Γιατί επιμένει η Γερμανία;

Από τον εφιάλτη του Μεσοπολέμου στην κοινωνική σύμβαση του 2000 και τη σημερινή κρίση της Ευρωζώνης
Τρίτη, 07 Οκτωβρίου 2014 11:17
UPD:14:52
SHUTTERSTOCK

Μνημόνια: Οπωσδήποτε. «Κούρεμα» χρέους: Με τίποτα. «Τύπωμα» χρήματος: Ούτε συζήτηση. Εξαγωγές: Ασφαλώς. Πιο συγκεκριμένο δεν γίνεται. Το γερμανικό δόγμα οικονομικής πολιτικής είναι κυρίαρχο στη διαμόρφωση της στρατηγικής της Ευρωζώνης και ουδόλως πτοείται από τη χαμηλή του δημοτικότητα εντός και εκτός Ευρώπης. Γιατί επιμένει η Γερμανία;

Συνδράμουν οι εμπειρογνώμονες

Μιχάλης ΧαλιάσοςΦρανκφούρτη

Απέναντι στους Γερμανούς, αν υποσχεθείς ή αναλάβεις να κάνεις κάτι, δεν μπορείς να διανοηθείς να μην το πραγματοποιήσεις. Σίγουρα δεν τους πείθεις, φωνάζοντας, βρίζοντας, απειλώντας και καίγοντας σημαίες.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ
Δημ. & Χρ. ΙωάννουΑθήνα

Οι Γερμανοί σκέφτονται ότι η επίκληση της δημοσιονομικής χαλάρωσης είναι ένα πρόσχημα των πολιτικών του Νότου για να αποφύγουν τις απαραίτητες, αλλά επώδυνες για την πολιτική τους πελατεία, μεταρρυθμίσεις.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ
Κώστας ΛαπαβίτσαςΛονδίνο

Οι Γερμανοί δεν διατίθενται να απολέσουν το ανταγωνιστικό τους πλεονέκτημα των χαμηλών μισθών. Ευρύτερα, αντιμετωπίζουν τα δημόσια οικονομικά σαν τα οικονομικά μιας οικογένειας. Δεν γίνεται έτσι. Το κράτος δεν είναι οικογένεια.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

«Η Μέρκελ, αν θέλει, μπορεί να αγοράσει το χρέος της Ελλάδας μέσα σε μία μέρα. Αλλά αν το κάνει, δεν θα αλλάξει κανείς και τίποτα». Η συγκεκριμένη αποστροφή συνομιλητή του naftemporiki.gr έχει σαφή δόση υπερβολής, ωστόσο, μάλλον είναι ενδεικτική της προσέγγισης του Βερολίνου. Ο προβληματισμός με τον οποίο η Γερμανία φέρεται να βρίσκεται αντιμέτωπη καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσης της Ευρωζώνης θα μπορούσε να διατυπωθεί ως εξής:

Αν αναχρηματοδοτηθούν δραστικά τα χρέη ώστε να εξαλειφθεί ο κίνδυνος χρεοκοπίας και εξόδου μιας χώρας - μέλους από το κοινό νόμισμα, τότε θα καταστεί σαφές στις αγορές ότι η συμμετοχή στο ευρώ είναι δεδομένη κάτω υπό οποιεσδήποτε συνθήκες και θα αφαιρεθούν τα κίνητρα για την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων που μειώνουν τα χρέη και κυρίως για την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων που αυξάνουν την παραγωγικότητα.

Στο νομισματικό μουσείο της Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας υπάρχει παιχνίδι που σου ζητεί να επιλέξεις πόσο χρήμα θα δημιουργήσεις. Αν οδηγηθείς σε πληθωρισμό, «καίγεσαι». 

Πάνω σε αυτήν τη βάση λογικής η Γερμανία σαφώς αντιτίθεται στις πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για περαιτέρω ποσοτική χαλάρωση, πιο κοντά στο αμερικανικό πρότυπο. Σύμφωνα με την κριτική που εκπορεύεται από το Βερολίνο απέναντι στην επιλογή του Μάριο Ντράγκι, να ενισχύσει τη ρευστότητα στην περιοχή του ευρώ προκειμένου να αποτραπεί ο κίνδυνος αποπληθωρισμού, τα πρόσφατα χαμηλά ποσοστά πληθωρισμού οφείλονται εν μέρει στη μείωση των τιμών του πετρελαίου και άλλων προϊόντων. Καταδεικνύεται δε η ανάγκη χώρες της περιφέρειας όπως η Ελλάδα και η Πορτογαλία να ανακτήσουν την ανταγωνιστικότητα και να ενισχύσουν -με αυτόν τον τρόπο- την αγοραστική δύναμη. Το ίδιο σκεπτικό διατείνεται ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ενός φαύλου κύκλου πτωτικού πληθωρισμού και περιορισμού της κατανάλωσης, υπό την επισήμανση ότι τα ποσοστά του πληθωρισμού θα σκαρφαλώνουν σταδιακά όσο θα ανακάμπτει η οικονομία.

«Αγοράζοντας τιτλοποιημένα ομόλογα, εκθέτουμε τον Ευρωπαίο φορολογούμενο σε πιστωτικό κίνδυνο», έγραφε σε άρθρο στους Financial Times ο επικεφαλής οικονομολόγος της Allianz Μichael Heise, προσθέτοντας ότι οποιοδήποτε πρόγραμμα αγορών περιουσιακών στοιχείων που επικεντρώνεται στις πιο αργά αναπτυσσόμενες οικονομίες θα οδηγήσει σε μια «πολιτικά απαράδεκτη ανακατανομή κινδύνου» στην Ευρωζώνη και θα θέσει τα λάθος κίνητρα για τη δημοσιονομική πολιτική. Η γερμανική πλευρά εκτιμά ότι η ΕΚΤ δεν πρέπει να διατηρεί την υπόσχεση πως ανεξάντλητη ρευστότητα θα είναι διαθέσιμη επ’ άπειρον και θεωρεί ότι αυτά στα οποία πρέπει τώρα να εστιάσει η Ευρώπη αφορούν «βελτιώσεις στις αγορές εργασίας και στο επενδυτικό κλίμα, βιώσιμες δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις και ανακατανομές των δημοσίων δαπανών προς επενδύσεις στις υποδομές και στην εκπαίδευση».

Ακόμη και αν η καγκελαρία επέλεγε να προωθήσει ένα δραστικό «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, αυτό με δυσκολία θα περνούσε από το γερμανικό κοινοβούλιο. Λιτότητα αντιμετωπίζουν και οι Γερμανοί, οι οποίοι δεν διατίθενται να «χαρίσουν» λεφτά στους Έλληνες. Κομβική θεωρείται η συμφωνία στην αρχή της δεκαετίας του 2000 για χαμηλές αποδοχές και υψηλή απασχόληση.

Το τελευταίο στοιχείο, δηλαδή οι επενδύσεις σε υποδομές πριν απ’ όλα στο εσωτερικό της, είναι στην πράξη αυτό στο οποίο κυρίως εναποθέτουν τις προσδοκίες τους όσοι επιζητούν μία αλλαγή στρατηγικής από το Βερολίνο, υπό την έννοια ότι μία δραστική αύξηση δημοσίων επενδύσεων για δρόμους, σχολεία και πανεπιστήμια θα είναι επωφελής τόσο για την ίδια τη Γερμανία όσο και συνολικά για την Ευρωζώνη. Ευρύτερα, ωστόσο, η ευθεία επενδυτική στήριξη της περιφέρειας από τη Γερμανία προσκρούει στη λογική προστασίας των κεκτημένων της από την περίοδο των μεταρρυθμίσεων στην αρχή της δεκαετίας του 2000, με τις οποίες η χώρα εξήλθε τότε από τη δική της κρίση, αγγίζοντας πλέον το «θαύμα» της σχεδόν πλήρους απασχόλησης, αν και -κατά έναν μεγάλο βαθμό- χαμηλών αποδοχών .

Ο Γερμανός πολιτικός, ακόμη περισσότερο ο Γερμανός πολίτης και φορολογούμενος, θεωρεί εξαιρετικά άδικο να δανείζει χώρες που αποδείχτηκαν ανίκανες στο πρόσφατο παρελθόν να ισοσκελίσουν τον προϋπολογισμό τους και να προβούν σε μεταρρυθμίσεις, μία άποψη η οποία είναι ιδιαίτερα εδραιωμένη στη γερμανική κοινή γνώμη για την περίπτωση της Ελλάδας, που δεν φημίζεται για την αποτελεσματικότητα του πολιτικού και οικονομικού της συστήματος.

Πιθανότατα, το πνεύμα που διέπει σήμερα τη λογική της Γερμανίας στη διαχείριση της κρίσης στην Ευρωζώνη έχει ρίζες στη συμβουλή την οποία απηύθυνε ο Andrew W. Mellon (Αμερικανός τραπεζίτης, επιχειρηματίας και πολιτικός / 1855 - 1937) στον πρόεδρο των ΗΠΑ Herbert Hoover, την περίοδο της Μεγάλης Ύφεσης: «Ρευστοποιήστε την εργασία, τις μετοχές, τον αγροτικό τομέα, την ακίνητη περιουσία… θα διώξει τη σαπίλα από το σύστημα. Τα υψηλά κόστη διαβίωσης θα κατέβουν. Ο κόσμος θα εργάζεται πιο σκληρά, θα ζει μια πιο ηθική ζωή. Οι αξίες θα αναπροσαρμοστούν και οι πρωτοποριακοί πολίτες θα ξεχωρίσουν από τους λιγότερο ανταγωνιστικούς πολίτες».

Για την ώρα, ορατές στην Ευρωζώνη είναι κυρίως οι επιπτώσεις της ύφεσης οι οποίες στραγγαλίζουν την πραγματική οικονομία, με τους επικριτές της γερμανικής στρατηγικής να προσάπτουν στο Βερολίνο «θρησκευτική προσκόλληση» σε μία πολιτική την οποία θεωρούν αδιέξοδη. 

Γιατί επιμένει η Γερμανία:

  • στο καθεστώς των μνημονίων, υπό την υφιστάμενη εποπτεία και συνταγή, στις χώρες που αποτελούν τους αδύναμους κρίκους της Ευρωζώνης;
  • στην απόλυτη άρνηση σε οτιδήποτε συνιστά «τύπωμα» χρήματος;
  • στη μη αύξηση των αποδοχών και της ζήτησης στο εσωτερικό της, παρ’ όλα τα δημοσιονομικά της περιθώρια;
  • στο εξαγωγικό μοντέλο ανάπτυξης της Ευρωζώνης, που θα έλεγε κανείς ότι σημαίνει «ζήτηση μόνο εκτός της περιοχής του Ευρώ»;

Κατάλληλες για την εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων οι αναλύσεις εμπειρογνωμόνων τις οποίες φιλοξενεί σήμερα το naftemporiki.gr.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΩΣΤΟΥΛΑΣ
[email protected]
@VasKostoulas



Σχολιάστε το άρθρο

Απομένουν 3000 χαρακτήρες αποστολή
Τα πιο πρόσφατα σχόλια
Mitsos[46.198.1xx.xxx]
10/10/2014 00:13

@Διονύσης

Θα απαντησω σε ενα μονο σχολιο σου γιατι αυτο πιστευω οτι ειναι το πιο σημαντικο. Λες:

"Πέρα από το ότι δεν σου φταίει η Γερμανία ΕΛΛΗΝΑ επειδή ήθελες ένα σωρό αργομισθίες, κεκτημένα και ανελέητο κρατισμό"

Δεν μπορω να δεχθω αυτο που κανετε εντελως τυφλα τα Σαμαροπουλα και βαζεται ολους τους Ελληνες στο ιδιο καζανι. Ολοι οι Ελληνες ειναι Δημοσιοι υπαλληλοι αρα αργομισθοι και αρα ολοι μαζι τα φαγαμε. Ειτε το λες εσυ ειτε ο Παγκαλος ειτε ο Βενιζελος ειτε ο Σαμαρας, το λετε γιατι εξυπηρετειται τα ιδια συμφεροντα και εχετε ενα και μοναδικο σκοπο. Να αποκρυψεται απο τον Ελληνικο λαο ποιος πραγματικα τα εφαγε κα μιλαω για το μεγαλυτερο μερος του χρεους. Η απαντηση ειναι το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ. Δεν μπορει να αμφισβητηθει σαν γεγονος απο κανεναν αφου κανεις αλλος δεν εχει κυβερνησει μεχρι σημερα.

Ας μιλησουμε λοιπον για τον κρατισμο. Ανδρεας Παπανδρεου(ΠΑΣΟΚ), τον εφερε, Κων Μητσοτακης πηγε να αναστρεψει την κατασταση του Ανδρεα και ενω στην θεωρια ειχε ολο το δικιο στην πραξη πηρε τις ποιος κερδοφορες δημοσιες επιχειρησεις αυτες δλδ που εφερναν χρηματα στην εθνικη οικονομια και τις πουλησε αρον αρον και εκει τελειωσε το εργο γιατι επανηλθε με φορα και ακομα πιο πεινασμενο το ΠΑΣΟΚ, Ανδρεα και Σημιτη και μετα ο Κωστας Καραμανλης συνεχισε το εργο του Σημιτη. Δανεισου λεφτα και δωσε στα Γαλαζια και Πρασινα παιδια οτι θελουν. Εσεις λοιπον φερατε τον κρατισμο(που ειναι με την χειροτερη μορφη του αυτη του κομματισμου), εσεις δημιουργησατε το χρεος, ΕΜΕΙΣ λοιπον γιατι να το πληρωσουμε???

Οσον αφορα την ευθυνη της Γερμανιας αυτη ειναι αναμφισβητιτη γιατι ολα αυτα τα χρονια επαιζε παραλληλα στην δημιουργεια του εθνικου μας χρεους σε συνεργασια με του πολιτικους σας. Και σημερα ενω ενα 30-40% των Ελληνων που ψηφιζαν ΠΑΣΟΚ -ΝΔ εφαγαν οτι προλαβαν, καλουμαστε ολοι να πληρωσουμε τον λογαρισαμο. Και μετα απο 5 χρονια μνημονιου εχουμε πληρωσει με αιμα, ανεχεια , φτωχεια. Ισως μεχρι σε εναν βαθμο η τιμωρια να μας αξιζε αλλα μεχρι εδω. Δεν πληρωνουμε αλλο γιατι δεν εχουμε και η κυβερνηση σας που εσας ετσι και αλλιως σας εχει βολεμενους τα μαζευει απο ολους μας και τα δινει κατευθειαν στην Γερμανια χωρις τελος. Η Γερμανια εχει βγαλει τεραστιο κερδος απο αυτη την Ιστορια και ζηταει και αλλα και αλλα και αλλα. Μονο το κατοχικο δανειο εαν μας επεστρεφε θα ειχαμε βγαλει απο επανω μας ενα μεγαλο βαρος του χρεους αλλα ΕΣΥ φιλε Διονυση ουτε αυτο δεν αναγνωριζεις, λες και μισεις τυους Ελληνες σαν καλος και πιοστος ραγιας που σκυβει το κεφαλι στον κατακτητη, που αν το χαρακτηρισω θα με κοψουν οποτε το αφηνω να περασει ωστε να σε κρινουν οι αναγνωστες.

Τα μονα καλα που μας εχει κανει η κριση ειναι οτι πρωτον γιναμε πιο χονδροπετσοι ωστε να ακουμε τα σχολια σας και να μην πτουμαστε και δευτερον να καταφερουμε να ξυπναμε και αλλο κοσμο που υποφερει για το ποιος φταιει και γιατι.

περισσότερα
cascader[79.129.2xx.xxx]
09/10/2014 12:29

@ doonies

Πολύ χαμηλό επίπεδο.....
Απλά κρίμα.

Τελικά όντως

Οι ηλίθιοι είναι αήττητοι.

Με τύπους σαν τον doonie η Ελλαδα δεν θα πάει ΠΟΤΕ μπροστά.

Κλασσικός Έλληνας που του φταίνε ΠΑΝΤΑ οι άλλοι.

Ασε, εσυ μην κοιταχτεις στον καθρεφτη καλύτερα.......

Aggelos[147.102.4xx.xxx]
09/10/2014 11:09

Αγαπητέ success story, έχω αναφέρει 2-3 φορές εδώ σχετικά με την μείωση της ανεργίας, ότι αφορά μείωση του παρονομαστή του κλάσματος ή πιο απλά ότι μειώθηκε το εργατικό δυναμικό (επίσης μειώθηκε και ο πληθυσμός). Και αυτό είναι ένα success story, το οποίο μένει να ολοκληρωθεί, αν δει κανείς πόσο μειώθηκε ο πληθυσμός σε βαλτικές χώρες που γνώρισαν την γλύκα του ΔΝΤ (20%). Είναι αυτή η μαγεία που έχουν τα σχετικά νούμερα που προκύπτουν ως πηλίκο. Ένα άλλο είναι πχ ο ιδιωτικός δανεισμός, όπου μπορεί να ακούσεις ότι αυξήθηκαν τα δάνεια κατά 30 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ, α ου α ου, οι έλληνες έχουν υπερδανειστεί (μπούρδες αν συγκρίνει κανείς με άλλες χώρες τα νοικοκυριά) και μπορεί να αναρωτηθείς, πόθεν, αφού οι τράπεζες έχουν σταματήσει να δανείζουν και έχουν πνιγεί οι επιχειρήσεις στα χρέη και κλείνουν η μία μετά την άλλη?? Εύκολο, πάλι μειώθηκε ο παρονομαστής, το ΑΕΠ έχει μειωθεί κατά το 1/3 σε τρέχουσες τιμές.

Οι τράπεζες έχουν πάρει (πάνω στις πλάτες μας) 300 δις από την εποχή Καραμανλή του νεώτερου (σημειωτέον ότι το "εθνικό κεφάλαιο" όπως τον χαρακτήρισε ο αντιμνημονιακός (???) Πάνος Τσε Καμένος προτού σουτάρει και την Ραχήλ Μακρή δανείστηκε κοντά 110 δις ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ και είναι ένας από τους μεγάλους αρχιτέκτονες της χρεοκοπίας αλλά σουτ, μην το πεις, πρέπει να δούμε ποιους θα βγάλουμε στην μετά ΣΥΡΙΖΑ εποχή). Και αυτές οι τράπεζες οι οποίες ΣΗΜΕΡΑ ανήκουν κατά 90% στο κράτος (έτσι δεν είναι???), σύμφωνα με την γνώμη σοβαρών νομικών συνεχίζουν να απαιτούν πλήρως τα στεγαστικά δάνεια και τα πανοτόκια τους, και να κατασχέσουν ακίνητα (όπως και θα κάνουν) ενώ το σύνολο των ελλήνων ΤΟΥΣ ΕΧΕΙ ΠΛΗΡΩΣΕΙ δανειζόμενο ακριβώς για να καλυφθούν αυτές οι επισφάλειες! Πόσες φορές πρέπει να πάρουν τα χρήματα για την ίδια απαίτηση???? Πολλοί από εσάς αγαπητοί συσχολιαστές φυσικά βγάζετε σπυράκια στην σκέψη ότι καλύψατε δάνεια συμπολιτών που χάνοντας δουλειά και εισόδημα αδυνατούν να πληρώσουν τόκους και κεφάλαιο, χωρίς να είναι «μπαταξήδες», απλά γιατί κάποιοι άλλοι αποφάσισαν ότι «το να χρεοκοπεί το κράτος δεν είναι ισοδύναμο με το να χρεοκοπούν οι έλληνες» (Ευάγγελος ο Μέγας). Ελπίζω ότι θα βγάζατε πιο πολλά σπυράκια αν γνωρίζατε ότι τα χρήματα οι τραπεζίτες τα έφαγαν και δεν έφταιγαν μόνο (ή μάλλον πολύ λίγο!) οι επισφάλειες των δανείων, τα μετέφεραν στο εξωτερικό ή αγόρασαν 60 δις αγγλικά ομόλογα για αποκούμπι. Αφού όμως σας υποχρέωσαν να τους πληρώσετε, δήθεν για να καλύψετε τους απεχθείς συμπολίτες σας υποτίθεται, πως ανέχεστε να πρέπει να πληρώσου και 2η και τρίτη φορά οι απεχθείς στις τράπεζες?? Θα περίμενα να απαιτείτε να πάρετε πίσω τα λεφτά σας! Αλλιώς, δεν είστε μόνο αντικοινωνικοί, είστε και βλάκες...

περισσότερα
διαβάστε όλα τα σχόλια (49)

Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα