Αναδημοσίευση από τη «Ναυτεμπορική»
Η πρόσφατη αποκάλυψη του υπουργού Ανάπτυξης Νίκου Δένδια, μέσω της συνέντευξής του στη «Ν», για τη δημιουργία μιας αναπτυξιακής τράπεζας με αρχικά κεφάλαια ύψους τεσσάρων δισ. ευρώ, έρχεται να επιβεβαιώσει την αδήριτη ανάγκη για τη δημιουργία ενός εναλλακτικού μηχανισμού χρηματοδοτικής στήριξης, κυρίως των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Η υπέρβαση της εξαετούς ύφεσης, που έχει φέρει στα πρόθυρα της οικονομικής ασφυξίας όσες επιχειρήσεις κατόρθωσαν να επιβιώσουν, απαιτεί έναν συντονισμό δράσης προκειμένου να δημιουργηθούν όλα τα απαραίτητα χρηματοδοτικά εργαλεία που είναι ικανά να τονώσουν τη ρευστότητα στην αγορά.
Στην παρούσα φάση όμως, όπως ομονοείται, χρειάζεται η σύσταση ενός αμιγούς τραπεζικού επενδυτικού ιδρύματος. Βέβαια, όπως ανέφερε χθες ο υπουργός, αμέσως μετά τη συνάντηση για το θέμα αυτό με τους προέδρους της ΕΣΕΕ, της ΓΣΕΒΕΕ και των συνεταιριστικών τραπεζών, η δημιουργία ενός τέτοιου μηχανισμού μετατίθεται σε δεύτερο χρόνο, καθώς προηγείται η λειτουργία του Ινστιτούτου για την Ανάπτυξη, το αποκαλούμενο Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο.
Κατά τον υπουργό, η λειτουργία του φορέα αυτού, που μάλιστα την τοποθετεί πολύ σύντομα, θα αμβλύνει το πρόβλημα της χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Είναι οξύτατο το πρόβλημα της ρευστότητας για τις μμε. Αυτή τη στιγμή το 95% των ελληνικών μμε είναι εκτός χρηματοδότησης.
Το έλλειμμα της ρευστότητας στην αγορά αγγίζει τα 18 δισ. ευρώ, ενώ όπως ανέφερε χθες ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης, μέχρι το τέλος του χρόνου μόνο για τις εμπορικές επιχειρήσεις το έλλειμμα θα ξεπεράσει τα επτά δισ. ευρώ.
Γίνεται συνεπώς σαφές ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για καθυστερήσεις και αυτό άλλωστε επεσήμαναν χθες στον υπουργό οι εκπρόσωποι των μικρομεσαίων και των συνεταιριστικών τραπεζών, όπου ανέδειξαν την αναγκαιότητα δημιουργίας μιας αναπτυξιακής τράπεζας. Μια τράπεζα που θα καλύψει το κενό το οποίο το υπάρχον συστημικό τραπεζικό σύστημα δεν έχει καταφέρει να εκπληρώσει. Μια αναπτυξιακή τράπεζα που θα είναι αποτελεσματική στη μεταφορά ρευστότητας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Ασχετα με τη «νομική» μορφή της, σε κάθε περίπτωση η νέα αναπτυξιακή τράπεζα, μαζί με το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο, θα πρέπει να έχει πρωτεύοντα και όχι συμπληρωματικό ρόλο στη χρηματοδότηση, ενώ παράλληλα θα πρέπει να αναπτύξει ένα δυναμικό - στοχευμένο management σε σημεία που οι άλλες τράπεζες δεν μπορούν να προσεγγίσουν.
Με απλά, τυποποιημένα χρηματοδοτικά προϊόντα για την άμεση ανταπόκριση στο πρόβλημα της ρευστότητας και των εγγυήσεων της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, με ενέργειες στήριξης και προώθησης των επιχειρήσεων και των προϊόντων τους στη διεθνή αγορά, καθώς επίσης με πληροφόρηση και συμβουλές για την οικονομική εξέλιξη της μικρής επιχειρηματικότητας, ανάλογα με τις νέες τάσεις της αγοράς.
ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΖΗΣΙΜΟΥ - [email protected]