Μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ ζητάει ο ΟΟΣΑ

Aναθεωρεί προς τα πάνω για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας
Τρίτη, 11 Μαΐου 2004 12:59
UPD:13:32

ΠΡΟΣ τα κάτω αναθεωρεί ο Οργανισμός Οικονομικής Ανάπτυξης και Συνεργασίας την προηγούμενη πρόβλεψή του για το ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας της Ευρωζώνης.

Απευθύνει παράλληλα έκκληση στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να προβεί σύντομα σε μείωση των επιτοκίων του ευρώ, προκειμένου να δώσει τονώσει την οικονομία.

Πιο αναλυτικά, στην εξαμηνιαία έκθεσή του, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, ο διεθνής οργανισμός εκτιμά ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας της Ευρωζώνης θα διαμορφωθεί φέτος στο 1,6%, ενώ το Νοέμβριο ανέμενε αύξηση κατά 1,8%.

Απευθύνει παράλληλα έκκληση στην κεντρική ευρωπαϊκή τράπεζα να μην προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων μέχρι τα μέσα του 2005, ενώ διατυπώνει την εκτίμηση ότι τα επιτόκια του ευρώ πρέπει να μειωθούν στο άμεσο μέλλον στο 1,5% από 2%, καθώς η εγχώρια ζήτηση παραμένει αναιμική.

Αντιθέτως, για δεύτερη φορά σε διάστημα δύο μηνών, ο ΟΟΣΑ αναβάθμισε τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη της οικονομίας των Ηνωμένων Πολιτειών. Συγκεκριμένα, ο διεθνής οργανισμός αναθεώρησε στο 4,7%, από 4,5% τον Απρίλιο και 4,2% το Νοέμβριο, την εκτίμησή του για την αύξηση του αμερικανικού ΑΕΠ στο τρέχον έτος.

Εκτιμά επίσης ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, η Φέντεραλ Ριζέρβ, θα προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων της στο μέσον του έτους.

Η οικονομία των 30 κρατών – μελών του ΟΟΣΑ εκτιμάται ότι θα αναπτυχθεί κατά 3,4% φέτος, ενώ η προηγούμενη πρόβλεψη του οργανισμού, τον περασμένο Νοέμβριο, έκανε λόγο για αύξηση της τάξεως του 3%.

Για το 2005 προβλέψει ανάπτυξη 3,3% έναντι 3,1% που προέβλεπε στην προηγούμενη έκθεση.

Ο ΟΟΣΑ μεταξύ άλλων κάνει λόγο για «ισχυρή και διατηρήσιμη» ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας.

Ιδιαίτερα αισιόδοξος εμφανίζεται ο ΟΟΣΑ για την ιαπωνική οικονομία, η οποία αναμένεται να αναπτυχθεί φέτος κατά 3%. Το Νοέμβριο προέβλεπε αύξηση του ιαπωνικού ΑΕΠ κατά 1,8%.

H κινεζική οικονομία εκτιμάται ότι θα αναπτυχθεί με τον εντυπωσιακό ρυθμό του 8,3%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα