Google : Η μεγαλύτερη πώληση μετοχών μέσω Internet

Παρασκευή, 30 Απριλίου 2004 09:14

ΣΧΕΔΙΑ, για την αύξηση των μετοχών που πρόκειται να διαθέσει, τουλάχιστον στα 2,72 δισ. δολ., μέσω ηλεκτρονικής δημοπρασίας, η οποία πρόκειται να κάνει δισεκατομμυριούχους τους ιδιοκτήτες της, θα κάνει η μεγαλύτερη εταιρεία εύρεσης στοιχείων στο Internet, Google Inc., επιτυγχάνοντας την αύξηση της ρευστότητά της, προκειμένου να ανταγωνιστεί την Yahoo! Inc.

Η πώληση, η μεγαλύτερη μέσω δημόσιας εγγραφής, ενδέχεται να ανεβάσει τη χρηματιστηριακή αξία της ηλικίας έξι ετών Google, στα 20 έως 25 δισ. δολ., σύμφωνα με την ανακοίνωση της Renaissance Capital.

Αντί να διοχετεύσει τις μετοχές σε οργανισμούς, όπως αμοιβαία κεφάλαια μέσω επενδυτικών τραπεζών, η Google προσέλαβε την Morgan Stanley και την Credit Suisse First Boston να αναλάβουν την πώληση, η οποία θα δώσει την ευκαιρία στο ευρύ κοινό να κάνει τις προσφορές του δια του τηλεφώνου, του fax ή ακόμη και μέσω του Internet, στη μεγαλύτερη δοκιμή που έγινε ποτέ στο ηλεκτρονικό σύστημα των δημοπρασιών, ηλικίας πέντε ετών.

Η Google, ανακοίνωσε σήμερα τα έσοδα και τα κέρδη της, για πρώτη φορά, λέγοντας ότι το πρώτο τρίμηνο του 2004 η εταιρεία πραγματοποίησε υπερδιπλάσια καθαρά κέρδη, φθάνοντας τα 64 εκατ. δολ. Το 2003 τα καθαρά της κέρδη αυξήθηκαν σε ποσοστό της τάξης του 6%, φθάνοντας στα 105,6 εκατ. δολ., με έσοδα ύψους 961,9 εκατ. δολ. Το 2002, τα καθαρά κέρδη της Google αυξήθηκαν 14 φορές, φθάνοντας στα 99,7 εκατ. δολ., ενώ οι πωλήσεις ήταν τετραπλάσιες, φθάνοντας τα 347,8 εκατ. δολ.

Από μερίδιο 9,7% κατέχουν στην Google, η Kleiner Perkins Caufield & Byers και η Sequoia Capital, ενώ ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Eric Schmidt, έχει το 5,99% των μετοχών της.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα