ΤΑΙΠΕΔ: Ενδιαφέρον από διεθνείς επενδυτές για τις αποκρατικοποιήσεις

Πέμπτη, 16 Οκτωβρίου 2014 16:01
UPD:16:08
EUROKINISSI/ΜΠΟΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

Το πρόγραμμα του ΤΑΙΠΕΔ κορυφώνεται στο επόμενο εξάμηνο, με 16 διαγωνισμούς σε τελική φάση ως τον Μάρτιο με έμφαση στις υποδομές (αεροδρόμια, λιμάνια, μαρίνες, σιδηρόδρομοι, real estate).

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον από μακροπρόθεσμους διεθνείς επενδυτές για το ελληνικό πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων διαπιστώθηκε στις συναντήσεις που είχε ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ Πασχάλης Μπουχώρης, στο πλαίσιο roadshow που διοργάνωσε η Bank of America στο Λονδίνο.

Στο roadshow συμμετείχαν 10 από τα μεγαλύτερα διεθνή infrastructure και sovereign wealth funds. Πρόκειται για πραγματικά μακροπρόθεσμους επενδυτές με επενδυτικό ενδιαφέρον κυρίως στην ανάπτυξη υποδομών όπως τα αεροδρόμια, λιμάνια, μαρίνες, σιδηρόδρομοι που συμπεριλαμβάνονται στο χαρτοφυλάκιο του ΤΑΙΠΕΔ.

Παρά τη νευρικότητα των αγορών τις τελευταίες εβδομάδες τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, οι μακροπρόθεσμοι επενδυτές αξιολογούν θετικά τις προοπτικές ανάπτυξης των υποδομών στην Ελλάδα και ειδικότερα τις επενδυτικές δυνατότητες μέσω του προγράμματος που υλοποιεί το ΤΑΙΠΕΔ.

Μάλιστα, όσοι παρευρέθηκαν στις παρουσιάσεις έκριναν θετικά την επιτάχυνση του προγράμματος το τελευταίο διάστημα και εκτίμησαν πως η συμμετοχή μακροπρόθεσμων διεθνών θεσμικών επενδυτών σε επενδύσεις στην Ελλάδα θα αυξηθεί υπό την προϋπόθεση συνέχισης των μεταρρυθμίσεων και σταθερότητας ως προς το επενδυτικό περιβάλλον.

Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα του ΤΑΙΠΕΔ κορυφώνεται στο επόμενο εξάμηνο, με 16 διαγωνισμούς σε τελική φάση ως τον Μάρτιο με έμφαση στις υποδομές (αεροδρόμια, λιμάνια, μαρίνες, σιδηρόδρομοι, real estate).

Οι επενδυτές που συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, είναι:

  • Global investment partners, 14 δισ. δολάρια κεφάλαια υπό διαχείριση μεταξύ άλλων επενδύσεων τα αεροδρόμια του Gatwick και του Εδιμβούργου.
  • Government of Singapore investment corporation, με επενδύσεις στα αεροδρόμια του Heathrow, της Βουδαπέστης και του Πεκίνου.
  • Ginkgo (θυγατρική του κινεζικού sovereign wealth fund) με επενδύσεις σε σιδηροδρομικά και ενεργειακά δίκτυα στη Μεγ. Βρετανία και τη Σουηδία.
  • Κuwait Investment Office, και συγκεκριμένα τον επενδυτικό του βραχίονα που ειδικεύεται σε μακροπρόθεσμες επενδύσεις σε υποδομές συγκοινωνιών και ενέργειας.
  • Allianz Capital, 8,5 δισ. ευρώ υπό διαχείριση, με πρόσφατες επενδύσεις σε στους κλάδους ενέργειας και σιδηροδρόμων στην Ευρώπη.
  • IFM με 6 δισ. ευρώ διαθέσιμα προς άμεσες επενδύσεις μεταξύ άλλων στα αεροδρόμια του Manchester, του Stansted, και πλήθος λιμανιών αλλά και ενεργειακές επενδύσεις διεθνώς.

Πηγή: ΑΜΠΕ
 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα