Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τη δημοσιοποίηση των stress tests των ευρωπαϊκών τραπεζών, τα οποία θα επιβεβαιώσουν ή θα διαψεύσουν τα διάφορα σενάρια γύρω από τους «νικητές» και του «χαμένους» του τραπεζικού κλάδου.
Πάντως, οι αναλυτές συμφωνούν ότι τα αποτελέσματα θα είναι διαχειρίσιμα από τις ίδιες τις τράπεζες, χωρίς να γίνει χρήση πόρων από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ).
Ο επικεφαλής του ΕΜΣ Κλάους Ρέγκλινγκ συνέδεσε πρόσφατα τα stress tests με το χρηματοδοτικό κενό της Ελλάδας, λέγοντας ότι τα αποτελέσματα θα βοηθήσουν να αποσαφηνιστούν οι χρηματοδοτικές της ανάγκες.
Όπως είπε, θα ξεκαθαριστεί πόσα ακριβώς διαθέσιμα κεφάλαια θα μείνουν στο ελληνικό ταμείο διάσωσης τραπεζών και πόσα θα χρειαστεί ακόμη η Ελλάδα από άλλες πηγές.
Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) έχει διαθέσιμα 11,4 δισ. ευρώ, τα οποία η Αθήνα θέλει να χρησιμοποιήσει ως αποθεματικό για να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες με το τέλος του χρόνου, μετά τη λήξη του μνημονίου.
Οι διοικήσεις των τεσσάρων ελληνικών συστημικών τραπεζών (Εθνική, Πειραιώς, Alpha, Eurobank) έχουν ήδη ενημερωθεί από τις αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές για τα αποτελέσματα των stress tests, προκειμένου εντός της ημέρας να ενημερώσουν τους μετόχους τους και το ευρύτερο επενδυτικό κοινό.
Σε περίπτωση που για κάποια τράπεζα έχει προκύψει ανάγκη ενίσχυσης της κεφαλαιακής της επάρκειας στην σχετική ανακοίνωσή της θα περιλαμβάνεται και ο τρόπος με τον οποίο θα προχωρήσει στη σχετική διαδικασία.
Ανακοίνωση για τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων των stress tests θα εκδώσει και η Τράπεζα της Ελλάδος.