Ντέισελμπλουμ: Μετά την αξιολόγηση οι συζητήσεις για την επόμενη ημέρα του προγράμματος

Δευτέρα, 13 Οκτωβρίου 2014 21:02
UPD:23:40
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ Ε.Ε.

Ο κ. Ντέισελμπλουμ (φωτ. αρχείου) χαρακτήρισε πρόωρη τη συζήτηση για προληπτική γραμμή στήριξης της Ελλάδας.

Καλούμε τις ελληνικές αρχές να διασφαλίσουν την ομαλή εφαρμογή των συμφωνηθέντων σε στενή συνεργασία με την τρόικα ώστε να επανέλθει το πρόγραμμα στη σωστή τροχιά, δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Γέρουν Ντέισελμπλουμ κατά τη συνέντευξη Τύπου μετά το τέλος της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Ο κ. Ντέισελμπλουμ τόνισε στην αρχή των δηλώσεών του πως η Ελλάδα σημείωσε σημαντική πρόοδο το καλοκαίρι όσον αφορά στην εφαρμογή των συμφωνιών που ορίζει το πρόγραμμα για τη χώρα. Ωστόσο όπως είπε χρειάζεται σημαντική περαιτέρω δουλειά σε διάφορους τομείς προκειμένου να ολοκληρωθεί επιτυχώς η 5η αξιολόγηση.

Ο πρόεδρος του Eurogroup Γέρουν Ντάισελμπλουμ χαρακτήρισε «πρόωρη» οποιαδήποτε συζήτηση σχετικά με το τί μέλλει γενέσθαι μετά την εκπνοή του ελληνικού προγράμματος στο τέλος του 2014 και τόνισε πως όταν τα αποτελέσματα της αξιολόγησης θα είναι ξεκάθαρα τότε θα ξεκινήσει η συζήτηση στο Eurogroup για μια σειρά ζητημάτων όπως οι διαδικασίες που θα ακολουθηθούν με την ολοκλήρωση του προγράμματος κάτι που θα γίνει στο τέλος αυτού του έτους.

«Γνωρίζουμε εκ των πραγμάτων ότι το ελληνικό πρόγραμμα εκπνέει», δήλωσε ο Γ. Ντάισελμπλουμ, ωστόσο πρόσθεσε, ότι το Eurogroup δεν έχει λάβει ακόμα επίσημο αίτημα από την ελληνική κυβέρνηση για την «επόμενη μέρα». Υπάρχει συναίνεση ότι η έξοδος από το πρόγραμμα βοήθειας πρέπει να είναι «συνετή» (prudent), «βιώσιμη» και κοινά αποδεκτή, πρόσθεσε ο πρόεδρος του Eurogroup.

Νωρίτερα ο επικεφαλής του Eurogroup χαρακτήρισε πρόωρη τη συζήτηση για προληπτική γραμμή στήριξης της Ελλάδας δηλώνοντας ότι «πριν από το τέλος του έτους θα κάνουμε νέους υπολογισμούς σχετικά με τη βιωσιμότητα του χρέους, προκειμένου να δούμε ποιες είναι οι χρηματοδοτικές ανάγκες για το 2015 και τα επόμενα χρόνια και να δούμε τι είναι αναγκαίο».
 
Σημείωσε, πάντως, ότι αν υπάρξει γραμμή πρόσθετων πιστώσεων, αυτή θα συνοδεύεται υποχρεωτικά από όρους.

EURONEWS
Κατάινεν: Παραμένει εύθραυστη η κατάσταση

Ερωτηθείς αν η Τρόικα είναι ικανοποιημένη από το σχέδιο του προϋπολογισμού της Ελλάδας για το 2015, ο επίτροπος Οικονομίας, Γιούρκι Κατάινεν απάντησε ότι το σχέδιο προϋπολογισμού βρίσκεται ακόμα υπό εξέταση. Σημείωσε ότι έχει υπάρξει σημαντική βελτίωση σε ό,τι αφορά τα δημοσιονομικά στοιχεία της Ελλάδας, αλλά η κατάσταση παραμένει εύθραυστη, κάτι το οποίο είδαμε στην αγορά ομολόγων. Ο ίδιος τόνισε ότι στη χώρα πρέπει να προχωρήσουν πολλές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για να αναζωογονηθεί η οικονομία και να βελτιωθεί το επενδυτικό κλίμα. «Υπάρχει ακόμα πολύ δουλειά που πρέπει να γίνει», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Οι επιλογές για τα 11 δισ. ευρώ του EFSF

Σχετικά με τα 11 δισ. του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (EFSF) που προορίζονται για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, ο διευθυντής του Ταμείου Κλάους Ρένγκλινγ ανέφερε ότι υπάρχουν δύο επιλογές.

Η μία είναι να επιστραφούν τα χρήματα και να μειωθεί το ελληνικό χρέος και η άλλη είναι να χρησιμοποιηθεί το ποσό αυτό τον επόμενο χρόνο.

Διευκρίνισε, πάντως, ότι σε περίπτωση που η Ελλάδα θέλει να χρησιμοποιήσει τα χρήματα αυτά για λόγους άλλους από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, χρειάζεται πολιτική απόφαση (π.χ. από το διοικητικό συμβούλιο του EFSF ενδεχομένως και από κάποια εθνικά κοινοβούλια).

Τέλος σημείωσε ότι το αν οι ελληνικές τράπεζες χρειαστούν μέρος αυτών των 11 δισ. θα το γνωρίζουμε έξι μήνες μετά τα αποτελέσματα των στρες τεστ που θα διεξαχθούν στο τέλος του Οκτωβρίου. Και αυτό γιατί θα πρέπει να υπολογιστεί το ύψος της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα για την κάλυψη ενός ενδεχόμενου κενού.

Στο ίδιο θέμα, πάντως, κυβερνητικές πηγές από το Λουξεμβούργο ανέφεραν ότι για την ελληνική πλευρά θα ήταν προτιμότερο το ποσό αυτό να χρησιμοποιηθεί ως ένα «μαξιλάρι ασφαλείας» αντί να επιστραφεί πίσω στο μηχανισμό.

Επίσης, οι ίδιες κυβερνητικές πηγές ανέφεραν, λίγο μετά τη λήξη του Eurogroup στο Λουξεμβούργο, ότι προτεραιότητα της Ελλάδας είναι η έγκαιρη ολοκλήρωση της πέμπτης αξιολόγησης και η εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

«Η Ελλάδα πρέπει να αποδείξει ότι προχωρά μόνη της και ότι οι μεταρρυθμίσεις υλοποιούνται γιατί οι Έλληνες έχουν κατανοήσει την αξία τους» ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η Ελλάδα επιθυμεί μια «συνετή έξοδο» από το πρόγραμμα βοήθειας και να «μεταπηδήσει» σε μια άλλου είδους σχέση με τους δανειστές της, η οποία θα είναι «κοινά αποδεκτή». Κυβερνητικές πηγές τόνιζαν ότι η Ελλάδα επιθυμεί να βγει ομαλά και σταδιακά στις αγορές, με τα εύσημα των δανειστών και των οίκων αξιολόγησης.

Τέλος, οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι το κλίμα αβεβαιότητας θα αλλάξει, αν ληφθούν καθοριστικής σημασίας αποφάσεις.

newsroom naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ
 

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα