Ανοδικά κινούνται οι ευρωπαϊκές μετοχές

Παρασκευή, 07 Μαΐου 2004 10:53

ΑΝΟΔΙΚΑ κινούνται οι ευρωπαϊκές μετοχές των εταιρειών που σχετίζονται με τον κλάδο της παργωγής chip, συμπεριλαμβανομένης της Infineon Technologies AG και της ASML Holding NV, μετά τη μεγαλύτερη αύξηση των τιμών των εν λόγω προϊόντων, που χρησιμοποιούνται σε κομπιούτερ και σε χρονικό διάστημα ενός μηνός.

Ο Dow Jones Stoxx 50 Index κέρδιζε 0,2%, φθάνοντας στις 2.726,22 μονάδες στις 8:05' π.μ. στο Λονδίνο, τοπική ώρα. Ο Stoxx 600 σημείωνε άνοδο 0,1% και ο Euro Stoxx 50, κέρδιζε 0,1%.

Οι μετοχές της Infineon, της δεύτερης σε μέγεθος εταιρείας παραγωγής ημιαγωγών στην Ευρώπη, σημείωναν άνοδο 1%, φθάνοντας στα 10,55 ευρώ η μία. Οι μετοχές της ASML, της μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής μηχανολογικού εξοπλισμού για την παραγωγή chip της περιφέρειας, κέρδιζαν 1,6%, φθάνοντας στα 13 ευρώ η μία. Χθες, η τιμή (spot) των δημοφιλέστερων chip αυξήθηκε κατά 3,7% - η μεγαλύτερη αύξηση που σημειώθηκε μέσα σε ένα μήνα - φθάνοντας τα 5,34 δολ., σύμφωνα με την Dramexchange.com, στην Ταϊπέϊ. Σήμερα η τιμή σημείωσε άνοδο σε ποσοστό 1,1%.

Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των οικονομικών αναλυτών, η απασχόληση στις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 170.000 θέσεις εργασίας τον Μάρτιο. Αυτή είναι η πρώτη αύξηση της απασχόλησης στη χώρα από τον Ιούλιο του 2000. Σύμφωνα με τις προβλέψεις η ανεργία στις ΗΠΑ ενδέχεται να διατηρηθεί στο 5,7%. Τα επίσημα στοιχεία θα ανακοινωθούν στις 8:30' π.μ., ώρα Ουάσινγκτον.

Οι μετοχές της Total SA, της τρίτης σε μέγεθος εταιρείας πετρελαιοειδών της Ευρώπης, έχαναν 0,5%, φθάνοντας στα 156 ευρώ η μία. Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι το πρώτο τρίμηνο της χρήσης τα καθαρά της κέρδη μειώθηκαν σε ποσοστό 7,5%, φθάνοντας το 1,96 δισ. ευρώ (2,36 δισ. δολ.), καθώς οι υψηλότερες τιμές του πετρελαίου σε χρονικό διάστημα 13 ετών, δεν βοήθησαν στην αύξησή τους, λόγω της υποτίμησης του δολαρίου έναντι του ευρώ. Η Total, σύμφωνα με τους οικονομικούς αναλυτές, εκτιμάτο ότι θα εμφανίσει κέρδη 1,97 δισ. δολ.

Αύξηση 0,2% σημείωναν οι μετοχές της Air Liquide SA, της μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής φυσικού αερίου για βιομηχανική χρήση στον κόσμο, φθάνοντας στα 145,4 ευρώ η μία. Η εταιρεία, ολοκλήρωσε τη διαδικασία εξαγοράς του τμήματος φυσικού αερίου της Messer Griesheim GmbΗ, στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, η εξαγορά θα έχει ως αποτέλεσμα την εξοικονόμηση 100 εκατ. ευρώ, τα οποία θα προστεθούν στα κέρδη του πρώτου δωδεκαμήνου.

Οι μετοχές της SAP, της μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής λογισμικού για εταιρείες στον κόσμο, έχαναν 55 σεντς, ποσοστό 0,4%, φθάνοντας στα 125,45 ευρώ η μία. Σημειώνεται ότι διαπραγματεύονται χωρίς το μέρισμα των 80 σεντς ανά μετοχή.

Από την άλλη πλευρά, οι μετοχές της εταιρείας χημικών BASF, κέρδιζαν ποσοστό 0,1%, φθάνοντας στα 41,48 ευρώ η μία. Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι ενδέχεται να προχωρήσει στη μείωση του προσωπικού της κατά τουλάχιστον 680 θέσεις εργασίας, στη Λουϊζιάνα και το Τέξας των ΗΠΑ. Η μείωση του προσωπικού θα αρχίσει σε μερικές εβδομάδες και θα ολοκληρωθεί το 2005. Αυτές οι περικοπές θα της αποφέρουν 30 με 40 εκατ. δολάρια ετησίως, σύμφωνα με ανακοίνωσή της.

Ο Stoxx 50 σημείωνε άνοδο 0,8% αυτήν την εβδομάδα, οδεύοντας προς την πέμπτη συνεχόμενη εβδομαδιαία άνοδο σε σύνολο έξι εβδομάδων.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα