Market Beat: Οι συνθήκες στις διεθνείς αγορές επιτρέπουν πιο ήρεμη αποτίμηση των εξελίξεων

Τετάρτη, 29 Οκτωβρίου 2014 09:51
UPD:09:51
SOOC/Menelaos Myrillas

Η σημερινή συνεδρίαση είναι σημαίνουσα για το μέλλον της πορείας των τιμών, γιατί αν συνεχιστεί η κάθοδος, αυτή δεν μπορεί να περάσει τον ΓΔ κάτω από τις 930 μονάδες χωρίς να ανοίξει η όρεξη για εγγραφή των χαμηλών του Οκτώβρη, για άλλη μια φορά. Αν όμως αντιδράσουν οι τιμές, αφού πρώτα εκτονωθούν πλήρως οι πιέσεις που εμφανίστηκαν με ένταση τη Δευτέρα, τότε οι επενδυτές θα αρχίσουν να εκφράζονται θετικά για την επιτυχία των ελληνικών τραπεζών. Επίσης θα θεωρηθεί θετική η συνεισφορά του γεγονότος στην εικόνα της σχέσης της Ελλάδας με τους δανειστές της.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Το διεθνές κλίμα είθε να ήταν μια βασική αιτία των πιέσεων της Δευτέρας, καθώς ήταν αρνητικό και πιέσεις επικράτησαν και στην ευρωζώνη, που πιθανά να δικαιολογούν την απόφαση των θεσμικών να ρευστοποιήσουν μια μέρα που οι τιμές έδειχναν πως δεν έβρισκαν πυθμένα. Θα φανεί από σήμερα, καθώς οι αγορές στην Ευρώπη είχαν χθες, που αργούσε το ΧΑ, ανοδική κατεύθυνση. Η εκτίμησή μας είναι ότι εκείνοι που ρευστοποίησαν την πρώτη ώρα τοποθέτησαν πάλι τα κεφάλαιά τους στην τελευταία και αυτό επιτρέπεται από το βάθος των συναλλαγών στην αγορά της Αθήνας. Αν ευσταθεί αυτή η αισιόδοξη προσέγγιση θα φανεί σήμερα αύριο, γιατί οι δείκτες τη Δευτέρα οδηγήθηκαν σε τιμές που δεν αντιστοιχούν σε επίπεδα στήριξης με βάση τις πρόσφατες συναλλαγές.  

Στο πρωινό σχόλιο της Δευτέρας σημειώναμε διακριτικά: «Τους τελευταίους μήνες διακινήθηκε έντονη φημολογία, που ξεκίνησε από κεφαλαιακές ανάγκες ύψους 10 δις ευρώ για να καταλήξουμε στις τελευταίες μέρες σε φήμες για ποσό κάτω του 1 δις ευρώ. Όπως και έγινε. Οι επενδυτές πρέπει να περιμένουν να δουν τα αποτελέσματα αλλά και τις αποφάσεις των Τραπεζών, για τις επόμενες κινήσεις τους, προκειμένου να καταλήξουν στις επενδυτικές τους αποφάσεις προτείνουν οι εγχώριοι παράγοντες. Η αυξημένη μεταβλητότητα στις πρώτες συνεδριάσεις της επόμενης εβδομάδας μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο γύρω από τις Τράπεζες είναι αναμενόμενη και η συμβουλή τους είναι αναμονή ως την πλήρη ορατότητα για το μέλλον των τραπεζικών ιδρυμάτων, όπως πλέον θα το καθορίσουν οι διοικήσεις τους».

Στα παράγωγα δε, αποδώσαμε το discount στα ΣΜΕ του 25άρη στο ότι οι traders θεώρησαν πιθανό τα κέρδη της περασμένης εβδομάδας να αποτελέσουν αφορμή για ρευστοποιήσεις με δικαιολογία το ξεφόρτωμα μετοχών που μαζεύτηκαν στη φήμη για να ξεφορτωθούν στο γεγονός, όσον αφορά στα τραπεζικά blue chip που ήταν τα πλέον κερδισμένα. Συνεπώς δεν ενόχλησε αυτή η πίεση που ασκήθηκε στις τράπεζες αλλά το πλήθος των blue chip στα οποία ασκήθηκαν μεγάλες πιέσεις.

Οι επενδυτές στα παράγωγα έκαναν την αυξημένη συναλλακτική δραστηριότητα ευκαιρία για να αναπτύξουν short στοιχήματα που περιμένουν σήμερα να εκπληρωθούν, με σχετικά μεγαλύτερη βεβαιότητα από όσο την Παρασκευή. Αφού με αύξηση των ανοικτών συμβολαίων στα ΣΜΕ της τρέχουσας σειράς από 38564 ως τις 40119 έδωσαν τιμή εκκαθάρισης στις 310,50 μονάδες με τον υποκείμενο στις 313,58 με χαμηλό μέρας τις 305,75. Η άνοδος των ανοικτών συμβολαίων παρατηρήθηκε και στη σειρά Δεκεμβρίου που ανέβηκαν από 2297 σε 2378 και θα την αποδίδαμε σε εκείνους που πούλησαν ΣΜΕ και έμειναν ανοικτοί περιμένοντας συνέχεια στην κάθοδο. Άλλωστε η τιμή εκκαθάρισης της επόμενης σειράς ορίστηκε στις 308,75 μονάδες με μεγάλο discount έναντι του FTSE.  Η προπορεία του 25άρη κατά τρεις μονάδες στην τρέχουσα σειρά και πέντε για τη σειρά που ακολουθεί είναι ένδειξη στέρεας εκτίμησης για συνέχεια στην κάθοδο και αυτό δεν το αποκλείει η στατιστική εικόνα των μετοχών του 25άρη μετά τη συνεδρίαση της Δευτέρας.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ

Με σημαντικά κέρδη έκλεισαν οι αμερικανικοί δείκτες χθες βράδυ, λαμβάνοντας σημαντικά στηρίγματα από τα καλύτερα του αναμενομένου στοιχεία που ανακοινώνουν οι εισηγμένες για το τρίτο τρίμηνο του έτους.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά 1,10% στις 17.003,11 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτηςNasdaq σημείωσε άνοδο 1,75% στις 4.564,29 μονάδες και ο δείκτης S&P 500 έκλεισε με κέρδη κατά 1,19% στις 1.985,04 μονάδες.

Αίσθηση προκάλεσε στο ταμπλό το -8,9% της μετοχής του Twitter, καθώς ανακοίνωσε ότι σημείωσε ζημίες  175,5 εκατ. δολάρια ή 0,29 δολ. ανά μετοχή  στο γ' τρίμηνο, έναντι ζημιών 64,6 εκατ. ή 48 σεντς το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους.

Στον αντίποδα, στο +5,1% βρέθηκε η Amgen, η οποία ανακοίνωσε ότι τα κέρδη ανά μετοχή το σύνολο του έτους θα φτάσουν τα 8,45 δολάρια, ενώ τα έσοδα θα ξεπεράσουν τα επίπεδα των 19,8 δισ. δολαρίων. Άλμα 5,6% κατέγραψε η Regal Entertainment Group, η οποία ελέγχεται από τον Philip Anschutz, καθώς ανακοινώθηκε ότι προσέλαβε την Morgan Stanley για σύμβουλο σχετικά με τις δυνατότητες πώλησης της.

Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας άνοδος 0,2% καταγράφηκε στις τιμές κατοικιών στις ΗΠΑ τον Αύγουστο, σύμφωνα με τον σύνθετο δείκτη S&P/Case-Shiller's για 20 μεγάλες πόλεις. Ωστόσο, σε ετήσια βάση οι τιμές κατοικιών αυξήθηκαν κατά 5,6% τον Αύγουστο.

Επίσης, οι παραγγελίες διαρκών αγαθών συρρικνώθηκαν κατά 1,3% σε ετήσια βάση, διαψεύδοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι ανέμεναν οριακή αύξηση του δείκτη κατά 0,2%. Οι παραγγελίες για τα βασικά διαρκή αγαθά, μειώθηκαν κατά 1,7%, σημειώνοντας την μεγαλύτερη πτώση από τον Ιανουάριο του 2014.

Ευρώπη

Λαμβάνοντας ώθηση από τα καλύτερα του αναμενομένου αποτελέσματα των εισηγμένων το τρίτο τρίμηνο του έτους, οι ευρωπαϊκοί δείκτες έκλεισαν με κέρδη χθες, διακόπτοντας το διήμερο πτωτικό σερί τους. Ειδικότερα, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 κατέγραψε άνοδο 0,61% στις 6.402 μονάδες, ο γερμανικός DAX ενισχύθηκε κατά 1,86% στις 9.068 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε με κέρδη 0,39% στις 4.113 μονάδες. Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 σημείωσε άνοδο 0,97% στις 328,25 μονάδες. Από τους 17 δυτικοευρωπαϊκούς δείκτες οι 15 την Τρίτη έκλεισαν με κέρδη.

Στο ταμπλό, η UBS κέρδισε 5,5%, μετά την ανακοίνωση ότι τα κέρδη του τρίτου τριμήνου αυξήθηκαν κατά 32%, παρά το γεγονός ότι σχημάτισε προβλέψεις ύψους 1,8 δισ. ελβετικών φράγκων για την κάλυψη των νομικών της υποθέσεων. Στο +1,9% βρέθηκε η Novartis, καθώς  τα καθαρά κέρδη του ελβετικού κολοσσού των φαρμάκων ανήλθαν στα 3,22 δισ. δολάρια το  γ’ τρίμηνο του 2014, ενισχυμένα σε ετήσια βάση, από τα 2,23 δισ. δολάρια.

Στον αντίποδα, η Standard Chartered υποχώρησε κατά 8,5%, μετά την ανακοίνωση ότι οι υψηλές προβλέψεις και λειτουργικά κέρδη έπληξαν την κερδοφορία της το τρίτο τρίμηνο του έτους, με τα καθαρά κέρδη να υποχωρούν κατά 16%. Επίσης, η Sanofi έχασε 8,5%, καθώς μπορεί τα καθαρά κέρδη της να διαμορφώθηκαν ελαφρώς υψηλότερα από εκείνα που ανέμεναν οι αναλυτές, στα 1,94 δισ. ευρώ το τρίτο τρίμηνο του έτους, ωστόσο, η ίδια ανέφερε ότι η αμερικανική αγορά για τα φάρμακα του Διαβήτη είναι γεμάτη νέες προκλήσεις.

Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, πτώση 1,6% καταγράφηκε στον δείκτη τιμών εισαγωγών στη Γερμανία, σε ετήσια βάση, τον Σεπτέμβριο, συνεχίζοντας για τρίτο συνεχόμενο μήνα πτώση. Σε μηνιαία βάση, τον Σεπτέμβριο καταγράφηκε άνοδος 0,3%.

ΧΑ

Με σημαντικές απώλειες έκλεισε το Χρηματιστήριο Αθηνών τη Δευτέρα, λαμβάνοντας τέτοια τροπή που έπιασε εξ απήνης ακόμη και τους πιο απαισιόδοξους επενδυτές.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε μειωμένος κατά 3,29% στις 958,69 μονάδες. Η ανώτερη τιμή που έπιασε η αγορά, ήταν στις 1023,64 μονάδες και η χαμηλότερη στις 944,61. Η καθαρή αξία συναλλαγών αυξήθηκε κατά 45,94% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Παρασκευής, διαμορφούμενη στα 179,15 εκ. ευρώ περίπου, ενώ έγιναν 8,40 εκ. ευρώ σε προσυμφωνημένες πράξεις.

Η έναρξη της συνεδρίαση, με τον γενικό δείκτη να φτάνει ακόμη και στο +3,26%, τίποτα δεν προμήνυε την κατάληξη. Περίπου στις 12 το μεσημέρι το κλίμα άλλαξε, οι απώλειες διαδέχτηκαν την αρχική ευφορία και περίπου στις 14:00 οι ρευστοποιήσεις έλαβαν τη μορφή μαζικότητας. Μάλιστα, το αρνητικό «γύρισμα» του Χ.Α. συνέπεσε με την ίδια συμπεριφορά των ευρωπαϊκών δεικτών, οδηγώντας πολλούς αναλυτές να συμπεράνουν ότι ο αρνητισμός «εισήχθη» από τον ευρωπαϊκό νότο, όπου στα χρηματιστήρια της Μαδρίτης και του Μιλάνου οι απώλειες ήταν μεγάλες.

Στο συμπέρασμα της προχθεσινής πτώσης όμως δεν πρέπει να αναζητηθεί μόνο στην Ευρώπη. Η Ελλάδα πέρασε τον πρώτο σκόπελο της αξιολόγησης των τραπεζών της, ωστόσο έχει ακόμη πολύ δρόμο μπροστά της προκειμένου να εγκαθιδρυθεί η επενδυτική εμπιστοσύνη. Ο πολιτικός κίνδυνος ακόμη αποτιμάται στο ταμπλό, ακόμη και μετά τις τελευταίες ενέργειες κατευνασμού του κλίματος πόλωσης, οδηγώντας πολλούς επενδυτές να κοιτούν καθαρά στενά και βραχυπρόθεσμα την εμπλοκή τους στο Χ.Α. Αυτό επιβεβαιώνεται και στο γεγονός ότι λόγω της αυριανής αργίας πολλοί κωδικοί έσπευσαν να κλείσουν τις θέσεις τους.

Έτσι στο ταμπλό επανήλθαν μνήμες από το «μαύρο τριήμερο» της 14-16 Σεπτεμβρίου, όταν και η πτώση ήταν γενικευμένη. Μάλιστα, στην αγορά σήμερα είδαμε τίτλους που έγραψαν χαμηλότερο χαμηλό από τις 853 μονάδες του γενικού δείκτη (15 Οκτωβρίου 2014), ενώ δεν είναι λίγες εκείνες που βρίσκονται πλέον σε νέα χαμηλά διετίας. Πλέον η αγορά σε κάθε περίπτωση χρειάζεται κλεισίματα πάνω από τις 996 και 326 μονάδες αντίστοιχα για να πείσει. Και πρέπει τα επίπεδα των 950 και 308 μονάδων να αντέξουν - αν μη τι άλλο σε κλεισίματα - αν δεν θέλουν να πάρει και πάλι επιθετική πτωτική τάση.

Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης παρουσίασε πτώση 3,42%, με την Τέρνα Ενεργειακή να κλείνει με απώλειες 9,80%, την ΓΕΚ Τέρνα να υποχωρεί κατά 8,33%, την MIG στο -7,92% και την Μυτιληναίος στο -6,30%. Σημαντικές οι απώλειες και για δεικτοβαρείς μετοχές, με τον ΟΤΕ να κλείνει στο -6,11%, την Jumbo στο -4,81% και τη ΔΕΗ στο -3,38%.

Στον τραπεζικό κλάδο, η μόνη που διασώθηκε ήταν η Πειραιώς, κλείνοντας χωρίς μεταβολή στα 1,30 ευρώ. Απογοητευτική ήταν η εικόνα στις υπόλοιπες, μόλις ένα 24ωρο μετά την ξεκάθαρη εικόνα που δόθηκε μέσω των ασκήσεων αντοχής που δεινεργήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η Alpha Bank έκλεισε με απώλειες 4,10% στα 0,5850 ευρώ, η Eurobank βρέθηκε στο -1,69% και στα 0,29 ευρώ και η Εθνική υποχώρησε στα 2,13 ευρώ με απώλειες 7,79%.

Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης παρουσίασε πτώση 3,42%, με την Αβαξ να κλείνει στο -9,51%, την ΕΥΑΘ στο -9,14%, τη Σιδενόρ στο -6,74%, την Ιντρακομ στο -6,32% και την Frigoglass στο -6,27%. Τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσε ο κλάδος Πετρελαίου - Αερίου   (-6,25%) ενώ τη μεγαλύτερη άνοδο ο κλάδος του Εμπορίου  (+0,66%). Από τις μετοχές που πραγματοποίησαν πράξη, 35 κινήθηκαν ανοδικά, 95 καθοδικά, ενώ η τιμή 16 μετοχών παρέμεινε αμετάβλητη.

Τεχνική ανάλυση

Στο πρωινό σχόλιο της Δευτέρας είχαμε παρουσιάσει την εικόνα των μετοχών του 25άρη με βάση την απομάκρυνσή τους από τα χαμηλά του Οκτωβρίου και μετά από εκείνη τη συνεδρία διαπιστώσαμε πως υπήρξαν μετοχές που έκλεισαν κάτω ή πάνω στην κατώτερη τιμή για το 2014. Μετοχές που η καθοδική τους ορμή καλύφθηκε ελαφρά την πρώτη εβδομάδα ανόδου μετά από έξη διαδοχικά πτωτικές, αλλά δεν εκτονώθηκε πραγματικά και ολοκληρωτικά. Οι βασικοί δείκτες με τη βουτιά της Δευτέρας μίκρυναν την απόστασή τους από το κατώτερο έτους με τον ΓΔ +12,4% ψηλότερα και τον 25άρη στο +13,2%.

Οι μετοχές που μετά την άνοδο της περασμένης εβδομάδας είχαν απόσταση από τα χαμηλά του 2014 και των τελευταίων 12 μηνών κάτω του +10%  φιλοξένησαν τα περισσότερα blue chip που έκλεισαν κάτω από αυτά. Υπενθυμίζουμε ότι αλφαβητικά ήταν

ΓΕΚΤΕΡΝΑ με -2,8% στη βδομάδα, από min εβδ. +0,8%, από το min έτους +8,6%, που σημείωσε νέα χαμηλά στα 2,15 ευρώ και έκλεισε στα 2,2 υποχωρώντας -8,33%,

ΔΕΗ με +0,78% στη βδομάδα, από min εβδ. +0,3%, από το min έτους +9,8% που έγινε +6,1% μετά το -3,4%, 

ΕΕΕ με +4,8% στη βδομάδα, από min εβδ. +4,63%, από το min έτους +7,7% που έγινε 7,3% καθώς υποχώρησε μόλις 0,33% τη Δευτέρα, 

ΕΥΔΑΠ με -4,4% στη βδομάδα, από min εβδ. +0,0%, από το min έτους +4,6% που σημείωσε νεότερα χαμηλά έτους στα 5,37 ευρώ, 

ΜΕΤΚ με -2,9% στη βδομάδα, από min εβδ. +1,2%, από το min έτους +6,8% που σημείωσε νεότερα χαμηλά στα 8,11 ευρώ κλείνοντας μόλις 0,12% ψηλότερα από το προηγούμενο ελάχιστο, 

ΜΟΗ με -3,7% στη βδομάδα, από min εβδ. +0,2%, από το min έτους +7,2% επίσης σημείωσε νεότερο χαμηλό στο 2014 στα 5,79 ευρώ και έκλεισε πάνω στο παλαιότερο, 

ΟΛΠ με -1,45% στη βδομάδα, από min εβδ. +2,6%, από το min έτους +7,0% που σημείωσε νεότερα χαμηλά στα 13,72 ευρώ και έκλεισε εκεί ήτοι -2% χαμηλότερα από το προηγούμενο χαμηλό.

Συνεπώς οι πέντε στις επτά μετοχές με μειωμένες επιδόσεις έναντι των βασικών δεικτών, μετά από την αναζήτηση νεότερων χαμηλών τη Δευτέρα, έδειξαν πως η πτωτική τους ορμή διατηρείται. Αλλά όταν οι μετοχές που εμφανίζουν καθοδική ορμή την διατηρούν κατά πλειοψηφία, το ίδιο θα ισχύσει και για τους τίτλους που ξεχώρισαν για την δύναμη της ανοδικής τους ορμής. Αυτές ήταν οι τράπεζες, και σύμφωνα με την ανάλυση στο πρωινό σχόλιο της Δευτέρας, ανάμεσά τους ήταν επίσης οι ΕΧΑΕ που τη Δευτέρα έχασε -1,4% η ΙΝΛΟΤ που υποχώρησε περισσότερο από τον 25άρη κατά -5,1% η ΟΠΑΠ που έχασε -1,3% και η ΤΙΤΚ που έχασε -4,6%. Άρα από τις ανοδικές εκτός των τραπεζών κράτησαν καλή στάση στις πιέσεις οι δυο ενώ στις τραπεζικές μετοχές πάλι δυο οι ΠΕΙΡ και ΕΥΡΩΒ με μεταβολές 0,0% και -1,7% αντίστοιχα, υπογράμμισαν ότι υπάρχει και ομάδα με ανοδική δυναμική, που την διατήρησαν έστω υπό την μορφή της άμυνας τη μέρα των μεγάλων πιέσεων.    

Σήμερα

Οι Ασιατικές μετοχές προχώρησαν στα υψηλότερα επίπεδα σε βάθος ενός μηνός, σήμερα, με τη βοήθεια της Wall Street στην οποία έχει αποκτηθεί αισιοδοξία από τα εταιρικά κέρδη και από τις προοπτικές η Federal Reserve των ΗΠΑ να επιβεβαιώσει την προθυμία της να περιμένει περισσότερο χρόνο πριν ξεκινήσει την αύξηση των επιτοκίων. Ο δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού, εκτός της Ιαπωνίας κέρδισε 0,7%, με επικεφαλής την αγορά μετοχών της Νότιας Κορέας που κερδίζει 1,2%, ενώ ο Nikkei της Ιαπωνίας αυξήθηκε 1,4%.

Οι βασικοί δείκτες στις ΗΠΑ αυξήθηκαν περισσότερο από 1% την Τρίτη, με τον S & P 500 να απέχει λιγότερο από 2% από το ρεκόρ του που σημείωσε τον περασμένο μήνα.

Η Fed αναμένεται ευρέως να ανακοινώσει σήμερα Τετάρτη ότι θα τελειώσει το πρόγραμμα δύο ετών αγορών ομολόγων, γνωστό ως ποσοτική χαλάρωση τρία QE III, αφού η αμερικανική οικονομία συνεχίζει να ανακάμπτει.

Ακόμα οι αξιωματούχοι της Fed έχουν επίσης τονίσει ότι δεν έχουν καμία βιασύνη για να περάσουν την πολιτική σύσφιξης ένα βήμα παραπέρα με την αύξηση των επιτοκίων από τα περίπου μηδενικά επίπεδα που βρίσκονται, λόγω της υποτονικής ανόδου του πληθωρισμού και επειδή διαπιστώνεται η κακή ποιότητα της ανάκαμψης στις αγορές εργασίας.

Με 245 εταιρείες του S & P 500 που έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής στα κέρδη τους για το τρίτο τρίμηνο, το 73,5% έχουν ξεπεράσει τις προσδοκίες των αναλυτών, σύμφωνα με την Thomson Reuters. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων τριμήνων, το 67% των εταιρειών έχουν ξεπεράσει τις εκτιμήσεις.

Το Facebook Inc συγκλόνισε τους επενδυτές μετά το κλείσιμο της αγοράς την Τρίτη, με μια προειδοποίηση για δραματική αύξηση των δαπανών για το 2015 και την επιβράδυνση της αύξησης των εσόδων που προβλέπουν αυτό το τρίμηνο, έτσι είχε πτώση 8,2% στη διαπραγμάτευση μετά το πέρας της συνεδρίασης.

Τα οικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ που δημοσιεύτηκαν την Τρίτη ήταν μικτά. Όμως, η αύξηση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών σε υψηλά επταετίας έδωσε βάση στους αισιόδοξους για τις μετοχές, για να διατηρούν την αισιοδοξία τους ως προς την οικονομική ανάκαμψη.

Ξεχωριστά στοιχεία, ωστόσο, έδειξαν νέες παραγγελίες για κεφαλαιουχικά αγαθά από τις επιχειρήσεις των ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο υποχώρησαν τα μέγιστα σε οκτώ μήνες.

Τα δεδομένα αυτά αποτέλεσαν πλήγμα στο δολάριο ΗΠΑ έναντι ενός ευρέος φάσματος νομισμάτων. Το ευρώ αναρριχήθηκε στα υψηλότερα επίπεδα σε βάθος μιας εβδομάδας γράφοντας υψηλό στα 1,2765 δολάρια την Τρίτη και τελευταία στις ασιατικές συναλλαγές ήταν στα 1,2738. Το καναδικό δολάριο αναρριχήθηκε στο υψηλότερο επίπεδο εδώ και πάνω από δύο εβδομάδες έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ

Το volatility συνεχίζει να είναι σημαντικό μιας και η Αγορά ακόμα δεν έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών, ενώ οι ανακοινώσεις από τον κλάδο των Τραπεζών δεν μπόρεσαν να κάνουν την διαφορά. Όλα δείχνουν πως η Κυβέρνηση, σε συνεννόηση με την Ευρώπη, έχει σκοπό απεγκλωβισμού από το μνημόνιο ως έχει σήμερα. Η αποχώρηση του ΔΝΤ και η κάλυψη του σημαντικού χρηματοδοτικού κενού για το 2015-2016 είναι ουσιαστικά το "στοίχημα" που θέλει να κερδίσει η Κυβέρνηση.

Από την άλλη, η ψήφιση του νέου νόμου για ρύθμιση οφειλών Φυσικών Προσώπων σε Εφορία και Ταμεία, μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στο να λειτουργήσει η οικονομία, ενώ όλα δείχνουν ότι οι Τράπεζες έχουν ήδη ξεκινήσει να ξεκαθαρίζουν και τα μεγάλα χρέη των Επιχειρήσεων, που ουσιαστικά τις έχουν εγκλωβίσει σε ένα φαύλο κύκλο που δεν βοηθάει να φανεί το ποιες μπορούν να ανακάμψουν στο μέλλον.

Στις 8 του Δεκεμβρίου έχουμε EUROGROUP.

Στις 18 έχουμε Σύνοδο Κορυφής, ημερομηνίες σημαντικές για την χώρα, μιας και εκεί φαίνεται ότι όλες αυτές οι εικασίες θα πάρουν σάρκα και οστά, γεγονός που θα μας βοηθήσει να κάνουμε την διαφορά για την συνέχεια. Μην ξεχνάμε ότι στις αρχές του Νοέμβρη έχουμε την Τραπεζική ενοποίηση, η οποία είναι και από τα πιο σημαντικά γεγονότα στην Ευρωζώνη, μιας και ο Τραπεζικό κλάδος πλέον θα ελέγχεται στο σύνολο του.

Από την άλλη, δεν έχει ξεκινήσει η συζήτηση για την βιωσιμότητα του Ελληνικού χρέους, μιας και πιθανότατα η Ευρώπη να περιμένει τις πολιτικές εξελίξεις για να κινηθεί. Η Ευρώπη πρέπει να δώσει λύση όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά στο σύνολο της "προβληματικής" Ευρωζώνης, κάτι που θα περάσει μέσα από τον Τραπεζικό κλάδο αμέσως μετά την ενοποίηση του. Ακόμα και να γίνουν όλα αυτά δεν είναι αρκετά, μιας και για να μπορέσει να ανακάμψει δραστικά η Ελληνική οικονομία πρέπει να δώσει ρευστότητα ο Τραπεζικός κλάδος στο σύστημα, ή και η ίδια η Ευρώπη μέσω των κονδυλίων της που φαίνεται να έχουν βαλτώσει το τελευταίο διάστημα.

Η ψυχολογία, όσο και οι συνθήκες, είναι σε τέτοιο σημείο που χρειάζεται ένα θετικό "σοκ" για να μπορέσει να γίνει το γύρισμα στην οικονομία, μιας και μέχρι τώρα έχει γίνει απλά η δημοσιονομική προσαρμογή. Είναι αυτό που λέμε πως "από νούμερα πάμε καλά, παρόλα αυτά δεν βλέπουμε ακόμα την διαφορά στην πραγματική οικονομία".

Η πολιτική αβεβαιότητα είναι ένα αρνητικό γεγονός μιας και πολλοί περιμένουν τις εξελίξεις για να αποφασίσουν να τοποθετηθούν. Το ενδιαφέρον από το εξωτερικό στα εκτός Χ.Α. είναι μόνο σε επενδύσεις που αφορούν τον Τουρισμό, μιας και θεωρούν ότι ο κλάδος είναι ο μόνος που φανερά έχει εξέλθει από την κρίση, ενώ θεωρείται και ο βασικός αναπτυξιακός βραχίονας της Χώρας ανεξάρτητα από το υπόλοιπο σκηνικό.

Στα τεχνικά μας τώρα, αν δεν κρατήσει το επίπεδο 966 - 950, θα απειληθούν, εκ νέου, τα πρόσφατα χαμηλά. Δυστυχώς το μεγάλο volatility μπορεί να είναι μαγνήτης για trading αλλά δεν είναι και ότι καλύτερο για επενδυτές, αν εξαιρέσουμε κάποιους που ουσιαστικά ψάχνουν τέτοιες ευκαιρίες για να επενδύσουν σε εταιρείες με καλά θεμελιώδη στοιχεία.

Εν κατακλείδι, όσο ο Γενικός Δείκτης παραμένει χαμηλότερα των 1200 μονάδων, η μεσοπρόθεσμη τάση παραμένει πτωτική.

Ο Δημήτρης Τζάνας

Το πόρισμα της ΕΚΤ για τα "τεστ κοπώσεως" των Ελληνικών τραπεζών ήταν ένας πραγματικός "λευκός κύκνος" για την Ελληνική οικονομία, αφού πιστοποίησε την κεφαλαιακή θωράκιση του συνόλου των Ελληνικών συστημικών Τραπεζών.

Αφήνει, έτσι, ανέγγιχτο το ύψους 11,4 δισ. ευρώ ταμείο του ΤΧΣ, που μπορεί πλέον να το διαπραγματευθεί κατάλληλα υπέρ των Ελληνικών συμφερόντων η Ελληνική Κυβέρνηση (π.χ. με μερική ή ολική επιστροφή του ώστε να μειωθεί το συνολικό χρέος).

Ωστόσο, η αδιαμφισβήτητα θετική αυτή εξέλιξη αγνοήθηκε από το Ελληνικό Χρηματιστήριο στο οποίο συνεχίστηκε η διαδικασία αποεπένδυσης για το σύνολο των Δεικτοβαρών τίτλων, ματαιώνοντας σε αυτή τη φάση την προσδοκία σταθεροποίησης στη ζώνη των 1.000 μονάδων και επαναφέροντας την πλαγιοκαθοδική κίνηση του Γενικού Δείκτη. Η εξέλιξη αυτή εξηγείται κυρίως από τους "μαύρους κύκνους" του Ευρωπαϊκού περιβάλλοντος, ακόμη και αν ο Ελληνικός πολιτικός κίνδυνος έχει μάλλον αμβλυνθεί το τελευταίο διάστημα.

Όμως, η πεποίθηση ότι η Ευρωπαϊκή οικονομία εξελίσσεται στο "μεγάλο ασθενή" της Παγκόσμιας οικονομίας τείνει να εδραιώνεται, με τον τελευταίο "Economist" να την κάνει πρωτοσέλιδο χρησιμοποιώντας το πτώμα ενός …παπαγάλου και την κα Μέρκελ να δηλώνει με το προσωπικό της ύφος ότι "απλώς ξεκουράζεται".

Ο αποπληθωρισμός λοιπόν καλά κρατεί (μόλις +0,3% ο πληθωρισμός το Σεπτέμβριο) και η ύφεση επεκτείνεται καθιστώντας επιτακτική την ανάγκη για άμεσες δράσεις. Έτσι, το σχέδιο Γιούνκερ για έκτακτο επενδυτικό πρόγραμμα 300 δισ ευρώ με ταυτόχρονη χαλάρωση της δημοσιονομικής πειθαρχίας και οι δράσεις του Μάριο Ντράγκι μέσω της χορήγησης άμεσης ρευστότητας στις Τράπεζες με την προσδοκία να φτάσει και στις επιχειρήσεις, πρέπει να επισπευστούν. 

Αυτό γίνεται αναγκαίο και για ένα ακόμη λόγο: η Federal Reserve διακόπτει τις δικές της "ενέσεις ρευστότητας" προκαλώντας ήδη ταραχή στις Αγορές, καθώς εκτιμά ότι η Αμερικανική οικονομία είναι στη πορεία ικανοποιητικών ρυθμών ανάπτυξης με την ανεργία να βρίσκεται μόλις στο 5,9%. Είναι πλέον η ώρα της ΕΚΤ να πάρει την ευθύνη για περισσότερη ρευστότητα, αν βεβαίως συνομολογήσει σε αυτό το Βερολίνο…

Ενόψει των παραπάνω, οι διαχειριστές ρευστοποιούν θέσεις στα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, καθώς δεν εκτιμούν ότι η Ευρωπαϊκή οικονομία θα αποφύγει την "Ιαπωνοποίησή της", την είσοδό της δηλαδή σε χρόνια περίοδο στασιμότητας.

Επιπλέον, προκειμένου να αποφύγουν το συναλλαγματικό κίνδυνο που απειλεί να διαβρώσει το ύψος των θέσεών τους σε Ευρωπαϊκές μετοχές, καθώς η περαιτέρω διολίσθηση του ευρώ έναντι του δολαρίου είναι ιδιαιτέρως πιθανή…

Στα καθ’ ημάς, μόνο η επαναδιατύπωση ενός πειστικού "growth story" για την Ελληνική οικονομία μπορεί να φρενάρει την αποπένδυση στο Ελληνικό Χρηματιστήριο και να μειώσει την υπέρμετρη μεταβλητότητα, προϊόν της αποκλειστικής σχεδόν συμμετοχής φορέων με φυσιογνωμία έντονων βραχυπρόθεσμων κερδοσκοπικών χαρακτηριστικών σε αυτό.

Ξένοι αναλυτές

Barclays: Δεν έφθασε έγκαιρα η ημερήσια έκθεση της

Ειδήσεις από το εσωτερικό

«Πολύ καλύτερα των αναμενόμενων» χαρακτηρίζει τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής των τραπεζών ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, με συνέντευξή του στην «Καθημερινή». «Παρά τα τραύματα που έχει προκαλέσει η κρίση, οι ελληνικές τράπεζες, άλλες λιγότερο άλλες περισσότερο, έμειναν όρθιες και ολοκλήρωσαν με επιτυχία και τη δύσκολη αυτή δοκιμασία», αναφέρει ο κ. Στουρνάρας. Από εδώ και πέρα, προσθέτει, οι τράπεζες «μπορούν να ατενίζουν με περισσότερη αισιοδοξία το μέλλον και να επικεντρωθούν στην υλοποίηση των επιχειρησιακών τους σχεδίων και την υποστήριξη της πραγματικής οικονομίας».

Η Intralot Australia ανακοίνωσε την πώληση της λοταρίας της Βικτώριας στον Όμιλο Tatts, που κατέχει την κύρια άδεια στην περιοχή. Τα έσοδα που σχετίζονται με τη συναλλαγή, συμπεριλαμβανομένων του αρχικού τιμήματος, των τρεχουσών πληρωμών και της εξοικονόμησης λειτουργικών δαπανών, εκτιμάται ότι μπορεί να ανέλθουν μέχρι το πόσο των 20 εκατ. δολαρίων Αυστραλίας.  Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, η Ανεξάρτητη Αρχή Ελέγχου των Τυχερών Παιχνιδιών της Αυστραλίας (Gambling Licensing Review Panel) επιβεβαίωσε ότι η Intralot Australia υπέστη «άδικη μεταχείριση» κατά τη διαδικασία αδειοδότησης, ωστόσο δεν ελήφθησαν διορθωτικά μέτρα από την κυβέρνηση. Για το λόγο αυτό η εταιρεία έχει κινηθεί δικαστικά ενώπιον του αρμόδιου δικαστηρίου.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε χθες τους τροποποιημένους προϋπολογισμούς της Γαλλίας και της Ιταλίας για το 2015 ύστερα από την απόφαση των δύο χωρών να περιορίσουν περαιτέρω τα ελλείμματά τους. Σε ανακοίνωσή του, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γιούρκι Κατάινεν αναφέρει ότι δεν εντόπισε καμία περίπτωση «ιδιαίτερα σοβαρής μη συμμόρφωσης» και ως εκ τούτου δεν θα εκδώσει αρνητικές γνώμες. Η απόφαση τερματίζει τη διαμάχη μεταξύ των Βρυξελλών και των κεντροαριστερών κυβερνήσεων Παρισιού και Ρώμης. Οι χώρες της Ευρωζώνης είναι υποχρεωμένες να καταθέτουν προσχέδιο του προϋπολογισμού τους στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τον επόμενο χρόνο μέχρι τις 15 Οκτωβρίου του τρέχοντος έτους.

Κέρδη για πρώτη φορά μετά από τέσσερις ημέρες κατέγραψε το πετρέλαιο χθες, ανακάμπτοντας στηριζόμενο στα καλύτερα του αναμενομένου οικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν στις ΗΠΑ. Μικρά κέρδη σημείωσε και ο χρυσός, με τους επενδυτές να τηρούν αμυντική στάση ενόψει της έναρξης της διήμερης συνεδρίασης της νομισματικής επιτροπής της Κεντρικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας. Ειδικότερα, τα συμβόλαια παράδοσης Δεκεμβρίου του χρυσού σημείωσαν κέρδη 0,1% κλείνοντας στα 1.229,40 δολάρια ανά ουγγιά. Τα συμβόλαια παράδοσης Δεκεμβρίου του αργού ενισχύθηκαν κατά 0,42 δολάρια ή 0,5% καταγράφοντας άνοδο στα 81,42 δολάρια ανά βαρέλι. Το συμβόλαιο Brent παράδοσης Δεκεμβρίου στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου κατέγραψε άνοδο 0,20 δολάρια στα 86,03 δολάρια.

Αντιμέτωπη με τον κίνδυνο να της επιβληθούν πρόστιμα αν αρνηθεί να καταβάλει τη συνεισφορά της στον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως την 1η Δεκεμβρίου όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ντέιβιντ Κάμερον βρίσκεται η Βρετανία όπως προειδοποίησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Όπως ξεκαθάρισε ο επίτροπος Προϋπολογισμού Γιάτσε Ντομινίκ «ο νόμος επιβάλλει στα κράτη να καταβάλουν τη συνεισφορά τους στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό την 1η Δεκεμβρίου. Αν αυτό δεν γίνει, η Επιτροπή μπορεί να επιβάλει πρόστιμα». «Αν η Βρετανία δεν καταβάλει τη συνεισφορά της την 1η Δεκεμβρίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με επιστολή της θα ρωτήσει τους λόγους της καθυστέρησης και θα αναμείνει την απάντηση. Κάποια στιγμή, θα αρχίσει να επιβάλει πρόστιμα», προειδοποίησε ο Ντομινίκ.

Παρά τις προειδοποιήσεις από την Κομισιόν για επιβολή προστίμων ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον εξακολουθεί να αρνείται την καταβολή των 2 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως την 1η Δεκεμβρίου. «Η Βρετανία δεν θα πληρώσει τα 2,1 δισ. ευρώ σε κανέναν την 1η Δεκεμβρίου και απορρίπτουμε την πληρωμή του ποσού αυτού. Θα πολεμήσουμε με όλους τους διαθέσιμους τρόπους», υπογράμμισε ο Κάμερον μιλώντας στο βρετανικό κοινοβούλιο. «Το ποσό και το χρονοδιάγραμμα αυτού του αιτήματος είναι απαράδεκτα. Τροποποιήσεις γίνονται κάθε χρόνο, όμως μέχρι τώρα δεν έχει τύχει να ζητήσουν ποτέ (από κάποια χώρα) δύο δισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή το 20% της καθαρής συνεισφοράς μας πέρυσι», πρόσθεσε ο Βρετανός πρωθυπουργός.

ΚΩΣΤΑΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα