Ασιατικά Χρηματιστήρια

Πέμπτη, 29 Απριλίου 2004 07:01

ΠΤΩΤΙΚΑ κινούνται οι ασιατικές μετοχές. Τις υψηλότερες απώλειες σημειώνουν οι μετοχών των εταιρειών παραγωγής αγαθών, όπως της Petrochina Co., της BHP Billiton και της Posco, της Αυστραλίας, καθώς οι τράπεζες της Κίνας περιορίζουν τον δανεισμό, μετά την έκκληση της κυβέρνησης της χώρας για περιορισμό της οικονομικής ανάπτυξης.

«Τώρα είμαστε ακόμη πιο ανήσυχοι αναφορικά με την ανάπτυξη των εξαγωγών, οι οποίες ώθησαν ανοδικά την οικονομία», ανέφερε ο Lee Jae Hyun, ο οποίος διαχειρίζεται 515 εκατ. δολ. σε μετοχές με την KEB Commerz Investment Trust Management Co., στη Σεούλ, συμπληρώνοντας : «Σκέφτομαι να αυξήσω το χαρτοφυλάκιο μου σε μετρητά για λίγο χρονικό διάστημα».

Ο Morgan Stanley Capital International Asia-Pacific, εκτός του δείκτη της Ιαπωνίας, υποχωρούσε σε ποσοστό 2,2%, φθάνοντας στις 225,05 μονάδες στις 11:13' π.μ. στη Σεούλ, τοπική ώρα.

Στη Ν. Κορέα ο δείκτης Kospi έχανε 2,5% και στην Αυστραλία, ο S&P/ASX 200 Index υποχωρούσε κατά 1,4%, σημειώνοντας τις μεγαλύτερες απώλειες μέσα σε χρονικό διάστημα 14 μηνών.

Κλειστές είναι σήμερα οι αγορές στην Ιαπωνία, λόγω εθνικής εορτής.

Χθες, η China Bank of Communications Ltd. και δύο ακόμη τράπεζες, ανακοίνωσαν ότι θα περιορίσουν τον δανεισμό μέχρι την 1η Μαΐου, καθώς η κυβέρνηση εντείνει τους ελέγχους δανεισμού. Η αντιπρόεδρος της κεντρικής τράπεζας της Κίνας, Wu Xiaoling, κάλεσε τις συνεργαζόμενες με το κράτος τράπεζες να περιορίσουν τις πιστώσεις, προβλέποντας ότι η ανάπτυξη θε περιοριστεί χαμηλότερα του 8% φέτος, από τα υψηλότερα επίπεδα σε ποσοστό 9,1% που έφθασε σε χρονικό διάστημα έξι ετών, το 2003.

Ο δείκτης MSCI Asia-Pacific του κλάδου των αγαθών, στον οποίο περιλαμβάνονται μετοχές μεταλλουργιών και υλικών για κατασκευές κτιρίων, είχε τη χειρότερη επίδοση μεταξύ των άλλων δεικτών μέσα στο έτος, καθώς εκτιμάται ότι τα μέτρα που λαμβάνει η Κίνα για περιορισμό της οικονομικής ανάπτυξης, θα επιδράσουν αρνητικά την αγορά, σε συνδυασμό με το ενδεχόμενο αύξησης των βασικών επιτοκίων δανεισμού στις ΗΠΑ. Πέρυσι ο δείκτης αναρριχήθηκε σε ποσοστό 74%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα