Market Beat: Τα εταιρικά αποτελέσματα και η ημερομηνία άφιξης της τρόικας κάνουν τη διαφορά

Παρασκευή, 07 Νοεμβρίου 2014 10:19
UPD:12:19
INTIME NEWS/ΚΩΤΣΙΑΡΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Η αγορά είχε χθες μια πορεία που φάνηκε σαν μάχη μεταξύ αγοραστών και πωλητών λόγω της αύξησης του τζίρου και της πολλαπλής εναλλαγής του προσήμου της μεταβολής των βασικών δεικτών. Μπορεί ωστόσο να είναι και αποτέλεσμα γυρισμάτων με στόχο τη δημιουργία επιπέδων που θα εμφανίσουν χρησιμότητα στο μέλλον από στατιστικής πλευράς.

Οι χθεσινές εξελίξεις έδειξαν πως η ΕΚΤ θα συνεχίσει την πολιτική ποσοτικής χαλάρωσης και συνεπώς το περιβάλλον θα είναι ευνοϊκό για μια οικονομία της ζώνης του κοινού νομίσματος με τόσο υψηλό χρέος. Το Eurogroup ωστόσο έδειξε εκεί που κοιτάζουν και οι αγοραίοι εδώ και καιρό. Δηλαδή στην ημερομηνία άφιξης της τρόικας που σημαίνει πως θα έχει καταλήξει η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους ελεγκτές. Δηλαδή θα δεχτούν οι δυο πλευρές ελάττωση των «απαιτήσεων» τους.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Η εκκρεμότητα αυτή κάνει τους εγχώριους αναλυτές να διαπιστώνουν ότι το μόνο που δείχνει σαν πλέον βέβαιο, είναι ότι θα συνεχίσει να επικρατεί η αβεβαιότητα, εκτός και αν οι εταίροι μας θα θελήσουν να μας «δώσουν κάτι» πριν από τον προσεχή Μάρτιο, ή θα περιμένουν πρώτα να ξεκαθαρίσει η κατάσταση στο πολιτικό πεδίο της Χώρας. Αυτό που θα αποτελέσει για τους περισσότερους κεντρικό μήνυμα για ανατροπή στην τρέχουσα τάση είναι η σταδιακή αύξηση του τζίρου. Η στήλη εκτιμά πως η περίοδος ευνοεί την διαμόρφωση διάθεσης για αγορές μέσα από τα εταιρικά αποτελέσματα ή από τις κινήσεις που αποφασίζουν να ανακοινώσουν αυτή την εποχή οι διοικήσεις των εισηγμένων.

Για την ώρα οι κλάδοι που είχανε ξεχωρίσει και τους παρουσίασε η στήλη στην αρχή της εβδομάδας κράτησαν την ανοδική τους ορμή και συνεπώς θα μπορούσαμε να πούμε ότι έχουμε τη φάση που το κλαδικό momentum κινεί τους θεσμικούς σε επίπεδο αγορών ενώ αξίζει να πούμε πως τα στατιστικά της ΕΧΑΕ για τον Οκτώβριο έδειξαν αυτό που προβλέπαμε. Οι ξένοι ελάττωσαν την έκθεσή τους στο ΧΑ για λόγούς που έχουν σχέση με την ισχυροποίηση του δολαρίου αλλά και διότι η αβεβαιότητα που εκπέμπει η κατάσταση στη χώρα τους ανησυχεί. Οι traders των παραγώγων όμως, παρά την βασανιστική πορεία των τιμών αποφάσισαν χθες να δώσουν μικρή πορπορεία στο ΣΜΕ έναντι του δείκτη. Προσδοκώντας ένα αίσιο τέλος στην πρώτη  και ανοδική εβδομάδα του Νοεμβρίου.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ

Λαμβάνοντας ώθηση από την ανανέωση της δέσμευσης για στήριξη της οικονομίας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και από την πτώση των νέων επιδομάτων ανεργίας, οι αμερικανικοί δείκτες έκλεισαν την Πέμπτη το βράδυ με κέρδη.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,40% στις 17.554,47 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτηςNasdaq σημείωσε άνοδο 0,38% στις 4.638,47 μονάδες και ο δείκτης S&P 500 έκλεισε με κέρδη κατά 0,38% στις 2.031,21 μονάδες.

Στο ταμπλό, με άνοδο 11% έκλεισε η Whole Foods, με την αγορά να αποτιμά θετικά την ανακοίνωση ότι τα κέρδη της εταιρείας αυξήθηκαν στα 128 εκατ. ευρώ από 121 εκατ. ευρώ ένα χρόνο πριν.

Επίσης, η Tesla κέρδισε τελικά 3,6%, μετά την ανακοίνωση ότι ο στόχος των πωλήσεων του Model S είναι στις 50.000. Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας δήλωσε ότι θα επιταχυνθεί η παραγωγή, ενώ βλέπει διπλάσιους ρυθμούς ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια.

Στον αντίποδα, η Qualcomm έχασε 9%, εξαιτίας της είδησης ότι οι κινεζικές αρχές ανταγωνισμού ξεκίνησαν έρευνες για τις πρακτικές της. Η εταιρεία ελέγχεται επίσης από τις ευρωπαϊκές και τις αμερικανικές αρχές σχετικά με τον τρόπο που εξασφάλισε τις ειδικές άδειες πώλησης επεξεργαστών κινητών τηλεφώνων.

Απώλειες που ξεπέρασαν το 38,4% σημείωσε η Genworth, μετά την ανακοίνωση ότι το τρίτο τρίμηνο του έτους ήταν ζημιογόνο κατά 844 εκατ. δολάρια, ενώ οι προσδοκίες για τα μελλοντικά έσοδα δεν είναι πλέον θετικές.

Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, οι νέες αιτήσεις για τα επιδόματα ανεργίας υποχώρησαν κατά 10.000, την εβδομάδα που έληξε την 1η Νοεμβρίου. Οι αιτήσεις μειώθηκαν στις 278.000, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν να ανέλθουν στις 285 χιλιάδες.

Ευρώπη

Με κέρδη τελικά έκλεισαν οι ευρωπαϊκοί δείκτες, δείχνοντας την ικανοποίησή τους από την ομόφωνη απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) να στηρίξει περαιτέρω την οικονομία της Ευρωζώνης αν αυτό χρειαστεί, σύμφωνα με τις δηλώσεις του επικεφαλής Μάριο Ντράγκι.


Ειδικότερα, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 κατέγραψε άνοδο 0,18% στις 6.551 μονάδες, ο γερμανικός DAX ενισχύθηκε κατά 0,66% στις 9.377 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε με κέρδη 0,47% στις 4.228 μονάδες.

Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 σημείωσε άνοδο 0,21% στις 337,08 μονάδες. Από τους 18 δυτικοευρωπαϊκούς δείκτες οι 13 χθες σημείωσαν άνοδο.

Στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, μετά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, ο κ. Ντράγκι επανέλαβε τη δέσμευση του δ.σ. της ΕΚΤ για τη λήψη επιπλέον μέτρων, εάν οι συνθήκες το απαιτήσουν, καθώς υπάρχουν σημαντικές και αυξανόμενες διαφορές στη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής μεταξύ των μεγάλων ανεπτυγμένων οικονομιών.

Στο ταμπλό, η Legrand υποχώρησε κατά 2,8%, μετά την ανακοίνωση ότι το έτος για την εταιρεία είναι γεμάτο προκλήσεις και γι' αυτό το λόγο οι στόχοι πιθανότατα δεν θα επιτευχθούν. Τα έσοδά της πιθανόν να αυξηθούν κατά 3% φέτος, σύμφωνα με τις νέες εκτιμήσεις.

Επίσης, η Zurich Insurance σημείωσε απώλειες 2,3%, καθώς ανακοίνωσε ότι τα καθαρά κέρδη τρίτου τριμήνου υποχώρησαν κατά 16% στα 928 εκατ. δολάρια, εξαιτίας της μείωσης της ζήτησης γενικών ασφαλειών. Οι αναλυτές ανέμεναν να διαμορφωθούν στα 1,04 δισ. δολάρια.

Στο -3% βρέθηκε η Societe Generale, η οποία ανακοίνωσε αύξηση εσόδων 57% το τρίτο τρίμηνο, στα 836 εκατ. ευρώ, εξαιτίας της μείωσης των προβλέψεων για προβληματικά δάνεια και νομικές υποθέσεις. Οι αναλυτές ανέμεναν τα κέρδη στα 872 εκατ. ευρώ.

Στον αντίποδα, η Adidas κέρδισε 4,3%, αφού τα κέρδη τρίτου τριμήνου διαμορφώθηκαν στα 282 εκατ. ευρώ, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών που ανέμεναν να φτάσουν στα 268,4 εκατ. ευρώ.

Λίγο νωρίτερα έγινε γνωστό ότι η ΕΚΤ διατήρησε αμετάβλητο στο 0,05% το βασικό επιτόκιo, όπως άλλωστε αναμενόταν από το σύνολο των αναλυτών.

ΧΑ

Μετά από μία συνεδρίαση που ο πραγματικός πρωταγωνιστής ήταν η αβεβαιότητα και η μεταβλητότητα, τελικά το Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε με κέρδη, για πέμπτη συνεχόμενη συνεδρίαση.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε αυξημένος κατά 0,48% στις 962,31 μονάδες. Η ανώτερη τιμή που έπιασε η αγορά, ήταν στις 970,54 μονάδες και η χαμηλότερη στις 951,01. Η καθαρή αξία συναλλαγών αυξήθηκε κατά 31,68% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Τετάρτης, διαμορφούμενη στα 69,91 εκ. ευρώ περίπου, ενώ έγιναν 3,49 εκ. ευρώ σε προσυμφωνημένες πράξεις.

Οι επενδυτές αναμένουν τα αποτελέσματα της συνεδρίασης του Eurogroup, με στόχο να αποτιμήσουν την πορεία της τελευταίας αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας και τη μορφή που θα λάβει και τις υποχρεώσεις που θα «κουβαλάει» η, κατά τον Έλληνα ΥΠΟΙΚ, «συνετή και καθαρή» έξοδος της χώρας από το μνημόνιο. 

Προφανώς, οι επενδυτές κρατούν ως δεδομένο ότι οι προοπτικές της χώρας έχουν βελτιωθεί, ενώ ουσιαστική σημασία έχει το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι έχουν αρχίσει να θεωρούν το ελληνικό χρέος βιώσιμο.

Στο ταμπλό τώρα, οι τρεις συστημικές τράπεζες χθες κάλυψαν το 48% του τζίρου, με την Eurobank να καλύπτει άλλο ένα 5,3%. Οι μετοχές των ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και ΔΕΗ απορρόφησαν το 24,7% του ισχνού, ούτως ή άλλως και πάλι, τζίρου, ενώ οι τίτλοι των ΜΕΤΚΑ, Μυτιληναίος  και Jumbo άλλο ένα 8,7%. Έχουμε δηλαδή ξανά μία ομάδα 10 τίτλων να πραγματοποιεί περί το 87% περίπου του συνολικού τζίρου.

Ο FTSE25 έκλεισε για πέμπτη συνεχόμενη συνεδρίαση με άνοδο, έστω οριακά στο +0,22% και 312,93 μονάδες και με την αξία των συναλλαγών του να ξεπερνά οριακά τα 70 εκατ. ευρώ, ήτοι το 95,6% του συνόλου. Από τις 25 μετοχές του υποχώρησαν οι πέντε (Grivalia 2,59%, Eurobank -1,82%), μία χωρίς μεταβολή (Βιοχαλκο) ενώ οι υπόλοιπες 19 έκλεισαν ανοδικά από 0,11% (Folli Follie) και 6,07% (Motor Oil). Ξεχώρισαν και οι ΟΛΠ με άνοδο 4,03%, Ελληνικά Πετρέλαια στο 3,47%, Μυτιληναίος στο 2,83% και Ελλάκτωρ στο 2,71%.

Ο τραπεζικός δείκτης κινήθηκε στο εύρος των 125,60 και 129,49 μονάδων, υποχωρώντας τελικά κατά 0,33%  στις 126,30 μονάδες. Επίσης, στα 1,30 ευρώ και χωρίς αλλαγή έκλεισε το warrant της Alpha Bank, επίσης σταθερό το αντίστοιχο της Πειραιώς στα 0,4750 ευρώ, ενώ το warrant της Εθνικής έκλεισε με κέρδη 2,87% στα 0,3940 ευρώ. Η αξία των συναλλαγών τους ανήλθε σε 1,42 εκατ. ευρώ, 0,42 εκατ. ευρώ και 73 χιλ. ευρώ αντίστοιχα.

O MidCap20 τώρα ενισχύθηκε κατά 1,51% στις 871,04 μονάδες με τον δικό του τζίρο στα 0,96 εκατ. ευρώ. Οι 13 μετοχές του έκλεισαν ανοδικά, με την ΟΛΘ στο +3,80%, την Frigoglass στο 3,56%, τη Σαράντης στο +2,75% και τη Λάμδα στο 2,21%. Πέντε μετοχές έκλεισαν χωρίς μεταβολή και δύο με αρνητικό πρόσημο (Χαλκορ και Autohellas οριακά και οι δύο).

Από το υπόλοιπο ταμπλό είχαμε το +26,6% του Νηρέα με συναλλαγές 89.000 τεμάχια και ανεκτέλεστο αγορών, την συνεχιζόμενη ανάκαμψη της Επίλεκτος που συμπλήρωσε έξι σερί θετικά πρόσημα και από τα 0,1400 ευρώ (ιστορικό χαμηλό της 29ης Οκτ.) έκλεισε σήμερα στο +8,56% και στα 0,2280 ευρώ καταγράφοντας ανοδική διαφυγή της τάξης του 63%.

Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε ο κλάδος πετρελαίου & αερίου (+4,82%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση  ο κλάδος των εταιριών Ακίνητης Περιουσίας (-1,67%). Από τις μετοχές που πραγματοποίησαν πράξη, 76 κινήθηκαν ανοδικά, 37 καθοδικά, ενώ η τιμή 18 μετοχών παρέμεινε αμετάβλητη.

Τεχνική ανάλυση

Οι επενδυτές ανέβασαν λίγο την τιμή εκκαθάρισης του ΣΜΕ τρέχουσας σειράς αφού ο 25άρης έκλεισε στις 312,89 μονάδες και το ΣΜΕ οδηγήθηκε στις 313,25. Οι εγχώριοι αναλυτές που επηρεάζουν τις αποφάσεις των traders στα παράγωγα χονδρικά θεωρού πως για το δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης το όριο αλλαγής της βραχυχρόνιας ανοδικής τάσης εντοπίζεται στην περιοχή των 304 με 300 μονάδων. Έτσι όσο ο δείκτης λαμβάνει τιμές υψηλότερα από το εν λόγω όριο, παραμένει σε τροχιά ανάκτησης της καθοριστικής ζώνης αντίστασης των 320 με 325 μονάδων.

Αυτό το στοίχημα παίχθηκε στα δικαιώματα προαίρεσης του 25άρη περισσότερο. Στα calls της σειράς Νοεμβρίου ο όγκος ήταν 893 συμβόλαια για τιμές εξάσκησης από τις 290 ως τις 330 μονάδες τα 537 για τιμή εξάσκησης στις 320 μονάδες. Αλλά  για τη σειρά Δεκεμβρίου διακινήθηκαν 110 από 10 συμβόλαια για τιμές εξάσκησης στις 300 και στις 320 μονάδες τα 70. Στα puts όταν ίσχυσε η ανοδική κίνηση του 25άρη σχηματίστηκε ένα υπολογίσιμο ενδιαφέρον για τη σειρά Νοεμβρίου με 164 από 83 συμβόλαια για τιμές εξάσκησης από τις 300 μονάδες ως τις 320. Είναι ξεκάθαρο πως για την αγορά παραγώγων το πρώτο ανοδικό στοίχημα αφορά στις 320 μονάδες ενώ για την περίπτωση εμφάνισης ενός καθοδικού σεναρίου οι 300 αποτελούν τον πυθμένα που εκτιμούν οι συναλλασσόμενοι.

Σήμερα

Οι Ασιατικές μετοχές κινήθηκαν ανοδικά την Παρασκευή πριν από την ανακοίνωση με τα στοιχεία για την απασχόληση των ΗΠΑ αργότερα στη μέρα, ενώ το ευρώ διακυμάνθηκε κοντά στα χαμηλά δύο ετών μετά τον Πρόεδρο Mario Draghi από Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που υποσχέθηκε να λάβει περισσότερα μέτρα προς την χαλάρωση για να πυροδοτήσει την ανάπτυξη στη ζώνη του ευρώ.

Οι επενδυτές ήταν αναμενόμενο να παραμένουν επιφυλακτικοί μπροστά από τη βασική για τις αγορές έκθεση για τις μισθοδοσίες εκτός του αγροτικού τομέα. Στερεά κέρδη στην απασχόληση θα ενισχύσουν τις εικασίες ότι η Federal Reserve των ΗΠΑ θα μπορούσε να αυξήσει τα επιτόκια των ΗΠΑ στα μέσα του επόμενου έτους.

Ο δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού, εκτός της Ιαπωνίας ήταν πάνω περίπου 0,3% αλλά, σε καλό δρόμο για εβδομαδιαία απώλεια περίπου 1,5%.

Ο Nikkei της Ιαπωνίας αυξήθηκε 0,4%, έτοιμος να κερδίσει πάνω από 2% για την εβδομάδα που ακολούθησε η κίνηση έκπληξη για επιπλέον χαλάρωση από την Τράπεζα της Ιαπωνίας στις 31 Οκτωβρίου.

Την Πέμπτη, η Wall Street ανέβηκε σε μια συνεδρία με αυξημένη μεταβλητότητα, με τους Dow Jones και S & P 500 να σημειώνουν επιδόσεις ρεκόρ σε επίπεδο κλεισίματος. Οι ευρωπαϊκές μετοχές απέσπασαν μέτρια κέρδη αφού ο Draghi δήλωσε περαιτέρω μέτρα τόνωσης μέσω της δέσμευσης για την αύξηση στον ισολογισμό της ΕΚΤ που θα φθάσει τόσο ύψος όσο ήταν το Μάρτιο του 2012, όταν αυξήθηκε στα 3,0 τρισεκατομμύρια ευρώ.

Στις ασιατικές συναλλαγές, το ευρώ σημείωσε άνοδο ως τα 1,2381 δολάρια μετά το πέρασμα από ένα χαμηλό σε βάθος περισσότερο από δύο χρόνια, των 1,2370 δολαρίων.

Το δολάριο αγόραζε 115,18 γιεν, όχι μακριά από μια φρέσκια κορυφή 7 ετών στα 115,52 που άγγιξε στη διάρκεια της νύχτας.

Την ανησυχία του για την ταχεία πτώση του γεν, εξέφρασε το υπουργικό συμβούλιο της Ιαπωνίας γεγονός που υποδηλώνει ότι η κυβέρνηση μπορεί να προσπαθεί να αποκρούσει την κριτική ότι είναι σκόπιμη η υποτίμηση του νομίσματός της, για να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα των εξαγωγέων.

Αργότερα την Παρασκευή, οι nonfarm μισθοδοσίες αναμένεται να δείξουν αύξηση των θέσεων εργασίας τον περασμένο μήνα κατά 231.000 μετά από αύξηση 248.000 το Σεπτέμβριο, σύμφωνα με έρευνα του Reuters. Το ποσοστό ανεργίας παραμένει σταθερό σε ένα χαμηλό έξι ετών στο 5,9%.

Στοιχεία για τις ΗΠΑ την Πέμπτη έδειξαν πως ο αριθμός των νέων αιτήσεων για επιδόματα ανεργίας μειώθηκαν περισσότερο από ό, τι αναμενόταν σε 278.000 την περασμένη εβδομάδα, σε σύγκριση με τις προβλέψεις των 285.000. Οι αιτήσεις τώρα είναι κάτω από το όριο των 300.000 για οκτώ συνεχόμενες εβδομάδες, γεγονός που υποδηλώνει ότι η αύξηση της απασχόλησης κερδίζει έδαφος.

Στην αγορά προϊόντων, η τιμή spot του χρυσού ήταν σταθερή στα 1.140,80 η ουγγιά, όχι μακριά από ένα χαμηλό 4-1 / 2 ετών και προβλέπεται να εμφανίσει την τρίτη συνεχόμενη εβδομαδιαία πτώση του.

Η ισχυροποίηση του δολαρίου και της αύξηση της προσφοράς συνέχισε να πιέζουν τις τιμές του πετρελαίου. Το Brent υποχώρησε περίπου 0,5% στα 82,43 δολάρια το βαρέλι, ενώ του αργού στις ΗΠΑ μειώθηκαν περίπου κατά 0,3% στα 77,66 δολάρια.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ο Απόστολος Μάνθος  της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ

Ο Γενικός Δείκτης μετά την επιτυχή στήριξη, που βρήκε στη ζώνη των 900 με 880 μονάδων έχει αναστρέψει την πολύ βραχυχρόνια τάση από καθοδική σε ανοδική με το σχηματισμό του δεύτερου υψηλότερου πυθμένα (15/10 στις 852,87 μονάδες και 30/10 στις 885,65 μονάδες) και αφήνει ανοικτό το παράθυρο δημιουργίας ανοδικού στροφέα προς τα όρια αντίστασης των 980 και 1015 μονάδων. 

"Βαρίδια" σε αυτή την ανοδική κίνηση παραμένουν οι Τράπεζες με τον δείκτη τους να δηλώνει μέχρι τώρα έντονη αδυναμία διαπερατότητας των 130 μονάδων. Στοιχείο το οποίο από κάποιο σημείο και έπειτα έχει προκαλέσει εκνευρισμό και μείωση στη διάθεση ανάληψης περαιτέρω ρίσκου.

Στο πολύ βραχυχρόνιο chart τιμών το σημείο εκείνο στο οποίο ο Γενικός Δείκτης δε πρέπει να περάσει καθοδικά εντοπίζεται στο επίπεδο που εκτείνεται μεταξύ των 930 με 920 μονάδων. Η ζώνη αυτή εάν τμηθεί καθοδικά με αύξηση του τζίρου, θα οδηγήσει τον Γενικό Δείκτη προς το όριο των 900 μονάδων ισχυροποιώντας έτσι το σενάριο καθοδικής επανεξέτασης των 880 μονάδων.

Στο εβδομαδιαίο διάγραμμα τιμών έχει αποτυπωθεί μια διαδοχική αλληλοκάλυψη καθοδικών και ανοδικών "candlesticks" αφήνοντας την αίσθηση "γυρισμάτων" μεταξύ των ισχυρών χαρτοφυλακίων στα κατά βάση επίπεδα των 915 με 1000 μονάδων, προκαλώντας έτσι τη σκέψη μιας πιθανής διαμόρφωσης ενός δυνατού μεσοπρόθεσμου πυθμένα.

Η καθοδική όμως λύση των 850 θα "ανοίξει τον πτωτικό ασκό του Αιόλου" σπρώχνοντας τον Δείκτη αρχικά προς τις 800 μονάδες και μετά προς τις 750 με 720 μονάδες.

Για το δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης το όριο αλλαγής της βραχυχρόνιας ανοδικής τάσης εντοπίζεται στην περιοχή των 304 με 300 μονάδων. Έτσι όσο ο δείκτης λαμβάνει τιμές υψηλότερα από το εν λόγω όριο, παραμένει σε τροχιά ανάκτησης της καθοριστικής ζώνης αντίστασης των 320 με 325 μονάδων.

Ξένοι αναλυτές

Barclays: Η ΕΚΤ σήκωσε τα χρηματιστήρια πριν από την ανακοίνωση για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ

Οι Ασιατικές αγορές μετοχών υποστηρίχθηκαν ευρέως, μετά από το γεγονός της επίτευξης ενός ακόμα ρεκόρ για τον  S & P 500 μέσα από το κλίμα που διαμόρφωσε η απόφαση της ΕΚΤ  με ομόφωνη έγκριση ενός στόχου επί του ισολογισμού της ΕΚΤ στα 3 τρις ευρώ. Αν και δεν υπάρχουν νέες πρωτοβουλίες από την ΕΚΤ, ο Πρόεδρος Ντράγκι δήλωσε ότι η πολιτική του για να αυξήσει τον ισολογισμό της ΕΚΤ στο επίπεδο του Μαρτίου το 2012 υποστηρίχθηκε ομόφωνα από το Διοικητικό Συμβούλιο, καθώς και ότι η ΕΚΤ εξετάζει εναλλακτικές λύσεις σε περίπτωση που χρειάζονται. Συνεχίζουμε να αναμένουμε ότι η ΕΚΤ να ξεκινήσει την αγορά κρατικών ομολόγων από τις αρχές του 2015. Το επίκεντρο σήμερα μεταβαίνει στις μισθοδοσίες των ΗΠΑ, όπου αναμένουμε μια αύξηση 225000 στην απασχόληση και μείωση 0, 1 της εκατοστιαίας μονάδας του ποσοστού ανεργίας, στο 5,8%.

Ο δείκτης δολαρίου άγγιξε ένα νέο υψηλό τεσσάρων ετών, με βάση την ανανεωμένη αδυναμία του γιεν. 

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup οι ομόλογοι του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη έθεσαν ως προαπαιτούμενο για την επιστροφή  της τρόικας στην Ελλάδα την υλοποίηση των δεσμεύσεων που θα αποδεσμεύσουν την επόμενη δόση προς τη χώρα μας.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα το πρακτορείο Reuters είχε αποκαλύψει τα τρία σχέδια για την Ελλάδα που θα ετίθεντο  προς συζήτηση στο σημερινό Eurogroup. «Όταν η Ελλάδα ολοκληρώσει, με ικανοποιητικό τρόπο, την αξιολόγηση και θελήσει υποστήριξη, τότε υπάρχει η βούληση, από την πλευρά της Ευρωζώνης, να βοηθήσει» δήλωσε ο επικεφαλής της Ευρωζώνης Γιερούν Ντάισελμπλουμ, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Γιουρογκρούπ στις Βρυξέλλες. «Αυτό θα αποφασιστεί τον Δεκέμβριο» υπογράμμισε.

Τρεις επιλογές για την Ελλάδα θα συζητήσουν στο Eurogroup οι Ευρωπαίοι, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει νέο αποκλειστικό δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters. Οι Ευρωπαίοι θα θέσουν τις βάσεις του σχεδιασμού για το πώς θα πορευτεί η χώρα μετά τη λήξη του ευρωπαϊκού προγράμματος στήριξης στα τέλη του 2014. Στόχος τους είναι να σταματήσουν κάθε πηγή ανησυχιών των αγορών, με ταυτόχρονη ικανοποίηση της ελληνικής πολιτικής σκηνής και της κοινωνίας, η οποία δείχνει έντονα τα σημάδια κόπωσης από την τετραετή λιτότητα.

Σε φάση ανάκαμψης εισέρχεται η ελληνική οικονομία και στο τέλος του 2016 θα προσεγγίσει το 81,66% της εγχώριας παραγωγής αγαθών και υπηρεσιών που είχε το 2007, εκτιμούν οι αναλυτές της Eurobank, προειδοποιώντας πως δεν υπάρχει χρόνος για περαιτέρω καθυστερήσεις «και δεν πρέπει να λησμονούμε ότι η ανεργία βρίσκεται σε επίπεδα άνω του 25%». Σύμφωνα με την εβδομαδιαία ανάλυση, «οι προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (4/11) συγκλίνουν προς τις εκτιμήσεις (2014, 2015 και 2016) των ασκούντων την οικονομική πολιτική για θετικούς ρυθμούς οικονομικής μεγέθυνσης, αύξηση των επενδύσεων, αύξηση της απασχόλησης και συνέχιση της δημοσιονομικής προσαρμογής».

Τον έλεγχο της S&B Βιομηχανικά Ορυκτά, συμφερόντων της οικογένειας Κυριακόπουλου, αποκτά ο γαλλικός κολοσσός βιομηχανικών ορυκτών Imerys, σε μια συμφωνία αξίας 525 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα, οι μέτοχοι και ο διοικήσεις των δύο εταιρειών προχώρησαν σε συμφωνία συνεργασίας, ώστε να παρέχουν προϊοντικές λύσεις με βάση τα ορυκτά στους σχετικούς βιομηχανικούς κλάδους που εξυπηρετούν. Οι βασικοί μέτοχοι της S&B, εκπροσωπούμενοι από τον Οδυσσέα Κυριακόπουλο, θα συμμετέχουν στο διοικητικό συμβούλιο του Ομίλου Imerys, ενώ τα στελέχη της εταιρείας θα συνεχίσουν την υλοποίηση του μακροχρόνιου προγράμματος που έχει χαράξει η S&B.

Καθαρά κέρδη 1,176 δισ. ευρώ στο εννιάμηνο ανακοίνωσε ο όμιλος της Εθνικής Τράπεζας, από 262 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2013. Τα κέρδη προ προβλέψεων διαμορφώθηκαν σε 1,241 δισ. ευρώ., υπερκαλύπτοντας, όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση, τις διενεργηθείσες προβλέψεις για επισφάλειες ύψους 1,072 δισ. ευρώ, και οδηγώντας σε οργανικά κέρδη εννεάμηνου ύψους 169 εκατ. ευρώ.

Έκτακτη Γενική Συνέλευση στις 27/11 εξήγγειλε η Inform Λύκος, προκειμένου να εξεταστεί η πρόταση εξαγοράς από τη Lykos AG της Austria Card - Plastikkarten und Ausweissysteme GmbH, η οποία ανήκει στη θυγατρική της Sagime Beteiligungsverwaltungs GmbH, έναντι τιμήματος 40 εκατ. ευρώ.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Τη δέσμευση του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τη λήψη επιπλέον μέτρων, εάν οι συνθήκες το απαιτήσουν, επανέλαβε ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι κατά τη σημερινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, καθώς υπάρχουν σημαντικές και αυξανόμενες διαφορές στη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής μεταξύ των μεγάλων ανεπτυγμένων οικονομιών.

Σχέδιο πρόσθετων επενδύσεων ύψους 10 δισ. ευρώ για την τριετία 2016 - 18 ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εφόσον η οικονομία της χώρας θα συνεχίσει να αναπτύσσεται και οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι δεν επιδεινωθούν περαιτέρω. «Θα προτείνω στην κυβέρνηση (...) να θέσουμε σε εφαρμογή επιπρόσθετες δημόσιες επενδύσεις μέχρι το 2018, πέραν από αυτές που προβλέπονταν μέχρι σήμερα στο πλαίσιο της συμφωνίας συγκρότησης της κυβέρνησης συνασπισμού» είπε ο Σόιμπλε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Βερολίνο.

Νέα ημέρα απωλειών για το χρυσό και το πετρέλαιο, τα οποία βρίσκονται στη σκιά της νέας ανόδου του δολαρίου, το οποίο βρίσκεται πλέον στα επίπεδα των 1,238 δολ./ευρώ. Ειδικότερα, τα συμβόλαια παράδοσης Δεκεμβρίου του χρυσού σημείωσαν απώλειες 0,24% ή 2,80 δολάρια κλείνοντας στα 1.142,90 δολάρια ανά ουγγιά. Τα συμβόλαια παράδοσης Δεκεμβρίου του αργού υποχώρησαν κατά 0,90% καταγράφοντας άνοδο στα 77,97 δολάρια ανά βαρέλι. Το συμβόλαιο Brent παράδοσης Δεκεμβρίου στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου κατέγραψε πτώση 0,06 δολάρια στα 82,89 δολάρια.

Για ενθαρρυντικά σημάδια ανάκαμψηςτης Ευρωζώνης την επόμενη διετία έκανε λόγο ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία υπογραμμίζοντας, ωστόσο, την ανάγκη να συνεχιστούν οι προσπάθειες για την επίτευξη της ανάπτυξης. Στο πλαίσιο παρουσίασης της νέας έκθεσης για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας και των χωρών της Ομάδας των 20 (G20) ο γ.γ. του ΟΟΣΑ αναγνώρισε αρχικά ότι στην Ευρωζώνη, οι χώρες της περιφέρειας έχουν ήδη αρχίσει μια σταδιακή ανάκαμψη, χάρις στις πολύ σημαντικές μεταρρυθμίσεις της τελευταίας πενταετίας, που άρχισαν να αποδίδουν καρπούς.

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δήλωσε την Πέμπτη ότι δεν θα είναι υποψήφιος ξανά για την προεδρία αν δεν μειώσει την ανεργία, ενώ δεσμεύθηκε ότι δεν θα επιβληθούν νέοι φόροι σε κανέναν στη Γαλλία το 2015. Ειδικότερα ο Ολάντ διακήρυξε ότι θέλει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις στη χώρα «μέχρι το τέλος» της πενταετούς θητείας του, το 2017, επιβεβαιώνοντας όμως ότι δεν πρόκειται να διεκδικήσει την επανεκλογή του εάν δεν καταφέρει να μειώσει την ανεργία. Ο αριθμός των ανέργων στη Γαλλία έχει φτάσει σήμερα σε επίπεδο ρεκόρ και συγκεκριμένα στα 3,4 εκατομμύρια.

ΚΩΣΤΑΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα