Υποχωρεί το εθνικό νόμισμα της Ν. Κορέας

Πέμπτη, 29 Απριλίου 2004 07:46

ΤΗ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ υποχώρηση σε χρονικό διάστημα 1,5 μήνα σημείωσε το γουόν στη Ν. Κορέα, μετά τη δήλωση του υπουργού Οικονομικών της χώρας, Lee Hun Jai, ότι το νόμισμα είναι υπερτιμημένο, αυξάνοντας τις ανησυχίες ότι η Κεντρική Τράπεζα της χώρας θα προχωρήσει στην πώληση του νομίσματος, προκειμένου να προστατεύσει τα έσοδα των εξαγωγικών εταιρειών.

Χθες, η κυβέρνηση της Κορέας, είπε ότι θα προχωρήσει στην πώληση ομολόγων ύψους ενός τρισ. γουόν (861 εκατ. δολ). τον Μάϊο, προκειμένου να αυξήσει το ύψος των προς πώληση κεφαλαίων, ώστε να περιορίσει την αύξηση 2,1% του εθνικού της νομίσματος έναντι του δολαρίου φέτος. Η χώρα μέσα στο 2004, πούλησε συνολικά πέντε τρισ. γουόν σε ομόλογα, συμπεριλαμβανομένου και του ποσού του ενός τρισ. γουόν αυτόν το μήνα.

«Εάν το νόμισμα είναι ισχυρό, μειώνεται η ανταγωνιστικότητα των εταιρειών», ανέφερε ο Lee Young Hoon, επικεφαλής του τμήματος δημοσίων σχέσεων με τους επενδυτές της Posco, της μεγαλύτερης βιομηχανίες χάλυβα της χώρας, συμπληρώνοντας : «Η Posco ευνοείται πάντα από το αδύναμο γουόν».

Το νόμισμα υποχώρησε σε ποσοστό 1%, φθάνοντας στο 1,167,40 έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ, στις 11:27' π.μ. στη Σεούλ, τοπική ώρα, σημειώνοντας τις μεγαλύτερες απώλειες από τις 12 Μαρτίου, σύμφωνα με την Seoul Money Brokerage Services Ltd. Το γουόν υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα έναντι του δολ. φθάνοντας στο 1.168,65, στις 17 Μαρτίου.

Οι εξαγωγές αποτελούν περίπου το 45% της οικονομίας της Ν. Κορέας, ανέφερε αυτήν την εβδομάδα, ο Lim Jiwon, οικονομικός αναλυτής στην J.P. Morgan Chase & Co. στη Σεούλ, συμπληρώνοντας : «Η ισχυροποίηση του γουόν ενδέχεται να περιορίσει της εξαγωγές και να κάνει πιο δύσκολα τα πράγματα για την κυβέρνηση να επιτύχει τον στόχο οικονομικής ανάπτυξης με ρυθμό 6%.

Τις τελευταίες 20 ημέρες οι εξαγωγές της Ν. Κορέας αυξήθηκαν σε ποσοστό της τάξης του 38%, έναντι της αντίστοιχης περυσινής χρονικής περιόδου, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εμπορίου, Βιομηχανίας και Ενεργείας της χώρας, με βάση τα προκαταρκτικά στοιχεία. Την ίδια χρονική περίοδο το γουόν υποχώρησε κατά 0,4%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα