Συνολικά 38 οικονομικές συμφωνίες για την προώθηση του εμπορίου και των επενδύσεων σε διμερές επίπεδο υπέγραψαν Ρωσία και Κίνα.
Μεταξύ των συμφωνιών που υπεγράφησαν περιλαμβάνεται μία που αφορά σχέδια για υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG), δήλωσε ο κινέζος πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ μιλώντας στη ρωσική κρατική τηλεόραση.
Η Μόσχα στρέφεται όλο και περισσότερο στην Κίνα, μια χώρα που αποτελεί πλέον μείζονα εμπορικό της εταίρο, τα τελευταία χρόνια και η τάση αυτή εντείνεται από την πρόσφατη επιδείνωση των σχέσεων της Ρωσίας με τη Δύση εξαιτίας της σύγκρουσης στην Ουκρανία.
Τον Μάιο, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν είχε υπογράψει μια συμφωνία αξίας 400 δισεκ. δολαρίων με την Κίνα που εγγυάται παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου για τα προσεχή 30 χρόνια.
Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε μετά τις συνομιλίες με τον Κινέζο ομόλογό του στη Μόσχα ότι ο όγκος των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των δύο χωρών έχει υπερδιπλασιαστεί κατά τα τελευταία έξι χρόνια, με την αξία τους να υπερδιπλασιάζεται από τα 40 δισεκατομμύρια δολάρια στα 90 δισεκατομμύρια δολάρια. Η αξία των διμερών εμπορικών συναλλαγών αναμένεται να ανέλθει στα 100 δισεκατομμύρια δολάρια το επόμενο έτος.
Ο Ρώσος πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι ο όγκος των συναλλαγών αναμένεται να διπλασιαστεί ξανά, φθάνοντας τα 200 δισεκατομμύρια δολάρια ως το 2020. «Πιστεύω ότι αυτό είναι απολύτως εφικτό», ανέφερε ο Μεντβέντεφ.
Η Ρωσία πιέζεται να βρει νέους οικονομικούς εταίρους, καθώς οι κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής έχουν καταστήσει την επιχειρηματική δραστηριότητα πιο περίπλοκη για τις ρωσικές εταιρείες.
Το Πεκίνο πάντως έχει δηλώσει ότι θεωρεί τις κυρώσεις ως άνοιγμα ευκαιριών για την προώθηση των κινεζικών εξαγωγών προς τη Ρωσία.
Ο τελευταίος γύρος κυρώσεων έχει πλήξει ρωσικές τράπεζες, περιορίζοντας τη δυνατότητα δανεισμού τους από τις δυτικές κεφαλαιαγορές.
Ο Ρώσος πρωθυπουργός Μεντβέντεφ είπε ότι οι μεγάλοι δανειστές των δύο χωρών συμφώνησαν να ανοίξουν γραμμές πιστώσεων για να χρηματοδοτηθούν κοινά σχέδια και έργα.
Μεταξύ των συμφωνιών που υπογράφτηκαν σήμερα είναι η χρηματοδότηση με 2 δισεκατομμύρια δολάρια της κρατικής ρωσικής τράπεζας Vneshekonombank από την Export-Import Bank of China. Το ποσό αυτό προορίζεται για έργα στη Σιβηρία και στη ρωσική Άπω Ανατολή, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ.
Πηγή: ΑΜΠΕ