ΤτΕ: Σήμα κινδύνου για πληθωρισμό, έλλειμμα

«Όχι» σε γενναιόδωρες αυξήσεις
Πέμπτη, 29 Απριλίου 2004 14:08
UPD:14:16

ΕΝΤΟΝΗ ανησυχία για το ενδεχόμενο ενίσχυσης των πληθωριστικών πιέσεων τον Αύγουστο εξαιτίας των Ολυμπιακών Αγώνων εξέφρασε σήμερα ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Νικόλαος Γκαργκάνας, παρουσιάζοντας την ετήσια έκθεση.

Ο κ. Γκαργκάνας κάλεσε παράλληλα την κυβέρνηση να επανέλθει στη δημοσιονομική τάξη που προβλέπει το Σύμφωνο Σταθερότητας μειώνοντας το έλλειμμα του Προϋπολογισμού. Στο πλαίσιο αυτό τάχθηκε κατά των «γενναιόδωρων αυξήσεων, ιδίως στο Δημόσιο Τομέα».

Ο διοικητής της ΤτΕ έθεσε ακολούθως τρεις προϋποθέσεις για την επίτευξη των φιλόδοξων, όπως τις χαρακτήρισε, στόχων που έχει θέσει η νέα κυβέρνηση:

Πρώτον, την υιοθέτηση ενός ευρέως φάσματος περαιτέρω οικονομικών και θεσμικών μεταρρυθμίσεων με σκοπό την αύξηση του αναπτυξιακού δυναμικού της ελληνικής οικονομίας.

Δεύτερον, την εφαρμογή κατάλληλης δημοσιονομικής πολιτικής η οποία θα πρέπει να είναι προσανατολισμένη στην ανάπτυξη και τη σταθερότητα.

Τρίτον, την υιοθέτηση συγκεκριμένης πολιτικής, όπως για παράδειγμα ο εξορθολογισμός των δαπανών για περίθαλψη και υγεία, και η αντιμετώπιση του ασφαλιστικού ζητήματος, προκειμένου να εξασφαλιστεί διατηρήσιμη δημοσιονομική ισορροπία μακροχρόνια.

Ο κ. Γκαργκάνας ζήτησε να προωθηθούν αλλαγές στη διαδικασία καθορισμού των μισθών, ώστε να εξασφαλιστεί ότι οι μισθοί θα αντανακλούν τις διαφορές στην παραγωγικότητα. Επιπλέον, πρότεινε να διαμορφωθούν συνθήκες ευκαμψίας στην αγορά εργασίας για να αυξηθεί η απασχόληση.

Ολόκληρη η ομιλία του κ. Γκαργκάνα στο συνημμένο αρχείο.

Πηγή: ΑΠE



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΕΛΛ



Σχολιασμένα