Τουρκία: Πρόγραμμα τόνωσης της οικονομίας

Πέμπτη, 06 Νοεμβρίου 2014 19:25
UPD:20:27
REUTERS/UMIT BEKTAS

Ο Νταβούτογλου επισήμανε ότι η Τουρκία στοχεύει να αυξήσει το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕγχΠ) στο 1,3 τρισεκατομμύρια δολάρια έως το 2018 από 820 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι (φωτ. αρχείου).

Η μείωση της εξάρτησης της χώρας από τις εισαγωγές και η αύξηση των εγχώριων ενεργειακών πόρων, είναι μερικοί από τους στόχους που περιλαμβάνει το πρόγραμμα για την τόνωση της οικονομίας που ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου.

Επίσης το πρόγραμμα προβλέπει μέτρα για την ανάπτυξη της τεχνολογίας, την ώθηση της ενεργειακής παραγωγικότητας και την επέκταση των τομέων υγείας και τουρισμού.

«Θα συνεχίσουμε να ακολουθούμε μία πολύ αποφασιστική πολιτική την επόμενη περίοδο προκειμένου να ενσωματώσουμε την τουρκική οικονομία στην παγκόσμια οικονομία» δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου.

Επεσήμανε ότι η Τουρκία στοχεύει να αυξήσει το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕγχΠ) στο 1,3 τρισεκατομμύρια δολάρια έως το 2018 από 820 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι. Έως την περίοδο αυτή έχει ως στόχο να μειώσει το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών στο 5,2% του ΑΕΠ σε σύγκριση με περίπου 7% πέρυσι και την ανεργία στο 7% έναντι σχεδόν 10% σήμερα.

Το πρόγραμμα αυτό ανακοινώθηκε καθώς η Τουρκία προετοιμάζεται να αναλάβει την προεδρία της ομάδας των G20 από την 1η Δεκεμβρίου.

Τον περασμένο μήνα η Τουρκία αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη κάνοντας λόγο για ένα ποσοστό 3,3% για αυτόν τον χρόνο και 4% για το 2015 από 4% και 5% αντίστοιχα, επικαλούμενη τις δυσχερείς συνθήκες που επικρατούν στην παγκόσμια οικονομία.

Πηγή: ΑΜΠΕ, Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα