Εθνική: Επισκόπηση εξελίξεων σε αναδυόμενες αγορές

Τρίτη, 11 Μαΐου 2004 13:40

Κυκλοφόρησε το τεύχος Απριλίου 2004 της περιοδικής έκδοσης South Eastern Europe and Mediterranean Emerging Market Economies Bulletin της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος.

Πρόκειται για το πέμπτο τεύχος της νέας σειράς «Αγορές Χρήματος και Κεφαλαίου» (Financial Markets), το οποίο αποτελεί σύντομη επισκόπηση των εξελίξεων και των προκλήσεων των χρηματοοικονομικών αγορών για τις εξής έντεκα χώρες: Αίγυπτος, Αλβανία, Βουλγαρία, Κροατία, Κύπρος, Νότια Αφρική, Σερβία και Μαυροβούνιο, Ρουμανία, Ρωσική Ομοσπονδία, Τουρκία και FYROM.

Συγκεκριμένα, παρουσιάζονται τα κύρια ζητήματα και οι προοπτικές των οικονομιών καθώς και οι εξελίξεις στην εγχώρια χρηματαγορά, στις αγορές συναλλάγματος, εσωτερικού και εξωτερικού χρέους και στα χρηματιστήρια των ανωτέρω χωρών.

Η έρευνα αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο του γενικότερου ενδιαφέροντος της Τράπεζας για επέκταση των δραστηριοτήτων της στην ευρύτερη περιοχή και ανάδειξή της σε περιφερειακή δύναμη.

Οι κεντρικοί τίτλοι είναι οι εξής:

Τουρκία: Η μείωση της ρευστότητας και της γενικότερης διάθεσης για ανάληψη κινδύνου θα συνεχίσει να επιβαρύνει τις εγχώριες αγορές.

Ρουμανία: Η Κεντρική Τράπεζα τηρεί στάση αναμονής όσον αφορά τα επιτόκια.

Βουλγαρία: Η διαμόρφωση πιο περιοριστικών νομισματικών συνθηκών αναμένεται να οδηγήσει σε περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων.

Σερβία και Μαυροβούνιο: Οι αγορές θα βρίσκονται σε στάση αναμονής μέχρι τις Προεδρικές εκλογές του Ιουνίου.

F.Y.R.O.M.: Η αποκλιμάκωση της πίεσης στο νόμισμα είναι αναγκαίος όρος για τη μείωση των εγχώριων επιτοκίων.

Αλβανία: Οι ανοδικές πιέσεις στο εγχώριο νόμισμα πρόκειται να συνεχισθούν.

Κύπρος: Αύξηση επιτοκίων λόγω της απελευθέρωσης της κίνησης κεφαλαίου.

Κροατία: Τα εγχώρια επιτόκια αναμένεται να μειωθούν περαιτέρω λόγω βελτίωσης των συνθηκών ρευστότητας του εγχώριου νομίσματος.

Ρωσική Ομοσπονδία: Η «Υπόθεση Yukos» συνεχίζει να επιβαρύνει το χρηματιστήριο.

Αίγυπτος: Τα εγχώρια επιτόκια προσεγγίζουν το ανώτατο σημείο.

Νότια Αφρική: Η νέα πολιτική και οικονομική σταθερότητα ενισχύει την εμπιστοσύνη της αγοράς.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα