Επιβράδυνση της επενδυτικής δραστηριότητας στις ΑΠΕ

Μελέτη της Infobank Hellastat
Δευτέρα, 03 Νοεμβρίου 2014 10:54
UPD:10:55
REUTERS/Toru Hanai

Σημαντική μείωση έχει παρουσιάσει η επενδυτική δραστηριότητα στον εγχώριο κλάδο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας φέτος, λόγω της προβληματικής δανειοδότησης και της πρόωρης υπέρβασης του στόχου για τα φ/β, όπως προκύπτει από πρόσφατη μελέτη της Infobank Hellastat.

Σύμφωνα με τον Νικολαΐδη Αλέξη, Economic Research & Sectoral Studies Analyst, η εγκατεστημένη ισχύς των σταθμών ΑΠΕ στο τέλος του 2013 διαμορφώθηκε στα 4.710 MW, έχοντας αυξηθεί κατά 33% σε σχέση με το 2012. Κατά τη διάρκεια του έτους προστέθηκαν επιπλέον 1.167 MW, μέγεθος που αποτελεί τη μεγαλύτερη ιστορικά ετήσια επιπλέον ισχύ.

Το τελευταίο έτος στην Ελλάδα λειτουργούσαν φ/β συστήματα ισχύος 2.579 MW, καταλαμβάνοντας το 54,8% του συνόλου. Ο εν λόγω τομέας εμφάνισε την υψηλότερη  ετήσια άνοδο με 68%. Ακολούθως, λειτουργούσαν αιολικά πάρκα 1.749 MW, ΜΥΗΣ 220 MW και εγκαταστάσεις βιομάζας 46,3 MW.

Ωστόσο, στη μελέτη επισημαίνεται ότι η επενδυτική δραστηριότητα φέτος έχει περιοριστεί σημαντικά, λόγω της προβληματικής δανειοδότησης και της πρόωρης υπέρβασης του στόχου για τα φ/β. Στο τέλος του πρώτου οκταμήνου η ισχύς των σταθμών ΑΠΕ που βρίσκονταν σε λειτουργία διαμορφώθηκε σε 4.758 MW, εμφανίζοντας άνοδο μόνο κατά 48 MW από τα τέλη του 2013. 

Η χώρα έχει ήδη καλύψει το στόχο για το 2014 και το 2020 αναφορικά με την εγκατεστημένη ισχύ των φ/β. Η ανάπτυξη της εν λόγω αγοράς στηρίχθηκε στις υψηλές εγγυημένες τιμές πώλησης, με συνέπεια την εμφάνιση στρεβλώσεων στην αγορά: υπεραποδόσεις των φ/β, αύξηση του κόστους ενέργειας και κατ’ επέκταση υπερβολική διόγκωση του ελλείμματος του ΛΑΓΗΕ (551,62 εκατ. ευρώ στα τέλη του 2013). Το έλλειμμα αυτό δεν επιτρέπει την έγκαιρη τακτοποίηση των οφειλών του φορέα έναντι των παραγωγών, με τις πληρωμές να καθυστερούν ακόμα και 8 μήνες.

Έτσι, οι αρμόδιες αρχές προχώρησαν σε σειρά μέτρων, όπως τη μεσοσταθμική μείωση των εγγυημένων τιμών (φ/β: -29,5%, αιολικά πάρκα: -6,4%, ΜΥΗΣ: -5,4%) και την υποχρεωτική παροχή έκπτωσης από τους παραγωγούς στο 35% των εσόδων του 2013.

Σύμφωνα με τον κ. Χρυσόστομο Κάτση, διευθύνοντα σύμβουλο της Infobank Hellastat, «το χαμηλό ακόμα ποσοστό διείσδυσης των Α.Π.Ε. στην εγχώρια κατανάλωση ενέργειας σε σχέση με τον τιθέμενο στόχο από την Ε.Ε. επιτρέπει σημαντικά περιθώρια περαιτέρω ανόδου. Κύριο ζητούμενο όμως είναι ο περιορισμός των στρεβλώσεων της αγοράς ηλεκτρισμού και ο εξορθολογισμός της ανάπτυξης του κλάδου».
 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα