«Μάζεψαν» τις απώλειες στο τέλος οι ευρωαγορές

Πέμπτη, 16 Οκτωβρίου 2014 19:11
UPD:19:12
EPA/ZIPI

Με μικτά πρόσημα έκλεισαν τελικά οι ευρωπαϊκοί δείκτες, με τον Dax να καταφέρνει να αντισταθεί στις πιέσεις που δέχτηκαν οι αγορές ενδοσυνεδριακά και να κλείσει τελικά με κέρδη.

Ειδικότερα,  ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 κατέγραψε πτώση 0,25% στις 6.196 μονάδες, ο γερμανικός DAX ενισχύθηκε κατά 0,13% στις 8.583 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε με απώλειες 0,53% στις 3.919 μονάδες.

Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 σημειώνει πτώση 2,59% στις 303,48 μονάδες. Σήμερα και οι 18 δυτικοευρωπαϊκοί δείκτες έκλεισαν με απώλειες, ενώ ο ισπανικός IBEX έκλεισε στο -2,2% και ο πορτογαλικός PSI βρέθηκε στο -3,3%.

Σήμερα ήταν μία από τις πιο μεταβλητές συνεδριάσεις, με τους δείκτες να ξεκινούν με ισχυρά κέρδη, να γυρίζουν λίγο αργότερα στο κόκκινο, έως το -2,9% και υπό το βάρος των πιέσεων σε Ελλάδα και Ισπανία, και τελικά να κλείνουν με ελεγχόμενες απώλειες.

Επιβαρυντικό για τις αγορές ήταν και η αποτυχία της ισπανικής κυβέρνησης να αντλήσει τα κεφάλαια που είχε ως στόχο από τη σημερινή δημοπρασία ομολόγων.

Στο ταμπλό, πιέσεις δέχτηκαν οι ιταλικές τράπεζες με την Banca Monte dei Paschi di Siena και την Banca Popolare di Milano να χάνουν 8,7% και 4,9% αντίστοιχα.

Η κυβέρνηση της χώρας κατάφερε να περάσει από τη Βουλή σχέδιο φοροελαφρύνσεων, εντείνοντας τις ανησυχίες για την βιωσιμότητα των δημοσιονομικών της Ιταλίας.

Επίσης, η πτώση της Shire συνεχίστηκε και σήμερα, με απώλειες 7,3%, καθώς το διοικητικό συμβούλιο της AbbVie επισήμως ζήτησε από τους μετόχους του να καταψηφίσουν την πρόταση εξαγοράς της εταιρείας.

Απώλειες και για τη Nestle, η οποία βρέθηκε στο -3%. Οι πωλήσεις της στο 9μηνο χρήσης υποχώρησαν κατά 4,5%, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν να αυξηθούν κατά 4,7%.

Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη συνεχίζει την πτωτική του πορεία, καθώς μειώθηκε από 0,4% τον Αύγουστο σε 0,3% τον Σεπτέμβριο. Σε επίπεδο Ε.Ε, ο πληθωρισμός μειώθηκε από 0,5% τον Αύγουστο, σε 0,4% τον Σεπτέμβριο



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα