Γνώμη: Σαφές μήνυμα προς όλους

Δευτέρα, 10 Νοεμβρίου 2014 07:00
UPD:07:02
SOOC/Menelaos Myrillas

Από την έντυπη έκδοση

Στο αρχείο μπήκε η δικογραφία όσον αφορά τις καταγγελίες περί δωροδοκίας βουλευτών για να ψηφίσουν Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αφού τελικά ο εισαγγελέας έκρινε ότι ο «κουμπαράς» ήταν άδειος. Το πρόβλημα μάλλον είναι ότι και ο κ. Γκίκας Χαρδούβελης με έναν άδειο «κουμπαρά» γύρισε από τις Βρυξέλλες, αφού, όπως έκριναν οι εκεί «εισαγγελείς», η Ελλάδα απέχει πολύ από το να μπορέσει να σταθεί μόνη στα πόδια της, οπότε αποφάσισαν το φάκελο «έξοδος από τα μνημόνια» να τον βάλουν -προς το παρόν- στο αρχείο.

Επειτα από ένα χρόνο, καλά να είμαστε, και ανάλογα με την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων και των διαρθρωτικών αλλαγών, βλέπουμε… Διότι, κακά τα ψέματα, θα πρέπει επιτέλους σε αυτόν τον τόπο να πάψουμε να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, αλλά και να μάθουμε να λέμε αλήθειες.

Είναι γεγονός ότι η κυβέρνηση επιθυμεί διακαώς την έξοδο από τα μνημόνια, αλλά δεν επιθυμεί η επόμενη μέρα με την προληπτική γραμμή στήριξης να έχει έστω και το «μανδύα» μνημονίου. Οι λόγοι συγκεκριμένοι, καθώς σε αυτή την περίπτωση θα ήταν σαν να έδινε την μπάλα στην αξιωματική αντιπολίτευση να σκοράρει σε κενή εστία… Ομως σημασία δεν έχει μόνο τι θέλουμε εμείς, αλλά κυρίως τι θέλουν οι δανειστές μας και οι αγορές, που πάντα είναι αμείλικτες! Και όπως φάνηκε από το πρόσφατο Eurogroup όλοι συγκλίνουν στη λύση της Προληπτικής Γραμμής Στήριξης Ενισχυμένων Προϋποθέσεων (Enhanced Conditions Credit Line - ECCL) για την επόμενη μέρα στην Ελλάδα. Δεν έχει δε καμία σημασία εάν θα υιοθετηθεί και το άρθρο 3 της σύμβασης του ECCL, δηλαδή εάν η νέα συμφωνία θα ονομαστεί μνημόνιο ή όχι, ούτε εάν θα κρατήσει έξι μήνες ή ένα χρόνο. Σε κάθε περίπτωση, το σίγουρο είναι ότι όλοι διαπιστώνουν πως η χώρα δεν είναι έτοιμη για… έξοδο στις αγορές.

Αυτό, ωστόσο, είναι και ένα σαφές μήνυμα προς την αξιωματική αντιπολίτευση. Η οποία μπορεί να «πανηγυρίζει» διότι η απομάκρυνση της τρόικας και του ΔΝΤ μάλλον δεν είναι δυνατόν να γίνει στην παρούσα φάση, παρά μόνο αλλαγή των συμβατικών σχέσεων, οπότε και δύναται να ισχυρίζεται ότι… «άνθρακες ο θησαυρός», όμως καλό θα ήταν να συνειδητοποιήσει ότι τα νήματα, όσο κι αν το επιθυμούμε, δεν τα κινούμε εμείς στην παγκόσμια οικονομική σκακιέρα! Η επιθυμία μας δεν αρκεί, όπως δεν αρκεί η… ημιτελής εκτέλεση των προαπαιτούμενων.

Επομένως, πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι η επόμενη μέρα, είτε με, είτε χωρίς μνημόνιο, επιτήρηση και μάλιστα αυστηρή θα έχει από τους εταίρους και δανειστές μας! Δεν πρόκειται να μας χαριστούν, ούτε και να δεχθούν καμία απολύτως πίεση και από κανέναν, όσο ευσεβείς κι αν είναι οι… εκλογικοί του στόχοι! Το αποδεικνύουν καθημερινά στην παρούσα κυβέρνηση και σίγουρα θα το αποδείξουν και στην επόμενη, εάν και εφόσον χρειαστεί…

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΛΑΚΟΥΤΣΗΣ - [email protected]



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα