Με την «ανοχή» και όχι με την έγκριση της τρόικας η κυβέρνηση καταθέτει σήμερα το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2015, στο οποίο περιλαμβάνονται οι φοροαπαλλαγές σε βάθος χρόνου που είχε εξαγγείλει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς από το βήμα της ΔΕΘ, αλλά και κονδύλι για τους ένστολους, που καλύπτει τα αναδρομικά και τις αυξήσεις των αποδοχών τους.
Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι συναντήσεις των επικεφαλής της τριμερούς με τους εμπλεκόμενους στην αξιολόγηση υπουργούς. Σήμερα έχουν προγραμματιστεί ραντεβού με τον υπουργό Ανάπτυξης, Ν. Δένδια, και τον υπουργό Εργασίας, Γ. Βρούτση, ενώ έως την Τετάρτη, οπότε και ξεκινά στη Βουλή η συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης, ο Γκ. Χαρδούβελης θα συναντηθεί εκ νέου με την τρόικα.
Ο ΥΠΟΙΚ ο οποίος έχει πλέον μια σφαιρική εικόνα για την πορεία των διαπραγματεύσεων, του προγράμματος της ελληνικής οικονομίας και των προσδοκιών του Μαξίμου, θα αναχωρήσει αμέσως μετά την ψηφοφορία τα μεσάνυχτα της Παρασκευής για την Ουάσιγκτον, όπου την Κυριακή θα συναντηθεί με την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Κριστίν Λαγκάρντ.
Μετά τις συναντήσεις του κ. Σαμαρά με Μέρκελ και Γιούνκερ η ελληνική κυβέρνηση θα έχει τη δυνατότητα να ενημερώσει για τις προθέσεις της το ΔΝΤ, η αποχώρηση του οποίου από το πρόγραμμα αποτελεί έναν από τους στόχους του Μαξίμου, με βάση και τη δήλωση Βενιζέλου ότι «πλέον μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματά μας μέσα από τις υπάρχουσες δομές της Ε.Ε.».
Στο εσωτερικό, μετά και το αυστηρό μήνυμα του Πρωθυπουργού το Σάββατο στην εκδήλωση για τα 40χρονα της Ν.Δ., το Μαξίμου θεωρεί ότι έχει κλείσει το μέτωπο που πήγε να ανοίξει εντός της κυβέρνησης και εντός της Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας με την εκλογολογία. Παράλληλα και στη Χαριλάου Τρικούπη εκτιμάται πως μετά την ψήφο εμπιστοσύνης την Παρασκευή η αμφισβήτηση προς το πρόσωπο του Ευάγγελου Βενιζέλου θα κοπάσει.
Μέχρι τον προσεχή Ιανουάριο, όπου με αφορμή την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας «θα φουντώσει και πάλι η εκλογολογία», λέει βουλευτής της Ν.Δ., η κυβέρνηση «έχει ένα γεμάτο τρίμηνο να αλλάξει υπέρ της το κλίμα».
Ωστόσο, παραδέχεται ο ίδιος βουλευτής, «η λύση είναι πολυπαραγοντική» αφού η αποχώρηση του ΔΝΤ από το πρόγραμμα, η έξοδος από τα μνημόνια και ο τρόπος και το είδος της επιτήρησης της ελληνικής οικονομίας το προσεχές μέλλον θα πρέπει να συζητηθούν εκτενώς με τους δανειστές της χώρας, οι προθέσεις των οποίων «δεν ταυτίζονται με αυτές της ελληνικής πλευράς».
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ