Περιφερειακές δομές στήριξης κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων

Συνολικά αναμένεται να ωφεληθούν 12.000 άτομα
Παρασκευή, 17 Οκτωβρίου 2014 11:38
UPD:11:42
INTIME NEWS/ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

Όπως είπε ο κ. Βρούτσης (φωτ. αρχείου), οι ήδη εγγεγραμμένες κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις, μαζί με τις δεκάδες νέες που δημιουργούνται από τα προγράμματα ΤΟΠΣΑ και ΤΟΠΕΚΟ, «επιβεβαιώνουν τη δυναμική που αναπτύσσεται γύρω από αυτόν τον νέο πυλώνα επιχειρηματικότητας».

Σε πρόσκληση για τη δημιουργία δομών στήριξης, λειτουργίας και ανάπτυξης κοινωνικών επιχειρήσεων σε τοπικό επίπεδο προχωρά το υπουργείο Εργασίας.

Η δράση φέρει τον τίτλο «Λειτουργία Περιφερειακών Μηχανισμών Υποστήριξης της ανάπτυξης και προώθησης των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων (Κοιν.Σ.Επ.) και ευρύτερα των πρωτοβουλιών της Κοινωνικής Οικονομίας» και χρηματοδοτείται από το ΕΠ Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού – Εκπαίδευση και Διά Βίου Βάθηση 2014-2020.

Συνολικά αναμένεται να ωφεληθούν 12.000 ωφελούμενοι που ανήκουν στις «ευάλωτες» και «ειδικές» ομάδες του πληθυσμού, εκ των οποίων οι 6.489 θα είναι υποψήφιοι/δυνητικοί κοινωνικοί επιχειρηματίες και οι 6.000 υφιστάμενοι κοινωνικοί επιχειρηματίες.

Οι Περιφερειακοί Μηχανισμοί θα δημιουργηθούν από τοπικούς και περιφερειακούς παράγοντες και εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών, οι οποίοι θα συνενώσουν τις δυνάμεις τους για να υλοποιήσουν δράσεις ανάπτυξης της κοινωνικής οικονομίας.

Στόχος είναι η παροχή υπηρεσιών μιας στάσης (one stop shop) για τους κοινωνικούς επιχειρηματίες και τις κοινωνικές επιχειρήσεις και η λειτουργία κόμβου πληροφόρησης για την κοινωνική οικονομία και την κοινωνική επιχειρηματικότητα. Επίσης θα παρέχονται υπηρεσίες όπως πληροφόρηση, κινητοποίηση, coaching και mentoring για δημιουργία και ανάπτυξη τοπικών κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων, υπηρεσίες θερμοκοιτίδας που θα προσφέρουν κοινή επιχειρηματική έδρα, ή / και συμβουλευτική στην κοινωνική επιχειρηματικότητα, αλλά και υποστήριξη νέων κοινωνικών επιχειρηματιών για τη συμμετοχή τους σε προγράμματα τύπου ERASMUS.

Η πρόσκληση θα παραμείνει ενεργή έως την Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2014 προκειμένου να υποβληθούν οι προτάσεις από τα υποψήφια σχήματα Αναπτυξιακών Συμπράξεων.

Σε σχετικές του δηλώσεις ο υπουργός Εργασίας, Γ. Βρούτσης, τόνισε ότι η δημιουργία μικρών και ευέλικτων επιχειρηματικών σχημάτων, όπως είναι οι κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις, ταιριάζουν με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της χώρας μας και μπορούν να συνεισφέρουν αποφασιστικά στην ανάπτυξη τοπικών οικονομιών κλίμακας.

Όπως είπε ο κ. Βρούτσης, οι 678 ήδη εγγεγραμμένες κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις, μαζί με τις δεκάδες νέες που δημιουργούνται από τα προγράμματα ΤΟΠΣΑ και ΤΟΠΕΚΟ, «επιβεβαιώνουν τη δυναμική που αναπτύσσεται γύρω από αυτόν τον νέο πυλώνα επιχειρηματικότητας».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα