Market Beat: Οι θεσμικοί προετοιμάζονται για τα αποτελέσματα τριμήνου

Τρίτη, 04 Νοεμβρίου 2014 10:18
UPD:10:18
INTIME NEWS/ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

Οι μετοχές που ξεχώρισαν για τα κέρδη τους χθες ήταν εκείνες που είχαν ξεχωρίσει για τις απώλειές τους τον Οκτώβριο και την τελευταία του εβδομάδα. Αποκατάσταση ζημιών από τον καθοδικό Οκτώβρη μια μέρα που δεν υπήρχε διάθεση για πωλήσεις, μοιάζει με πλαστική επέμβαση προσώπου και συνεπώς κάτι τέτοια τα αποφασίζει ο ιδιοκτήτης, όταν δεν αντέχει να το βλέπει στο καθρέπτη. Βλέπε στην περίπτωσή μας το ταμπλό του ΧΑ, που ευτυχώς είδε πάλι την συνολική του κεφαλαιοποίηση πάνω από τα 60 δις. Η περίοδος ανακοίνωσης αποτελεσμάτων αρχίζει.

Από σήμερα ξεκινούν οι προγραμματισμένες ανακοινώσεις αποτελεσμάτων του εννεαμήνου με πρώτη την ΓΡΙΒ και την ΑΛΦΑ στις 4 Νοεμβρίου. Ακολουθούν την Πέμπτη το πρωί, πριν την έναρξη της συνεδρίασης, τα αποτελέσματα του ΟΤΕ και της ΕΕΕ. Η ΕΤΕ ανακοινώνει το απόγευμα της ίδια ημέρας (17:30) αποτελέσματα εννεαμήνου. Η Eurobank δημοσιεύει αποτελέσματα την Παρασκευή, μετά το τέλος της συνεδρίασης.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Στην Ευρωζώνη ξεχωρίζει την προσεχή Πέμπτη, η συνεδρίαση της ΕΚΤ, η πρώτη μετά την ανάληψη της εποπτείας των Ευρωπαϊκών Τραπεζών μετά τις 4 Νοεμβρίου. Την Τετάρτη 5 Νοεμβρίου  ο ΟΔΔΗΧ θα διενεργήσει δημοπρασία εξάμηνων εντόκων γραμματίων αρχικού ύψους 875 εκατ. ευρώ. Την Πέμπτη το βράδυ αναμένεται η ανακοίνωση της τακτικής εξαμηνιαίας αναθεώρησης του MSCI.

Δεν υπάρχει πλέον αμφιβολία πως η ξεχωριστή εικόνα των επιδόσεων του ΧΑ έναντι των υπολοίπων χρηματιστηρίων είναι σε πλήρη αντιστοιχία με την εικόνα που έχουν οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων αναφοράς του ευρώ. Των ισχυρών οικονομιών της ευρωζώνης να είναι κάτω ή κοντά στο 1%, με την κλιμάκωση των αποδόσεων να φθάνει στα επίπεδα του 3% για την Πορτογαλία, ενώ των ελληνικών είναι κοντά στο 8%. Η υπογράμμιση μέσω της αγοράς ομολόγων πως η ελληνική περίπτωση είναι ξεχωριστή και πιο «επικίνδυνη» επενδυτικά ήταν κάτι που είχε ξεχαστεί προσωρινά και η επαναφορά της συζήτησης για έξοδο από το μνημόνιο έφερε τις ανησυχίες στην επιφάνεια.

Τους αναλυτές προβλημάτισε ο χαμηλός τζίρος της ανοδικής συνεδρίασης. Το καλό ως προς την ορμή των τιμών ήταν ότι η αγορά έκλεισε στο υψηλό ημέρας και την ανοδική τάση διατήρησε ενώ οι αγορές διεθνώς αφομοίωναν την εγγραφή υψηλών στα χρηματιστήρια μετά το ράλι της περασμένης εβδομάδας. Υπενθυμίζουμε ότι στο ΧΑ είχαμε πτωτική εβδομάδα σαν τέλος του Οκτωβρίου, με βουτιά πάνω από -7,6% και πολλές μετοχές του 25άρη να εμφανίζουν πτώση πάνω από 10% σε τέσσερις συνεδρίες. Ο τζίρος αν και ήταν ο χαμηλότερος των τελευταίων 19 συνεδριάσεων, προκλήθηκε από κινήσεις που αφορούσαν στην γρήγορη επαναφορά των κεφαλαιοποιήσεων ορισμένων blue chip που δέχθηκαν μεγάλες πιέσεις στην τελευταία εβδομάδα.

Ο τραπεζικός κλάδος χθες δεν αντιμετωπίστηκε ενιαία και οι παράγοντες της αγοράς χαρακτήρισαν τις κινήσεις στις Τράπεζες ως γινόμενες στη σκιά των σεναρίων για το πώς θα εξελιχθούν οι προσπάθειες για ΑΜΚ. Πιθανά οι μεγαλομέτοχοι επενέβησαν χθες όταν διαπίστωσαν ότι απουσίαζε η διάθεση για ρευστοποιήσεις θέσεων  τις παραμονές της έναρξης της περιόδου ανακοίνωσης αποτελεσμάτων.

Οι εγχώριοι αναλυτές τονίζουν ότι για να «ησυχάσουν» και για να μπορέσουν να αισιοδοξήσουν χρειάζεται οι βασικοί δείκτες να περάσουν πάνω από σημαντικές αντιστάσεις που για την ώρα λειτουργούν σαν «απάτητες κορυφές» ενώ αντίθετα μια καθοδική διάσπαση των 293 και 893 μονάδων, στους 25άρη και ΓΔ αντίστοιχα, θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις οι βασικοί δείκτες του Χ.Α. να ξαναδοκιμάσουν τα πρόσφατα χαμηλά.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ

Με μικτά πρόσημα έκλεισαν τελικά οι αμερικανικοί δείκτες, με τους επενδυτές να αναπροσαρμόζουν τις θέσεις τους μετά και τα νέα ιστορικά υψηλά στα οποία βρέθηκαν οι δείκτες την Παρασκευή, ενώ αρνητικά λειτούργησε η νέα σημαντική πτώση του πετρελαίου.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 0,14% στις 17.366,24 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτηςNasdaq σημείωσε άνοδο 0,18% στις 4.638,91 μονάδες και ο δείκτης S&P 500 έκλεισε με απώλειες κατά 0,01% στις 2.017,81 μονάδες.

Στο ταμπλό, με κέρδη που έφτασαν το 42% έκλεισε η Sapient μετά την πρόταση εξαγοράς της από την γαλλική Publicis, έναντι 3,7 δισ. δολαρίων σε μετρητά, ή 25 δολ. ανά μετοχή, 44% υψηλότερα από το κλείσιμο της Παρασκευής.

Ανοδικά κατά 26% έκλεισε και η Covance, καθώς ανακοινώθηκε ότι η Laboratory of America Holdings θα εξαγοράσει την εταιρεία έναντι 6,1 δισ. δολαρίων, ποσό που αντιστοιχεί σε 105,12 δολάρια ανά μετοχή.

Στον αντίποδα, ο κλάδος της ενέργειας υποχώρησε κατά 1,1% εξαιτίας της νέας πτώσης που σημείωσε το πετρέλαιο.

Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, με ταχύτερο ρυθμό επεκτάθηκε η δραστηριότητα του αμερικανικού μεταποιητικού κλάδου τον Οκτώβριο, όπως έδειξαν τα στοιχεία που έδωσε τη Δευτέρα, στη δημοσιότητα το Institute for Supply Management. Ο μεταποιητικός δείκτης του ISM διαμορφώθηκε στις 59 μονάδες τον Οκτώβριο από 56,6 μονάδες το Σεπτέμβριο.

Επίσης, κατά 0,4% μειώθηκαν οι δαπάνες για την κατασκευή έργων στις ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο, στα 950,9 δισ. δολάρια, όπως ανακοίνωσε σήμερα, Δευτέρα, το υπουργείο Εμπορίου της χώρας.

Ευρώπη

Με σημαντικές απώλειες έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές, επηρεασμένες από τα αρνητικά αποτελέσματα που ανακοίνωσαν οι PostNL NV και Holcim, ενώ αποτύπωσαν και τον σκεπτικισμό τους για τις επιχειρηματικές συμφωνίες που ανακοινώθηκαν τις τελευταίες ημέρες.

Ειδικότερα, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 κατέγραψε πτώση 0,89% στις 6.488 μονάδες, ο γερμανικός DAX υποχώρησε κατά 0,80% στις 9.252 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε με απώλειες 0,92% στις 4.194 μονάδες. Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 σημείωσε πτώση 0,83% στις 334 μονάδες. Από τους 18 δυτικοευρωπαϊκούς δείκτες οι 15 σημείωσαν απώλειες.

Στο ταμπλό, η Holcim έχασε 2,6%, καθώς ανακοίνωσε πως τα καθαρά κέρδη για το τρίτο τρίμηνο του έτους μειώθηκαν κατά 4,7% στα 447 εκατ. ελβετικά φράγκα από τα 469 εκατ. φράγκα την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους. Οι αναλυτές ανέμεναν τα κέρδη να φτάσουν στα 460 εκατ. φράγκα.

Απώλειες 13% σημείωσε και η PostNL, μετά την ανακοίνωση ότι τα κέρδη του τρίτου τριμήνου υποχώρησαν μόλις στα 12 εκατ. ευρώ από 218 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Επίσης, η Publicis έχασε 2,2%, καθώς συμφώνησε να εξαγοράσει την εταιρεία ψηφιακής διαφήμισης Sapient για 3,7 δισεκατομμύρια δολάρια σε μετρητά, ή σε 25 δολάρια ανά μετοχή, 44% υψηλότερα από το κλείσιμο της Παρασκευής, καθώς επιδιώκει να επιταχύνει την ανάπτυξή της.

Στον αντίποδα, η Portugal Telecom κέρδισε 5%, μετά την προσφορά ύψους 7,03 δισ. ευρώ που έλαβε από την Altice στις 2 Νοεμβρίου. Υπενθυμίζεται ότι πριν από περίπου ένα χρόνο η Portugal Telecom συγχωνεύτηκε με την Oi της Βραζιλίας.

Κέρδη 8,6% σημείωσε η Ryanair, καθώς πλέον εκτιμά ότι τα κέρδη θα διαμορφωθούν μεταξύ 750 εκατ. ευρώ και 770 εκατ. ευρώ, έναντι προηγούμενης εκτίμησης για κέρδη 620-650 εκατ. ευρώ.

Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, ο μεταποιητικός δείκτης ΡΜΙ στην Ευρωζώνη διαμορφώθηκε στις 50,6 μονάδες, πάνω από το χαμηλό 14 μηνών που είχε καταγράψει τον Σεπτέμβριο και τις 50,3 μονάδες, με τον δείκτη να παραμένει πάνω από τις 50 μονάδες, που αποτελεί το σημείο που καθορίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση, για 16ο συνεχή μήνα. Από την άλλη, σημαντική βελτίωση κατέγραψε ο δείκτης του μεταποιητικού κλάδου τον Οκτώβριο την Βρετανία, καθώς ενισχύθηκε στις 53,2 μονάδες, ανακάμπτοντας έναντι 51,5 μονάδων τον Σεπτέμβριο.

ΧΑ

Ανοδικά ξεκίνησε την πρώτη συνεδρίαση του Νοεμβρίου το Χρηματιστήριο Αθηνών, χωρίς ωστόσο να εντυπωσιάσει με την ορμή του και τη συναλλακτική του δραστηριότητα ώστε να βελτιώσει την «δοκιμασμένη» επενδυτική ψυχολογία.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε αυξημένος κατά 2,56% στις 939,25 μονάδες. Η ανώτερη τιμή που έπιασε η αγορά, ήταν στις 939,58 μονάδες και η χαμηλότερη στις 909,21. Η καθαρή αξία συναλλαγών μειώθηκε κατά 51,24% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Παρασκευής, διαμορφούμενη στα 60,88 εκ. ευρώ περίπου, ενώ έγιναν 6,60 εκ. ευρώ σε προσυμφωνημένες πράξεις.

Μπορεί η αντίδραση μετά τις απώλειες του Οκτωβρίου να ήρθε, όμως δεν έπεισε την αγορά, η οποία βλέπει τον Γενικό Δείκτη να κινείται τελευταία μέσα στο εύρος των 852-940 μονάδων, καταγράφοντας ιδιαίτερα έντονες διακυμάνσεις. Αν αναλογιστούμε ότι το πρώτο 9μηνο του έτους η «κανονικότητα» του Γ.Δ. διαμορφωνόταν μεταξύ των 1.050-1.300 μονάδων, τότε ο κίνδυνος (πολιτικός ή δημοσιονομικός) που αποτυπώνουν οι επενδυτές στερεί από τον δείκτη πάνω από το 20% της αξίας του. Αυτό βέβαια που προβληματίζει τους αναλυτές, και το οποίο θα φανεί σε λίγες ημέρες όταν θα ανακοινωθούν τα στοιχεία της ΕΧΑΕ ΕΧΑΕ+5,03% για τις συναλλαγές του Χ.Α., είναι πόσα από τα ξένα κεφάλαια έφυγαν από την ελληνική κεφαλαιαγορά και πόσα έμειναν μέσα στο κλίμα αυτό της έντονης αβεβαιότητας.

Στο ταμπλό τώρα, ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης παρουσίασε άνοδο 2,62%, ενώ από τις 25 μετοχές του ανοδικά έκλεισαν oι 23, μία υποχώρησε (η Eurobank στο -1,81%) και μία χωρίς μεταβολή (Πειραιώς). Ξεχώρισαν ιδιαίτερα οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ με άνοδο 8,82% (είχαν προηγηθεί 13 αρνητικές συνεδριάσεις στις τελευταίες 15), Τέρνα Ενεργειακή (+8,73%), Ελλάκτωρ ΕΛΛΑΚΤΩΡ+7,11% (7,11%), Ιντραλοτ (7,08%),Jumbo (6,86%), Μυτιληναίος ΜΥΤΙΛ+5,85% (5,85%), ΔΕΗ ΔΕΗ+5,61% (5,61%), ΕΥΔΑΠ ΕΥΔΑΠ+5,26%(5,26%), ΕΧΑΕ (5,03%) και ΟΤΕ ΟΤΕ+4,99% (4,99%). Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε η μετοχή του ΟΠΑΠ, ΟΠΑΠ+3,93% η οποία από το -1,8% και στα 9,5000 ευρώ βρέθηκε στα 10,0800 και στο +4%. Ομοίως και η ΔΕΗ που γύρισε το -1,50% στο +5,61%.

Ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε σε ποσοστό 1,17%, καθώς 14 μετοχές έκλεισαν ανοδικά (Xαλκορ 5,81%, Φουρλής 4,46%, Autohellas 4,44%, Ιντρακομ 3,99%, ΕΥΑΠΣ 3,59%, ΑΒΑΞ 3,08%) και έξι πτωτικά (Ιατρικό -1,75%, Αττικής -1,61%, Λάμδα -1,49%).

Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε ο κλάδος των  Οικιακών Αγαθών  (+5,78%) ενώ πτώση ο κλάδος της Υγείας  (-1,23%). Από τις μετοχές που πραγματοποίησαν πράξη, 84 κινήθηκαν ανοδικά, 33 καθοδικά, ενώ η τιμή 17 μετοχών παρέμεινε αμετάβλητη.

Τεχνική ανάλυση

Για να γίνει κατανοητή η απαισιοδοξία των επαγγελματιών στα παράγωγα αξίζει να θυμηθούμε ότι στις 8 Σεπτεμβρίου η αγορά κορύφωσε, με τον 25άρη να περνάει ενδοσυνεδριακά τις 390 μονάδες. Ερχόμενος  πλέον ξανά, σε επίπεδα τιμών που ίσχυσαν  επίσης:

στην τελευταία κορυφή του περασμένου Ιουλίου και συγκεκριμένα στις 25 εκείνου του μήνα αλλά και στις 9 Μαίου πριν ξεκινήσει η βουτιά από τους φόβους για πιθανή αστάθεια λόγω εκλογικού αποτελέσματος.

Το Σεπτέμβριο λοιπόν ήταν η εποχή που κορυφώθηκε για τελευταία φορά η εμπιστοσύνη στο μέλλον της ελληνικής οικονομίας με αντίστοιχη επιστροφή της τιμής του 25άρη πάνω και γύρω από τις 390 μονάδες. Μετά, ακολούθησε η άγρια κατρακύλα που πυροδοτήθηκε από την αποχώρηση της τρόικας χωρίς συμφωνία, από την εικόνα στο πολιτικό σκηνικό και από τις ανησυχίες και τα στοιχήματα γύρω από τις συστημικές Τράπεζες.

Η κάθοδος αυτή όρισε νέα χαμηλά έτους στις 15 Οκτωβρίου που ήταν στις 277 μονάδες για το δείκτη των παραγώγων. Η ανοδική αντίδραση που ακολούθησε ήταν γρήγορη και στις 21 Οκτωβρίου είχε οδηγήσει τον 25άρη στις 324 μονάδες με υψηλό στις ημέρες που ακολούθησαν ως τις 327 μονάδες ήτοι 50 ψηλότερα από την κατώτερη τιμή έτους. Ο δείκτης δεν κατάφερε να περάσει αυτά τα επίπεδα και γύρισε σε πτώση που τον πέρασε πάλι λίγο κάτω από τις 300 μονάδες. Αλλά με δυο στη σειρά ανοδικά κλεισίματα δείχνει έτοιμος να δοκιμάσει την υπέρβαση των 325 μονάδων χονδρικά.

Οι traders πιστεύουν πως ακόμα και αν πλησιάσει δεν θα πείσει και η επιστροφή σε κατώτερα επίπεδα για πάρουν φόρα οι τιμές είναι η πιθανότερη εξέλιξη. Η στήλη λέει ότι πολλά θα εξαρτηθούν από την Ευρώπη αυτή τη βδομάδα ήτοι από την ΕΚΤ και το Eurogroup.

Σήμερα

Οι Ασιατικές μετοχές υποχώρησαν την Τρίτη μετά από τις τελευταίες ενδείξεις επί της επιβράδυνσης της ανάπτυξης στην Κίνα και στη ζώνη του ευρώ, που χάλασαν το κλίμα, αν και η αγορά μετοχών στην Ιαπωνία φαίνεται να αντιστέκεται στην καθοδική τάση και ανέβηκε σε νέα ψηλά επταετίας σαν επακόλουθο της ανοδικής δυναμικής που δημιουργήθηκε από την Τράπεζα της Ιαπωνίας και την κίνηση έκπληξη για ενίσχυση της τόνωσης της οικονομικής δραστηριότητας την προηγούμενη εβδομάδα.

Το δολάριο πήρε μια ανάσα μετά από μεγάλο ανοδικό κύμα, αλλά παρέμεινε κοντά στα πολυετή υψηλά έναντι του γεν και του ευρώ γιατί η κίνηση σοκ της BOJ αύξησε τις προσδοκίες, πως η ΕΚΤ θα πρέπει τελικά να υιοθετήσει την ποσοτική χαλάρωση, ακόμα και αν δεν γίνει κάτι, κατά τη συνεδρίασή της την Πέμπτη.

Ο δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού, εκτός της Ιαπωνίας ήταν κάτω 0,2%.

Ο Nikkei του Τόκιο ήταν πάνω 2,73% μετά την επαφή με τα νέα επταετή υψηλά, λόγω της συνεχιζόμενης αδυναμίας του γιεν. Οι Ιαπωνικές χρηματοπιστωτικές αγορές ήταν κλειστές τη Δευτέρα λόγω αργίας.

Το δολάριο υποχώρησε 0,4% αγοράζοντας 113,635 γιεν καθώς εμφανίστηκαν ρευστοποιήσεις μετά την επαφή με μια κορυφή επτά ετών στα 114,21.

Το ευρώ ενισχύθηκε 0,3% στα 1,2517 δολάρια μετά από πτώση σε χαμηλό διετίας των 1,2390 δολαρίων στη διάρκεια της νύχτας.

Επιπτώσεις από την ευρεία υποτίμηση του γιεν έγιναν αισθητές στη Νότια Κορέα, όπου οι επενδυτές θεώρησαν ότι οι εξαγωγείς θα έχουν εκτεταμένες απώλειες αφού ένα μαλακότερο ιαπωνικό νόμισμα θα διαβρώσει την ανταγωνιστικότητα των τιμών τους σε σχέση με Ιάπωνες ανταγωνιστές τους. Μετοχές της Νότιας Κορέας υποχώρησαν 0,9% στο πρώτο μέρος των ασιατικών συναλλαγών.

Τα αδύναμα μακροοικονομικά κινεζικά στοιχεία, σε συνδυασμό με την υποτονική δραστηριότητα στην μεταποίηση της ευρωζώνης με βάση τους δείκτες PMI, υπογράμμισαν την αντίθεση στις τύχες μεταξύ διαφόρων οικονομιών του κόσμου και τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες έδειξαν μια απρόσμενη επιτάχυνση της μεταποιητικής δραστηριότητας τον Οκτώβριο.

Στην αγορά εμπορευμάτων, το αργό πετρέλαιο διεύρυνε τις απώλειες του πέφτοντας κατά 2 δολάρια το βαρέλι τη διάρκεια της νύχτας, μετά την απόφαση από τη Σαουδική Αραβία να προβεί σε μειώσεις των τιμών για τους πελάτες τους στις ΗΠΑ. Οι ανησυχίες για την κινεζική ανάπτυξη και της ζώνης του ευρώ, παραμένουν αρνητικού δυναμικού θέματα για τα commodities.

Η τιμή του Αργού στις ΗΠΑ υποχώρησε 44 σεντς, φθάνοντας στα 78,34 δολάρια το βαρέλι.

Οι χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου με τη σειρά τους βαραίνουν την τιμή για το χρυσό, που ήταν επίσης επηρεασμένη από το εν εξελίξει ράλι του δολαρίου. Ο χρυσός διαπραγματεύθηκε στα 1.167,60 η ουγγιά, σε απόσταση βολής από ένα χαμηλό τετραετίας των 1.161,70 από την περασμένη εβδομάδα.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ

Σε πρώτη φάση η Αγορά πρέπει, αν μη τι άλλο, να μπορέσει να ισορροπήσει πάνω από τις 316 και 950 μονάδες για δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης και Γενικό Δείκτη, ενώ αντίθετα καθοδική διάσπαση των 293 και 893 μονάδων, αντίστοιχα, θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις οι βασικοί δείκτες του Χ.Α. να ξαναδοκιμάσουν τα πρόσφατα χαμηλά, επισημαίνει .

Οι πωλητές των τελευταίων συνεδριάσεων προχώρησαν σε μαζικές ρευστοποιήσεις, σκεπτόμενοι το εύθραυστο πολιτικό σκηνικό στην παρούσα φάση. Η ερώτηση που έρχεται στο μυαλό μας είναι αν μπορεί αυτό να συνεχιστεί μέχρι τον Φλεβάρη που θα ξεκαθαρίσει η κατάσταση πολιτικά. Η διαφορά είναι πως αυτοί που τοποθετούνται δεν βιάζονται, ενώ μπορούν ανά πάσα στιγμή να κινήσουν την Ελληνική Αγορά πολύ εύκολα όταν το θελήσουν. Οι Έλληνες επενδυτές, πλέον, είναι αμελητέα ποσότητα για αυτούς και πολύ εύκολα μπορούν να παρασυρθούν από τις μεγάλες κινήσεις τιμών σε λάθος συνήθως χρόνο.

Τώρα σε σχέση με τον Τραπεζικό κλάδο, ακόμα και αν θέλει να προχωρήσει σε ΑΜΚ έχοντας χρόνο και μέχρι τα μέσα του 2015, δύσκολα θα το επιχειρήσει σε αυτές τις συνθήκες. Ενώ  ακόμα πιο δύσκολα, θα "ευχαριστήσει" τα funds που πρόσφατα και σε αισθητά υψηλότερα επίπεδα τοποθέτησαν σημαντικά κεφάλαια στον κλάδο. Το θέμα είναι πως οι συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί είναι ιδανικές για βραχυπρόθεσμα κερδοσκοπικά παιχνίδια, μιας και η Αγορά λειτουργεί σαν ρουλέτα με αναγκαστικές πωλήσεις, βιαστικές αποφάσεις και πολύ αρνητικό περιβάλλον.

Σε αυτή την περίπτωση η Αγορά "θα χρειαστεί τον χρόνο της" και από μόνη της θα μας δείξει πότε θα αρχίσει να λειτουργεί "ομαλά". Βλέποντας το μεγάλο μας διάγραμμα, η Αγορά, μεσοπρόθεσμα, για να αλλάξει ρότα πρέπει να κατοχυρώσει και πάλι το 1200.

Οι εκλογές όπως είναι λογικό και μάλιστα σε μία τέτοια περίοδο πηγαίνουν πίσω τις όποιες επενδύσεις, ή μεταρρυθμιστικές αλλαγές που μπορούν να γίνουν στην οικονομία, με αποτέλεσμα οι επενδυτές να μπαίνουν στην λογική να περιμένουν τις εξελίξεις για να μπορέσουν και πάλι να δουν με άλλο μάτι την Ελληνική Οικονομία και Αγορά.

Από την άλλη η Κυβέρνηση δεν μπόρεσε να ανακτήσει την εμπιστοσύνη του επενδυτικού κοινού σε μεγάλο βαθμό, βλέποντας να δημιουργείται αυτή η κατάσταση.

Ο μοναδικός "ατάραχος" κλάδος που δείχνει ότι έχει ξεφύγει οριστικά από την κρίση, είναι αυτός του Τουρισμού, μιας και σε κάποιες περιπτώσεις έχει καταφέρει να ξαναβρεθεί στα υψηλά του βοηθώντας σημαντικά το διαλυμένο ΑΕΠ, που λόγω λιτότητας, ύφεσης αλλά και κλειστού Τραπεζικού δανεισμού έχει χάσει πολύ μεγάλο μέρος του.

Υπάρχουν εξόφθαλμες περιπτώσεις εταιρειών που δεν έχουν λογική στις τρέχουσες αποτιμήσεις, μιας και η ψυχολογία της Αγοράς, αλλά και η επενδυτική παιδεία του κοινού δεν τις βοηθάει χρηματιστηριακά.

Μπροστά μας λοιπόν διανύουμε μία περίεργη και πρωτόγνωρη περίοδο, τόσο στην Ελληνική Αγορά όσο και Οικονομία με το 'λίπος να συνεχίζει να καίγεται' και σαν γεγονός να φοβίζει τις επενδύσεις, μιας και η ανασφάλεια για το αύριο συνεχίζει να υφίσταται για πολλούς λόγους.

Ξένοι αναλυτές

Barclays: Το φρόνημα όσον αφορά της παγκόσμια βιομηχανική παραγωγή εξακολουθεί να γέρνει προς την αρνητική πλευρά

Ο παγκόσμιος δείκτης αυξήθηκε στο -0,10 από -0,12 το Σεπτέμβριο, μια βελτίωση, ωστόσο, που εξακολουθεί να υποδηλώνει ένα χαμηλότερο επίπεδο δραστηριότητας. Τελική εκτίμηση μας για την παγκόσμια εμπιστοσύνη επί της βιομηχανικής παραγωγής τον Οκτώβριο έδειξε μικρότερη αύξηση από ό, τι είχε αρχικά εκτιμηθεί. Καθώς οδηγείται από μια υστέρηση έκπληξη στην Κίνα μέσω της εικόνας της μεταβολής του PMI και, σε μικρότερο βαθμό, από τα αντίστοιχα PMI από την περιοχή το ευρώ. Ο δείκτης μεταποίησης ISM των ΗΠΑ ήταν πάνω από τις προσδοκίες. Συνολικά, παρά τις περιφερειακές ανισότητες, ο τομέας της μεταποίησης φαίνεται να συνεχίζει σε ένα χαμηλό ρυθμό, καθώς προχωράμε προς το τέλος του τριμήνου, και το υψηλό επίπεδο των αποθεμάτων είναι ένα σημείο ανησυχίας για τους επόμενους μήνες.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Τη βεβαιότητα πως το 2015 θα είναι έτος ανάπτυξης εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης τονίζοντας παράλληλα πως απαιτείται πολιτική σταθερότητα. Εκτίμησε πως το χρέος είναι βιώσιμο και πως η νέα σχέση με τους εταίρους μας θα είναι αντιληπτή από όλους. Ο ίδιος εκτίμησε, μιλώντας στο τηλεοπτικό σταθμό Mega, ότι το 2015 θα είναι έτος ανάπτυξης η οποία θα κυμανθεί μεταξύ 2,5% και 2,9%, ενώ πρόσθεσε πως φέτος η ανάπτυξη θα είναι οριακή και θα φτάσει το 0,5%.

Στο Εurogroup της Πέμπτης, 6 Νοεμβρίου, ξεκινούν επί της ουσίας οι συζητήσεις για την έξοδο της Ελλάδας από το μνημόνιο, όπως δήλωσε από τις Βρυξέλλες ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης. Διευκρίνισε πάντως πως η περίπτωση της λεγόμενης «καθαρής εξόδου» φαίνεται «εξαιρετικά απίθανη», με βάση τα δεδομένα των αγορών. Όπως είπε, με βάση τις υπάρχουσες διαβουλεύσεις, η «μεταμνημόνιος εποχή» των σχέσεων της Ελλάδας με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, θα διέπεται από κάποιου είδους «δομική σύμβαση». 

Δύο νέες εξαγωγικές συμβάσεις στις ΗΠΑ, ύψους 3 εκατ. δολαρίων, υπέγραψε η Intracom Defense Electronics (IDE), θυγατρική της Intracom Holdings. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η μια σύμβαση αφορά ηλεκτρονικά υποσυστήματα των PATRIOT με αποδέκτη τον στρατό των ΗΠΑ και θα ολοκληρωθεί σταδιακά μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2015. Η δεύτερη συμφωνία αφορά την παραγωγή ηλεκτρονικών μονάδων του PHALANX με την εταιρεία Raytheon, θα ολοκληρωθεί τον Μάρτιο του 2016 και θα καλύψει απαιτήσεις της παγκόσμιας αγοράς.

Αυξημένα κέρδη παρουσίασε o όμιλος «Πλαίσιο Computers ΑΕΒΕ» στο εννεάμηνο του 2014. Τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν κατά 11,79%, στα 9,728 εκατ. ευρώ έναντι 8,703 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα, ενώ τα κέρδη προ φόρων διαμορφώθηκα σε 13,4 εκατ. ευρώ, υψηλότερα κατά 25,1%.  Ο όμιλος ανακοίνωσε επίσης συνεχιζόμενη αύξηση των πωλήσεων (+8%), όπως και λειτουργική κερδοφορία (EBITDA), η οποία αυξήθηκε στα 16,1 εκατ. ευρώ (+21,2%) και στα 14,8 εκατ. ευρώ (+8,8%) σε προσαρμοσμένο με τις συναλλαγματικές διαφορές/αποτιμήσεις επίπεδο.

Η Intralot ΙΝΛΟΤ+7,08% πιστοποιήθηκε βάσει των προτύπων της Παγκόσμιας Ένωσης Λοταριών «World Lottery Association (WLA) Security Control Standard» και “ISO/IEC 27001:2013» για τις δραστηριότητές της στη Γερμανία, τη Μάλτα και την Ελλάδα, υλοποιώντας σταδιακά τη στρατηγική επέκτασης των πιστοποιήσεών της. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η απονομή των πιστοποιήσεων έγινε σε ειδική τελετή στο περίπτερο της εταιρείας στην Έκθεση της Παγκόσμιας Ένωσης Λοταριών (World Lottery Summit 2014), που πραγματοποιείται στη Ρώμη από τις 2 έως τις 5 Νοεμβρίου.

Σημαντική μείωση έχει παρουσιάσει η επενδυτική δραστηριότητα στον εγχώριο κλάδο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας φέτος, λόγω της προβληματικής δανειοδότησης και της πρόωρης υπέρβασης του στόχου για τα φ/β, όπως προκύπτει από πρόσφατη μελέτη της Infobank Hellastat. Σύμφωνα με τον Νικολαΐδη Αλέξη, Economic Research & Sectoral Studies Analyst, η εγκατεστημένη ισχύς των σταθμών ΑΠΕ στο τέλος του 2013 διαμορφώθηκε στα 4.710 MW, έχοντας αυξηθεί κατά 33% σε σχέση με το 2012. Κατά τη διάρκεια του έτους προστέθηκαν επιπλέον 1.167 MW, μέγεθος που αποτελεί τη μεγαλύτερη ιστορικά ετήσια επιπλέον ισχύ.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο ετών υποχώρησε σήμερα το πετρέλαιο, καθώς η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε ότι μειώνει την τιμή του πετρελαίου ώστε να είναι πιο ανταγωνιστική στην αμερικανική αγορά. Επίσης, σε χαμηλά τεσσάρων ετών υποχώρησε και ο χρυσός, εξαιτίας της ανόδου του δολαρίου, καθώς κάθε ανατίμηση του αμερικανικού νομίσματος μπορεί πλήττει την επενδυτική ελκυστικότητά του. Ειδικότερα, τα συμβόλαια παράδοσης Δεκεμβρίου του χρυσού σημείωσαν απώλειες 0,37% κλείνοντας στα 1.167,30 δολάρια ανά ουγγιά.

Τη θέση του διευθυντή του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αναλαμβάνει ο Πολ Τόμσεν, όπως ανακοίνωσε η γενική διευθύντρια του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ. Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση του ΔΝΤ, «ο διορισμός του έχει άμεση ισχύ». Ο κ. Τόμσεν διαδέχεται σε αυτή τη θέση τον Ρεζά Μογαντάμ, ο οποίος παραιτήθηκε από το ΔΝΤ τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και η πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Fed) Τζάνετ Γέλεν συζήτησαν το βράδυ της Δευτέρας την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στη Wall Street και τον Νόμο περί Προστασίας του Καταναλωτή στη συνάντηση που είχαν στο Οβάλ Γραφείο, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος. «Επίσης συζήτησαν τις βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες προοπτικές της ανάπτυξης, τόσο στις ΗΠΑ όσο και διεθνώς», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 0,3% αναμένει φέτος η στατιστική υπηρεσία της Ιταλίας, Istat, ενώ για το 2015 προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,5% και για το 2016 αύξηση 1%. Σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις των μέτρων που έχει υιοθετήσει η κυβέρνηση του Ματέο Ρέντσι για την τόνωση της οικονομίας, η Istat σημειώνει ότι «φέτος οι επιπτώσεις θα είναι μόνο εν μέρει θετικές», ενώ για την επόμενη διετία αναμένεται να είναι ουσιαστικά μηδενικές.

Προοπτικές άρσης του αδιεξόδου, που είχε δημιουργηθεί με την τρόικα, στην προσεχή συνεδρίαση του Eurogroup την Πέμπτη βλέπει ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης. Εάν οι προσδοκίες ευοδωθούν, θα ανοίξει ο δρόμος για την εκταμίευση της επόμενης δόσης των 430 εκατ. ευρώ προς τη χώρα. Μιλώντας στο Bloomberg, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως η Λευκωσία ελπίζει σε «καθαρή έξοδο» από το πρόγραμμα, στα πρότυπα της Ιρλανδίας, χάρη στις καλύτερες των προβλέψεων επιδόσεις της κυπριακής οικονομίας.

Την πώληση του δανειακού χαρτοφυλακίου της στο Ηνωμένο Βασίλειο ολοκλήρωσε η Τράπεζα Κύπρου. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η τράπεζα έχει ολοκληρώσει την πώληση του δανειακού χαρτοφυλακίου του Συγκροτήματος στο Ηνωμένο Βασίλειο, που αποτελείται, ως επί το πλείστον, από δάνεια εξασφαλισμένα με κατοικίες και εμπορικά ακίνητα, στην Mars Capital Finance Limited, που εξειδικεύεται στην παροχή και διαχείριση στεγαστικών δανείων και υπόκειται στην εποπτεία του Financial Conduct Authority του Ηνωμένου Βασιλείου, και στην Camael Mortgages Limited.

Σε διαδικασία ποινικής έρευνας, με την κατηγορία της υποτιθέμενης χειραγώγησης της αγοράς συναλλάγματος, υπόκειται η JP Morgan Chase, όπως ανακοίνωσε η ίδια η αμερικανική τράπεζα.

Η μεγαλύτερη τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών από πλευράς περιουσιακών στοιχείων ανέφερε ότι η έρευνα διεξάγεται από το υπουργείο Δικαιοσύνης και άλλες ρυθμιστικές αρχές.

ΚΩΣΤΑΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα