Στα υψηλότερα επίπεδα 13 ετών το πετρέλαιο

Τετάρτη, 12 Μαΐου 2004 08:36

ΣΤΑ ΥΨΗΛΟΤΕΡΑ επίπεδα σε χρονικό διάστημα 13 ετών, αναρριχήθηκε η τιμή του αργού πετρελαίου στη Ν. Υόρκη, μετά την ανακοίνωση του ΟΟΣΑ για την πορεία της οικονομικής προοπτικής σε παγκόσμιο επίπεδο, καταδεικνύοντας την αύξηση της ζήτησης για την αγορά ενεργείας.

Τα συμβόλαια του αργού πετρελαίου έφθασαν σήμερα στα 40,38 δολ. το βαρέλι στις ηλεκτρονικές συναλλαγές μετά το χθεσινό κλείσιμο στα 40 δολ. το βαρέλι, στα οποία έφθασε για πρώτη φορά από τις 11 Οκτωβρίου του 1990, πέντε εβδομάδες μετά την εισβολή των δυνάμεων του Σαντάμ Χουσεΐν, στο Κουβέϊτ. Φέτος οι τιμές του πετρελαίου έχουν σημειώσει αύξηση σε ποσοστό της τάξης του 24%.

Ο ΟΟΣΑ χθες αύξησε την πρόβλεψή του για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη φέτος, στο 3,4%, από 3% που προέβλεπε τον Νοέμβριο. Η ανησυχία ότι ο ΟΠΕΚ δεν θα μπορέσει να προμηθεύσει με επαρκείς ποσότητες την αγορά, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ζήτηση σε πετρέλαιο και βενζίνη στις ΗΠΑ, αλλά και με προϊόντα πετρελαίου στην Ασία, ενδέχεται να ωθήσει υψηλότερα τις τιμές, αναφέρουν οικονομικοί αναλυτές.

«Ο ΟΠΕΚ δεν μπορεί να καλύψει τη ζήτηση», ανέφερε Tetsu Emori, οικονομικός αναλυτής της Mitsui Bussan Futures στο Τόκυο, συμπληρώνοντας : «Οι τιμές είναι υψηλές, όχι τόσο εξ αιτίας του ΟΠΕΚ, όσο της καλής ζήτηση στις ΗΠΑ, την Κίνα και τις άλλες ασιατικές αγορές».

Το αργό πετρέλαιο για τα συμβόλαια Ιουνίου, αυξήθηκε κατά 32 σεντς, ποσοστό 0,8% στις ηλεκτρονικές, μετά τη συνεδρίαση, συναλλαγές στο New York Mercantile Exchange. Διαμορφώθηκε στα 40,35 δολ. το βαρέλι στις 9:57' π.μ. στη Σιγκαπούρη, τοπική ώρα. Χθες, σημείωσε αύξηση κατά 1,13 δολ., ποσοστό 2,9%, φθάνοντας στα 40,06 δολ. το βαρέλι. Οι τιμές του πετρελαίου είναι κατά 47% υψηλότερα φέτος από πέρυσι.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα