Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνεργαστεί με την Ελλάδα για να διασφαλιστεί ότι θα υπάρξει μια ομαλή έξοδος της ελληνικής οικονομίας από το τρέχον πρόγραμμα διάσωσης, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Σάιμον Ο' Κόνορ, σε μια προσπάθεια να μετριάσει τις ανησυχίες σχετικά με τα σχέδια πρόωρης εξόδου από το μνημόνιο.
Η πολυπόθητη στήριξη από τους Ευρωπαίους ήρθε για την Ελλάδα, με τον εκπρόσωπο της Κομισιόν να δηλώνει ότι η Ευρώπη θα συνεχίσει να βοηθά την Ελλάδα με όποιο τρόπο είναι αυτό απαραίτητο, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters.
«Θα εργαστούμε για να εξασφαλιστεί η ομαλή μετάβαση της Ελλάδας εκτός στήριξης μετά το τέλος του σημερινού προγράμματος», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ο' Κόνορ.
Το πλήρες κείμενο της δήλωσης του αντιπροέδρου της Κομισιόν, Γ. Κατάινεν, που ανέγνωσε ο Ο' Κόνορ:
«Η Ελλάδα σημείωσε αξιοσημείωτη πρόοδο στην προσπάθεια της να θέσει τις βάσεις ενός βιώσιμου αναπτυξιακού μοντέλου, με υγιή δημόσια οικονομικά, πιο ανταγωνιστική οικονομία και ένα ισχυρό χρηματοπιστωτικό τομέα.
»Το χωρίς προηγούμενο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και η αναγκαία μεγάλη δημοσιονομική προσαρμογή απαίτησε πολύ δύσκολες επιλογές. Η Επιτροπή, και η Ευρωζώνη συνολικά, στήριξαν την Ελλάδα σε αυτή τη διαδικασία. Είναι ανάγκη να συνεχιστεί η προσπάθεια των μεταρρυθμίσεων. Υπάρχουν πλέον ισχυρές αποδείξεις ότι η χώρα κάνει στροφή.
»Δε θα πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Ευρώπη θα συνεχίζει να στηρίζει την Ελλάδα με ό,τι χρειαστεί, προκειμένου να διασφαλιστούν λογικές συνθήκες χρηματοδότησης και να δρομολογηθεί ομαλά η πλήρης και βιώσιμη πρόσβαση στις αγορές.
»Προς τον σκοπό αυτό θα συνεργαστούμε πολύ στενά με τις ελληνικές Αρχές, προκειμένου να ολοκληρωθεί η εν εξελίξει αξιολόγηση, κάτι που θα απαιτήσει ένα συνολικό πακέτο μεταρρυθμίσεων που θα πρέπει να συμφωνηθεί. Θα εργαστούμε προκειμένου να διασφαλίσουμε μία ομαλή πορεία ευρωπαϊκής στήριξης προς τη χώρα, μετά την ολοκλήρωση του σημερινού προγράμματος. Θα στηρίξουμε την Ελλάδα διαβεβαιώνοντας τους πιστωτές και τις αγορές για την ξεκάθαρη δέσμευση ότι θα συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις και θα τηρηθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι, συμπεριλαμβανομένου ενός ισχυρού και κατάλληλου χρηματοδοτικού αποθέματος (fiscal buffer)». Reuters: Δεύτερες σκέψεις στην Αθήνα για πρόωρη έξοδο
Σημειώνεται ότι ευρωπαίοι αξιωματούχοι, τους οποίους επικαλείτο το Reuters χθες, ανέφεραν πως οι εταίροι της Ελλάδας στην Ευρωζώνη πιστεύουν ότι η Αθήνα αλλάζει γνώμη όσον αφορά στον τερματισμό του διεθνούς προγράμματος στήριξης της οικονομίας της το 2015 και ενδέχεται να ζητήσει πιστωτική γραμμή για την αντικατάσταση των κεφαλαίων του ΔΝΤ.
Ειδικότερα οι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης, που δεν κατονομάζει το πρακτορείο, ανέφεραν ότι η Αθήνα μοιάζει να έχει δεύτερες σκέψεις αναφορικά με το ενδεχόμενο να επιστρέψει στη χρηματοδότησή της από τις αγορές και μόνο, έπειτα και από τις πιέσεις που της ασκήθηκαν από την Ε.Ε. αλλά και από τους επενδυτές που προέβησαν σε μαζικές ρευστοποιήσεις ελληνικών κρατικών ομολόγων αυτή την εβδομάδα.
newsroom naftemporiki.gr