Με κέρδη έκλεισαν και σήμερα οι ευρωπαϊκοί δείκτες

Τρίτη, 31 Ιουλίου 2001 19:32
UPD:19:48

Εντονες διακυμάνσεις παρουσίασαν σήμερα οι δείκτες στις ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές, οι οποίοι στην πλειονότητά τους κατάφεραν να κλείσουν με κέρδη.

Το αγοραστικό ενδιαφέρον επικεντρώθηκε κυρίως σε τίτλους εταιρειών από τη λεγόμενη «παλαιά οικονομία», ενώ, αντιθέτως, ισχυρές πιέσεις δέχθηκε στην αρχή των συνεδριάσεων ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών μετά τα απογοητευτικά οικονομικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Deutsche Telekom.

Η μεγαλύτερη τηλεπικοινωνιακή εταιρεία στην Ευρώπη ανακοίνωσε σήμερα ότι το πρώτο εξάμηνο του έτους εμφάνισε ζημία ύψους 400 εκατ. ευρώ (373 εκατ. δολ.) και αποκάλυψε ότι δεν προτίθεται να προβεί στη μετοχοποίηση της θυγατρικής της εταιρείας T-Mobile μέσα στο 2001.

Στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε στις 5.529 μονάδες με κέρδη 1,51%, ενώ ενδοσυνεδριακά κινήθηκε ανάμεσα στις 5.408 και τις 5.531 μονάδες. Τα σημαντικότερα κέρδη, της τάξεως του 8,9% κατέγραψε η μετοχή της Telewest Communications και ακολούθησε με άνοδο 5,93% η μετοχή της Halifax, του μεγαλύτερου ομίλου ενυπόθηκων δανείων της Bρετανίας, στον απόηχο θετικών οικονομικών αποτελεσμάτων για το πρώτο εξάμηνο του 2000. Το εν λόγω διάστημα τα προ φόρων κέρδη της Halifax ανήλθαν σε 839 εκατ. λίρες (1,2 δισ. δολ.), ενώ τα στεγαστικά δάνεια που χορήγησε αυξήθηκαν κατά 52% διευρύνοντας το μερίδιό που κατέχει στη βρετανική αγορά.

Από την είδηση αυτή επωφελήθηκε και η Bank of Scotland, η οποία βάσει συμφωνίας που υπεγράφη πρόσφατως βρίσκεται σε διαδικασία συγχώνευσης με τη Halifax http://www.naftemporiki.gr/news/static/01/05/05/132914.htm . Η μετοχή της ενισχύθηκε κατά 5,89%. Ανοδο 0,54% σημείωσε η μετοχή της British American Tobacco μετά την ανακοίνωση ότι τα καθαρά κέρδη της βρετανικής καπνοβιομηχανίας αυξήθηκαν κατά 7,9% το δεύτερο τρίμηνο του έτους.

Στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 έκλεισε στις 5.085,5 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 1,03%. Πρωταγωνιστής της συνεδρίασης αναδείχθηκε η μετοχή του τηλεοπτικού δικτύου Tf1 και ακολούθησαν οι μετοχές των εταιρειών Sanofi Synthelabo και Alcatel.

Αντιθέτως, η μετοχή της βιομηχανίας ελαστικών υποχώρησε κατά 0,54% μετά την ανακοίνωση ότι το πρώτο εξάμηνο του έτους τα λειτουργικά κέρδη της γαλλικής εταιρείας εμφάνισαν πτώση μεγαλύτερη από τις προβλέψεις λόγω της μείωσης που παρουσίασαν οι πωλήσεις αυτοκινήτων στη Νότιο Αμερική. Παράλληλα, η Michelin προέβη σε αναθεώρηση των εκτιμήσεών της για τα λειτουργικά κέρδη στο σύνολο της τρέχουσας χρήσης. Από τις 40 μετοχές που συγκροτούν το δείκτη των blue chips 12 υποχώρησαν 27 ενισχύθηκαν, ενώ η μετοχή της Peugeot παρέμεινε στα ίδια με τα χθεσινά επίπεδα.

Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης Xetra DAX περίπου δύο ώρες πριν από τη λήξη της συνεδρίασης σημειώνει άνοδο 0,86% και βρίσκεται στις 5.842,23 μονάδες. Τα σημαντικότερα κέρδη (4,66%) καταγράφει η μετοχή της Metro AG μετά την ανακοίνωση ότι τα προ φόρων κέρδη της μεγαλύτερης αλυσίδας λιανικής στη Γερμανία το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους ξεπέρασαν τις προβλέψεις των αναλυτών και ανήλθαν σε 133,4 εκατ. ευρώ (116,7 εκατ. δολ.) σημειώνοντας αύξηση κατά 4,4% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή χρονική περίοδο.

Αξιόλογη άνοδο σημειώνει και η μετοχή του φαρμακευτικού ομίλου Schering Plough η διοίκηση του οποίου ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι αναμένει κέρδη υψηλότερα από τις αρχικές εκτιμήσεις για το σύνολο του έτους. Στον αντίποδα, η μετοχή της Deutsche Telekom στον απόηχο της πρωινής ανακοίνωσης χάνει 1,88%.

Με κέρδη έκλεισαν οι δείκτες και οι υπόλοιποι εξαταζόμενοι δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων. Στο Μιλάνο ο δείκτης MIB 30 διαμορφώθηκε στις 36.738 μονάδες (0,15%), στο Αμστερνταμ ο δείκτης AEX στις 548,72 μονάδες (0,91%) και, τέλος, στη Ζυρίχη ο δείκτης SMI στις 6.847,3 μονάδες (0,43%).



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα