Η ανασφάλεια «φρενάρει» τα κέρδη

Οι ανακοινώσεις κερδοφορίας ξεπερνούν τις προβλέψεις
Τετάρτη, 28 Απριλίου 2004 00:01
UPD:06:28

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ στοιχείων για εταιρικές κερδοφορίες επισκίασαν τις ανησυχίες για αύξηση των επιτοκίων ή για την ασφάλεια διεθνώς λόγω της συνεχιζόμενης έντασης στη Μέση Ανατολή και οι χρηματιστηριακοί δείκτες στη Wall Street κινήθηκαν ανοδικά, διατηρώντας τα κέρδη των αρχικών συναλλαγών.

Τα ενθαρρυντικά οικονομικά αποτελέσματα εταιρειών όπως η αμυντική βιομηχανία Lockheed Martin Corp. και πολλές άλλες αναφορές καθησύχασαν τη Wall Street ότι η οικονομία αναπτύσσεται με γρήγορους ρυθμούς. Οι περισσότερες εταιρείες που συμμετέχουν στο δείκτη S&P 500, οι οποίες έχουν ήδη ανακοινώσει κερδοφορίες, έχουν υπερβεί τις προσδοκίες της Wall Street και μόνο το 10% υπολείπεται.

Η μετοχή της Lockheed Martin σημείωσε άνοδο μετά την ανακοίνωση υψηλότερων κερδών και καλύτερων προοπτικών για το 2004 χάρη στη μεγαλύτερη ζήτηση μαχητικών αεροσκαφών και υπηρεσιών πληροφορικής τεχνολογίας στην κυβέρνηση.

Πρόσθετος ενισχυτικός παράγοντας για τα αμερικανικά χρηματιστήρια ήταν η ανακοίνωση θετικών οικονομικών δεικτών και κυρίως της αύξησης της καταναλωτικής εμπιστοσύνης τον Απρίλιο στις ΗΠΑ. «Οι επενδυτές αγοράζουν μετοχές, διότι, παρά τις προσδοκίες για αύξηση των επιτοκίων, εξακολουθούν να διαβλέπουν ισχυρά οικονομικά δεδομένα και κερδοφορίες», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της BB&t Asset Management, Κάρι Νόρνταν.

Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), κέρδισε συνολικά 33,43 μονάδες, ποσοστό 0,32%, φθάνοντας στις 10.478,53 μονάδες. Με απώλειες 4,24 μονάδων, ποσοστό 0,21%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 2.032,53 μονάδες.

Μικρές μεταβολές κατέγραψαν οι χρηματιστηριακοί δείκτες στην Ευρώπη, καθώς οι επενδυτές αφομοιώνουν σειρά ανακοινώσεων εταιρικής κερδοφορίας και ενημέρωσης αγορών για τις εκτιμήσεις και τις προοπτικές. Ωστόσο, το κλίμα εξακολουθεί να είναι επιφυλακτικό λόγω της αβεβαιότητας που επικρατεί για τη χρονική στιγμή της αναμενόμενης αύξησης των επιτοκίων στις ΗΠΑ.

Οι επενδυτές αποφεύγουν τις κυκλικές μετοχές, οι οποίες είναι περισσότερο εκτεθειμένες στην οικονομική ανάκαμψη και τοποθετούνται σε σταθερά blue chips. Ανοδο μόνο 0,7% σημείωσε η μετοχή της B.P., η οποία ανακοίνωσε μεν αύξηση 14% κερδοφορίας, αλλά οι αναλυτές παραμένουν επιφυλακτικοί για την αύξηση του κόστους που αντιμετωπίζει η εταιρεία.

Η Carrefour πρόσθεσε επιπλέον αισιοδοξία λόγω της προοπτικής για αύξηση 6% της αναπτυξιακής πορείας των πωλήσεών της, ενώ η βελγική ζυθοποιία ανακοίνωσε αύξηση 11%.

Ο δείκτης FTSE Eurotop 300 των πανευρωπαϊκών blue chips έκλεισε με οριακή πτώση 0,01%, στις 1.026 μονάδες, μετά την αποτυχία του να διασπάσει τις 1.030,9 μονάδες, τα ανώτερα επίπεδα των τελευταίων 22 μηνών. Ο δείκτης DJ Euro Stoxx 50 έκλεισε με οριακή άνοδο στις 2.886,4 μονάδες.

Στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei έκλεισε με πτώση 0,98%, στις 12.044,88 μονάδες.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα