Υπέρ ενός δραστικού «κουρέματος» του ελληνικού χρέους τάσσεται ο πρόεδρος του ινστιτούτου Ifo Χανς-Βέρνερ Ζιν, εκ των κορυφαίων Γερμανών οικονομολόγων.
Παρουσιάζοντας στο Μόναχο το νέο του βιβλίο με τίτλο «The Euro Trap», ο Χανς-Βέρνερ Ζιν τάσσεται σαφώς πλέον υπέρ του κοινού νομίσματος, διατηρώντας ωστόσο τις ενστάσεις του στις αποφάσεις των ηγετών της Ευρώπης για τη διάσωση των υπερχρεωμένων χωρών.
Σύμφωνα με τη Süddeutsche Zeitung, ο Ζιν που – όπως σημειώνεται - από νέος είναι ένθερμος ευρωπαίος και παθιασμένος με την Ελλάδα ταξιδευτής, αποστασιοποιείται σαφώς από τους ευρωσκεπτικιστές οικονομολόγους του κόμματος AfD (Εναλλακτική Επιλογή για τη Γερμανία).
Απορρίπτει το αίτημα των ευρωσκεπτικιστών για ένα «ευρώ του Βορρά» και ένα «ευρώ του Νότου», καθώς γνωρίζει τη σημασία που έχει για την Ευρώπη ο γαλλογερμανικός άξονας. Και όχι μόνο. «Ο Ζιν τάσσεται υπέρ του ευρώ, το οποίο όπως λέει θα πρέπει να διατηρηθεί.
Παράλληλα, ο Ζιν τοποθετεί τώρα ένα νέο πυροβόλο σε θέση βολής: το δραστικό «κούρεμα». Θα πρέπει να γίνει άφεση του χρέους της Ελλάδας και άλλων χωρών, μολονότι με αυτόν τον τρόπο επιβραβεύεται η εσφαλμένη τους συμπεριφορά, υποστηρίζει ο Γερμανός οικονομολόγος. «Σε διαφορετική, ωστόσο, περίπτωση οι χώρες αυτές δεν έχουν καμία δυνατότητα να ανακάμψουν», σημειώνει, σύμφωνα με την Süddeutsche Zeitung.
Η πολιτική της λιτότητας έχει αποτύχει
Με αναφορές στο ελληνικό παράδειγμα, ο Γερμανός καθηγητής Οικονομικής Ιστορίας Οικονομίας Φλόριαν Σούι υποστηρίζει ότι η πολιτική της λιτότητας στην Ευρωζώνη έχει αποτύχει και τάσσεται υπέρ νέων εναλλακτικών πολιτικών προσεγγίσεων των προβλημάτων των υπερχρεωμένων χωρών.
Σε συζήτηση με τον Γερμανό οικονομολόγο Ράινερ Όσμπιλντ στην οικονομική επιθεώρηση Wirtschaftswoche, ο Σούι επισημαίνει ότι «στόχος της λιτότητας στα συμφραζόμενα της ευρωκρίσης ήταν η μείωση του χρέους των χωρών της κρίσης και η ενίσχυση της οικονομικής ανάκαμψης. Και οι δύο στόχοι δεν έχουν επιτευχθεί, καθώς η Ελλάδα για παράδειγμα, παρά το «κούρεμα», έχει σήμερα μεγαλύτερο χρέος από ό,τι πριν από το ξέσπασμα της κρίσης το καλοκαίρι του 2010. Αντί να αναπτυχθεί η οικονομία της Ελλάδας, αλλά και εκείνη της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Κύπρου, συρρικνώθηκε», αναφέρει ο Γερμανός καθηγητής.
Ελλάδα και Γερμανία υποψήφιες για έξοδο από την Ευρωζώνη
Την άποψη ότι υπάρχουν δύο υποψήφιες χώρες για να εγκαταλείψουν την Ευρωζώνη - η Ελλάδα και η Γερμανία – εκφράζει, την ίδια ώρα, ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank, Τόμας Μάιερ.
Ο διευθυντής σήμερα του Ινστιτούτου Ερευνών Flossbach von Storch, αναμένει ενίσχυση του συγκεντρωτισμού στην Ευρώπη, υποστηρίζοντας ότι η νομισματική πολιτική θα αλλάξει μόνο εάν οι πολίτες το επιβάλουν αυτό πολιτικά ή εάν ένα νέο κύμα κρίσης καταστρέψει οριστικά το σύστημα. Σε συνέντευξή του στον ιστότοπο Deutsche Wirtschaftsnachrichten, o Μάιερ μιλά για το βιβλίο του «Η νέα τάξη του χρήματος: Γιατί χρειαζόμαστε μια νομισματική μεταρρύθμιση» (Die neue Ordnung des Geldes: Warum wir eine Geldreform brauchen).
Στο πλαίσιο αυτό, ο Γερμανός οικονομολόγος υποστηρίζει ότι «δύο είναι οι υποψήφιες προς έξοδο από την Ευρωζώνη χώρες: Η Ελλάδα και η Γερμανία». Όπως λέει, «η Ελλάδα θα μπορούσε να βγει από τη νομισματική ένωση, επειδή στο πλαίσιο αυτής δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την υπερχρέωσή της. Η Γερμανία θα μπορούσε να εγκαταλείψει τη νομισματική ένωση, εάν αυτή προβεί σε πλήρη νομισματοποίηση του χρέους. Εάν προκύψει συρρίκνωση της νομισματικής ένωσης, θα επανέλθει το ερώτημα, εάν αντί ενός ενιαίου νομίσματος θα ήταν προτιμότερο να έχουμε ένα κοινοτικό νόμισμα, το οποίο θα βρίσκεται σε συναγωνισμό με άλλα νομίσματα».
Πηγή: Deutsche Welle