Το προφίλ των αθηναϊκών εξαγωγών

Πέμπτη, 09 Οκτωβρίου 2014 18:50
UPD:18:51
REUTERS/FABIAN BIMMER

Κυριότερες χώρες - στόχους των ελληνικών προϊόντων αποτελούν οι Μεγ.Βρετανία, Γερμανία, ΗΠΑ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Γαλλία.

Πωλούν κατά κύριο λόγο υπηρεσίες. Βασικοί τους προορισμοί είναι η Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Εκτός από τον τουρισμό, είναι δημοφιλείς μεταξύ άλλων για φάρμακα, φρούτα και λαχανικά. Με το βλέμμα στο μέλλον, στοιχηματίζουν πολλά στη Μεγ.Βρετανία και τη Γερμανία. Oι αθηναϊκές επιχειρήσεις και οι εξαγωγές τους αποτελούν αντικείμενο έρευνας της ICAP για το Κέντρο Στήριξης Επιχειρηματικότητας του δήμου Αθηναίων.

Σύμφωνα με στοιχεία τα οποία παρατέθηκαν στο πλαίσιο σχετικής εκδήλωσης, οι προορισμοί των ελληνικών εξαγωγών βρίσκονται κυρίως στην Kεντρική και Ανατολική Ευρώπη (42,9%), στην Κύπρο (21,4%), στην Ασία (14,3%), στη Μέση Ανατολή (7,1%) και στη Βόρεια Αφρική (7,1%).

Τα κύρια προϊόντα και υπηρεσίες που εξάγονται από επιχειρήσεις της Αθήνας αφορούν διάφορες υπηρεσίες (21%), εξαρτήματα / αξεσουάρ (17%), διακοσμητικά / είδη - κοσμήματα (14%), τρόφιμα - ποτά (14%), είδη ένδυσης (10%), φάρμακα - καλλυντικά (10%), software (7%) και οπτικοακουστικό υλικό (7%).

Τα κυριότερα εξαγώγιμα προϊόντα και υπηρεσίες της Αθήνας με την καλύτερη προοπτική είναι φάρμακα, φρούτα & λαχανικά, ενδύματα, καλλυντικά, ζαχαρώδη & είδη σοκολατοποιίας, ηλεκτρονικό και ηλεκτρολογικό υλικό, κρέας και προϊόντα κρέατος, ποτά, προγραμματισμός Η/Υ & software, ιχθυηρά, γυαλικά & είδη πορσελάνης, θαλάσσιος τουρισμός, γαλακτοκομικά, κοσμήματα, ιατρικός τουρισμός, συνεδριακός τουρισμός.

Κυριότερες χώρες - στόχους των ελληνικών προϊόντων αποτελούν οι Μεγ.Βρετανία, Γερμανία, ΗΠΑ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Γαλλία.

Η μελέτη της ICAP -η οποία διενεργήθηκε για τον δήμο Αθηναίων, την Εταιρεία Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής Αθηνών και το Έργο: Αθήνα και η πόλη μας ξαναζωντανεύει- καταδεικνύει συγκρατημένη αισιοδοξία των επιχειρηματιών αλλά και έντονη δυστοκία που απορρέει από την έλλειψη ρευστότητας.

newsroom naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα