Royal Bank of Scotland : 10,5 δισ. δολ. για την Charter One

Τετάρτη, 05 Μαΐου 2004 07:47
UPD:07:51

ΣΥΜΦΩΝΙΑ για την εξαγορά της Charter One Financial Corp., αντί του ποσού των 10,5 δισ. δολ., επέτυχε η Royal Bank of Scotland Plc, η δεύτερη σε μέγεθος τράπεζα της Βρετανίας, επιτυγχάνοντας την επέκτασή της σε έξι πολιτείες των νοτιο-ανατολικών και κεντρο-δυτικών πολιτειών των ΗΠΑ.

Η Royal Bank θα καταβάλλει 44,50 δολ. για κάθε μετοχή της σε μετρητά, σύμφωνα με ανακοίνωσή της. Το ποσόν αυτό είναι 24% υψηλότερο από την τιμή κλεισίματος της μετοχής της Charter One κατά τη διαπραγμάτευσή της στο Χρηματιστήριο της Ν. Υόρκης.

Η συγχώνευσή της με την Charter One, είναι η δεύτερη μεγαλύτερη την οποία επέτυχε ποτέ στην ιστορία της η Royal Bank, η οποία επεκτείνεται στις ΗΠΑ από τη στιγμή που εξαγόρασε την Financial Group Inc. στο Rhode Island το 1988. Η εξαγορά θα αυξήσει τα περιουσιακά της στοιχεία σε ποσοστό τουλάχιστον 50% και θα ισχυροποιήσει τη θέση της υπ'αριθμόν δύο μεγαλύτερης τράπεζας της Νέας Αγγλίας.

«Αυτή η συγχώνευση ήταν απολύτως φυσιολογική και απαραίτητη», ανέφερε σε δήλωσή του ο επικεφαλής της Royal Bank, Fred Goodwin, 45 ετών, συμπληρώνοντας : «Αυξάνει ακόμη περισσότερο τις προοπτικές της ανάπτυξής της».

Με τη συγχώνευση, το 25% των κερδών της Royal Bank θα προέλθει από τις ΗΠΑ, ανέφερε ο Goodwin. Τα περιουσιακά της στοιχεία θα ανέλθουν σε 128,8 δισ. δολ. και η τράπεζα θα διαθέτει περισσότερα από 1.400 υποκαταστήματα, μέχρι το τέλος του τετάρτου τριμήνου.

Η Royal Bank βρίσκεται στη δεύτερη θέση στη Βρετανία, από πλευράς περιουσιακών στοιχείων, μετά την HSBC Holding Plc.

Χθες, οι μετοχές της Charter One εξακοντίστηκαν σε ποσοστό της τάξης του 6,9%, καθώς εικάζετο η εξαγορά της. Οι επενδυτές αντάλλαξαν συνολικά 3,9 εκατ. μετοχές ή τέσσερις φορές περισσότερο του ημερήσιου μέσου όρου των συναλλαγών που είχαν γίνει το προηγούμενο τρίμηνο.

Οι μετοχές της σημείωσαν άνοδο 8,05 δολ. ή 22%, φθάνοντας στα 44 δολ. η μία, μετά το κλείσιμο στο Χρηματιστήριο της Ν. Υόρκη. Η ανακοίνωση για την εξαγορά έγινε μετά το πέρας της τακτικής συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα