Συναγερμός για «κόκκινα» δάνεια και οφειλές στο δημόσιο

Τι συζητήθηκε χθες σε Μαξίμου και Νίκης
Τετάρτη, 22 Οκτωβρίου 2014 10:11
UPD:10:21
EUROKINISSI/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ
A- A A+

Με την εντολή να κλείσει, όσο πιο σύντομα γίνεται, το θέμα της ρύθμισης των οφειλών σε τράπεζες και δημόσιο, για την οποία έχει δεσμευθεί προσωπικά ο Πρωθυπουργός από τη βήμα της ΔΕΘ και τη Βουλή, ο κ. Σαμαράς συναντάται το απόγευμα με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο με αντικείμενο τις εκκρεμότητες εν όψει της έλευσης της τρόικας, πιθανότατα τη δεύτερη εβδομάδα του Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες η «εμπλοκή» που παρουσιάστηκε χθες, όταν ο ΥΠΟΙΚ Γκίκας Χαρδούβελης μετέφερε στον κ. Σαμαρά τη θέση των δανειστών και την υστέρηση στα δημόσια έσοδα δεν είχε να κάνει τόσο με τον αριθμό των δόσεων, όσο με το γεγονός ότι η τρόικα επιμένει πως η ρύθμιση πρέπει να είναι συνολική (για χρέη σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία και κόκκινα δάνεια) και όχι αποσπασματική.

Γι’ αυτό και κλήθηκαν εσπευσμένα στη Νίκης οι Γ. Βρούτσης, Χ. Αθανασίου και Ν. Δένδιας. Η εντολή που έλαβαν από το Μαξίμου είναι η τελική ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές στο δημόσιο να «δένει» με αυτή για τα «κόκκινα» δάνεια, ώστε ο οφειλέτης να γνωρίζει ποιο μέρος του ποσού που θα απομένει από το συνολικό δηλωθέν του εισόδημα, θα πάει στις οφειλές προς το δημόσιο και ποιο προς τις τράπεζες.

Μια δεύτερη απαίτηση της τρόικας είναι να υπάρξουν αυστηρότεροι όροι ένταξης στη νέα ρύθμιση, ώστε οφειλέτες που έχουν ενταχθεί σε παλαιότερες ρυθμίσεις, να μη μπορούν να «μεταπηδήσουν» στη νέα. 

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η κυβέρνηση επείγεται να έρθει σε συμφωνία με τους εκπροσώπους της τριμερούς γι’ αυτό και δεν θα περιμένει την έλευσή τους στην Αθήνα, αλλά οι όποιες διαπραγματεύσεις, λέει κυβερνητική πηγή με εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις, θα γίνουν ηλεκτρονικά μέσω e-mail.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Παράλληλα, θα συνεχιστούν και οι διαπραγματεύσεις για τις υπόλοιπες εκκρεμότητες διότι η πλευρά των δανειστών επιδιώκει να έρθει στην Αθήνα για να επιβεβαιώσει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και όχι να εμπλακεί σε διαδοχικές συσκέψεις και επίμονες διαπραγματεύσεις, επιδίωξη που βρίσκει σύμφωνη και την ελληνική πλευρά.

Στην σημερινή συνάντηση στο Μαξίμου ο Πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, θα επιχειρήσουν να λύσουν και το μείζον θέμα των εκκρεμοτήτων που υπολείπονται προκειμένου να κλείσει επιτυχώς η αξιολόγηση. Ο προβληματισμός πολλών γαλάζιων στελεχών είναι αν, παρά την πρόθεση του κ. Βενιζέλου να ολοκληρωθεί σύντομα η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, ο ίδιος ελέγχει την κατάσταση στο εσωτερικό της Χαριλάου Τρικούπη.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πάντως χθες ο Πρωθυπουργός από το βήμα του 13ου συνεδρίου του ΣΕΤΕ επανέλαβε ότι η χώρα δεν χρειάζεται άλλο μνημόνιο, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «όχι μόνο βγαίνουμε, αλλά η Ελλάδα θα είναι απολύτως ασφαλής στην μετά μνημόνιο εποχή». Την ίδια ώρα ο κ. Βενιζέλος με έγγραφο που διαβίβασε στη Βουλή, ως απάντηση σε ερώτηση του βουλευτή της Χρυσής Αυγής Ηλ. Παναγιώταρου, χαρακτήριζε «απολύτως εξυπηρετήσιμο» και «διαχρονικά βιώσιμο» το χρέος της χώρας.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή