σεπτέμβριο και εντεύθεν και δεν ήθελε να επιβαρύνει περισσότερο το κλίμα σε βάρος της.

Προκειμένου να απεμπλακεί ολοκληρωτικά από την όλη διαδικασία των μνημονίων και της εποπτείας, κάποιοι στο οικονομικό επιτελείο μέτρησαν λάθος τις δυνατότητες της χώρας για δανεισμό από τις αγορές και έθεσαν ψηλά τον πήχη των προσδοκιών και των στόχων, οδηγώντας την κυβέρνηση σε αδιέξοδο.

Λύση δεν φαίνεται στον ορίζοντα, εκτός και αν υποχωρήσουν οι δανειστές ή η κυβέρνηση.

Διαφορετικά, εάν πάμε χωρίς συμφωνία, την 1η Ιανουαρίου 2015 το σημερινό επιτόκιο των δεκαετών ομολόγων θα φαντάζει δελεαστικό.

ΠΑΝΟΣ Φ. ΚΑΚΟΥΡΗΣ - [email protected]



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα