Αδραξαν την ευκαιρία

Αγορές στα χαμηλά των τιμών
Τετάρτη, 12 Μαΐου 2004 00:01
UPD:06:26

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ήταν η επόμενη ημέρα για τα διεθνή χρηματιστήρια μετά την πτώση των μετοχών στα κατώτερα του έτους τη Δευτέρα, καθώς οι επενδυτές έσπευσαν να αδράξουν τις νέες ευκαιρίες που δημιούργησαν τα πρόσφατα χαμηλά επίπεδα έπειτα από τις νευρικές ρευστοποιήσεις του τελευταίου τριημέρου λόγω της προοπτικής για άμεση αύξηση των επιτοκίων από τη Φέντεραλ Ριζέρβ.

Οι αμερικανικοί χρηματιστηριακοί δείκτες κινήθηκαν ανοδικά με το άρμα της ανόδου να σέρνουν οι μετοχές υψηλής τεχνολογίας, οδηγώντας το Nasdaq υψηλότερα πάνω από μία εκατοστιαία μονάδα. Οι επενδυτές άντλησαν αισιοδοξία από τη θετική προοπτική της αμερικανικής ανάπτυξης, θεωρώντας ότι θα μειωθούν οι επιπτώσεις από την αύξηση των επιτοκίων.

Στο θετικό κλίμα συνέβαλαν οι μετοχές των ομίλων υψηλής τεχνολογίας Cisco Systems, καθώς αναμένεται να ανακοινώσει τις υψηλότερες πωλήσεις τριετίας, όπως επίσης και της ψυχαγωγικής εταιρείας Walt Disney.

Η μετοχή της Cisco ενισχύθηκε κατά 2,3%, ενώ η μετοχή του κολοσσού ψυχαγωγίας κέρδισε ποσοστό 4,6%, σημειώνοντας τα περισσότερα κέρδη στο δείκτη Dow Jones μετά την αναβάθμισή του από την επενδυτική UBS, σύμφωνα με την οποία αναμένεται έντονη δραστηριότητα του θεματικού πάρκου, των πωλήσεων DVD και την ενίσχυση των εσόδων από τη διαφήμιση.

Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), κέρδισε συνολικά 29,45 μονάδες, ποσοστό 0,29%, φθάνοντας στις 10.019,47 μονάδες. Με άνοδο 35,28 μονάδων, ποσοστό 1,86%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 1.931,35 μονάδες.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ενισχύθηκαν πάνω από μία εκατοστιαία μονάδα με πρωταγωνιστή στο ράλι τον τραπεζικό τομέα με την υποστήριξη της Deutsche Bank. Η μετοχή του γερμανικού τραπεζικού ομίλου αυξήθηκε κατά 3,1% μετά την είδηση ότι βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για το ενδεχόμενο προσφοράς εξαγοράς της Postbank, γεγονός το οποίο θα πυροδοτήσει συγχωνεύσεις στη «συνωστισμένη» γερμανική αγορά.

Στο θετικό κλίμα συνέβαλε και η ανακοίνωση στοιχείων για υψηλότερη των προσδοκιών αύξηση 12% της κερδοφορίας τριμήνου της γερμανικής εταιρείας κοινής ωφελείας REW με τη μετοχή της να ενισχύεται κατά 3,7%. Παρά τη χθεσινή άνοδο των χρηματιστηριακών δεικτών, οι γνώμες των αναλυτών είναι διχασμένες για τις επιπτώσεις από μια αύξηση των επιτοκίων και πολλοί θεωρούν την άνοδο των επιτοκίων ως δικαιολογία να αναδιαρθρώσουν τα χαρτοφυλάκιά τους ώστε να αντικατοπτρίζουν το νέο οικονομικό κύκλο καθώς θα ωριμάζει.

Ο δείκτης FTSE Eurotop 300 των πανευρωπαϊκών blue chips έκλεισε με άνοδο 1,1%, στις 979,6 μονάδες, ενώ ο δείκτης DJ Euro Stoxx 50 αυξήθηκε κατά 1,4%, στις 2.721,1 μονάδες.

Στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei έκλεισε με άνοδο 0,21%, στις 10.907,18 μονάδες.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα