Χλιαρές αντιδράσεις για τα επιτόκια

Αναμενόμενη η φραστική δήλωση του Αλαν Γκρίνσπαν
Τετάρτη, 05 Μαΐου 2004 00:01
UPD:06:42

ΥΠΟΤΟΝΙΚΑ αντέδρασαν οι αμερικανικές χρηματιστηριακές αγορές στην απόφαση της Φέντεραλ Ριζέρβ να διατηρήσει αμετάβλητα τα βασικά της επιτόκια στο ιστορικό χαμηλό του 1%, διότι ήταν αναμενόμενη, ενώ η φραστική δήλωση του Αλαν Γκρίνσπαν με την οποία εγκατέλειψε τη δέσμευση της αμερικανικής ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας να είναι υπομονετική για τα επιτόκια είχε προεξοφληθεί από τις αγορές.

Ταυτόχρονα ο πρόεδρος της Φέντεραλ Ριζέρβ δήλωσε ότι η νομισματική πολιτική θα αλλάξει σταδιακά και ότι δεν υπάρχει άλλο περιθώριο διατήρησης των επιτοκίων στα υφιστάμενα ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Αρχικά οι χρηματιστηριακοί δείκτες κινήθηκαν πτωτικά λόγω της επιφυλακτικότητας των επενδυτών για τις δηλώσεις του προέδρου της Φέντεραλ Ριζέρβ Αλαν Γκρίνσπαν.

Οι μετοχές της Tyco International ενισχύθηκαν σημαντικά μετά την ανακοίνωση εντυπωσιακών κερδών τα οποία υπερέβησαν τις προσδοκίες των αναλυτών.

Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), κέρδισε 3,20 μονάδες, ποσοστό 0,03%, φθάνοντας στις 10.317,20 μονάδες. Με άνοδο 11,76 μονάδων, ποσοστό 0,61%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 1.950,48 μονάδες.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κινήθηκαν χωρίς συγκεκριμένη κατεύθυνση καθώς η αβεβαιότητα για την προοπτική των αμερικανικών επιτοκίων επισκίασε τον ενθουσιασμό που προκάλεσαν τα εντυπωσιακά κέρδη μετοχών μεγάλων εταιρειών στον τομέα πετρελαίου και μεταλλευμάτων.

Οι μετοχές των εταιρειών μεταλλευμάτων ήταν οι πρωταγωνιστές στα κέρδη λόγω εξασθένησης των ανησυχιών για μείωση της ζήτησης για μέταλλα και πρώτες ύλες από την Κίνα.

Η μετοχές των Xstrata, Anglo-American και BHP Billiton σημείωσαν αύξηση από 2,8% έως 3,5% η κάθε μια. Επίσης θετικές αναφορές προέκυψαν και από την ανακοίνωση των εντυπωσιακών οικονομικών αποτελεσμάτων του ελβετικού τραπεζικού κολοσσού UBS με τα καθαρά κέρδη πρώτου τριμήνου να διπλασιάζονται ανερχόμενα στα 2,42 δισ. ελβετικά φράγκα ενώ εκτιμήσεις αναλυτών έκαναν λόγο για κέρδη ύψους 1,94 δισ. φράγκων.

Η μετοχή του ιταλικού αερομεταφορέα Alitalia υποχώρησε κατά 1,3% λόγω των ανησυχιών ότι η ζημιογόνος εταιρεία κινδυνεύει να χρεοκοπήσει εάν οι μαραθώνιες συνομιλίες μεταξύ της διοίκησης, των ενώσεων και της κυβέρνησης δεν κατορθώσουν να φέρουν ένα σχέδιο διάσωσης το οποίο περιλαμβάνει περικοπές θέσεων.

Ομως το ενδιαφέρον των επενδυτών ήταν στραμμένο στη συνεδρίαση της Φέντεραλ Ριζέρβ της οποίας η απόφαση θα δινόταν στη δημοσιότητα αργά χθες το βράδυ μετά το κλείσιμο των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων.

Οι επενδυτές δεν ανέμεναν μεταβολή της νομισματικής πολιτικής αλλά προεξόφλησαν φραστικές δηλώσεις σύμφωνα με τις οποίες η Fed θα προετοίμαζε το έδαφος για αύξηση του κόστους δανεισμού μέχρι το καλοκαίρι.

Ο δείκτης FTSE Eurotop 300 των πανευρωπαϊκών blue chips έκλεισε με άνοδο 0,4% στις 1.003,3 μονάδες αλλά ο μικρότερος δείκτης DJ Euro Stoxx 50 υποχώρησε 0,2% στις 2.799,7 μονάδες.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα